Het Netwerkimpactmodel: effectiviteit inzichtelijk maken
Het Netwerkimpactmodel van Common Eye is een instrument en methode om de impact van netwerken zichtbaar, meetbaar en bespreekbaar te maken.
Het Netwerkimpactmodel van Common Eye is een instrument en methode om de impact van netwerken zichtbaar, meetbaar en bespreekbaar te maken.
We hebben vaak ingesleten gewoonten als het gaat om communiceren en luisteren. Vaak zijn we ons maar weinig bewust van ons eigen luistergedrag en luisterhouding en het effect dat dit heeft op degene die iets vertelt. Vier soorten luisteren is een spel dat duidelijk laat zien en voelen wat verschillende luistertechnieken met een spreker doen. Dit maakt het laagdrempeliger om afspraken of spelregels af te spreken of elkaar te kunnen aanspreken op luistergedrag, bijvoorbeeld in vergaderingen.
In dit spel gaan deelnemers met een bestaande ambitie aan de slag. Deelnemers krijgen een bepaald perspectief toegewezen en verkennen vanuit dat perspectief de ambitie. In totaal zijn er acht perspectieven te verdelen, waaronder de ‘visionair’ en de ‘realist’. Ieder perspectief leidt tot andere aandachtspunten en vragen ten aanzien van de ambitie. Door de ambitie vanuit verschillende perspectieven te belichten wordt een gezamenlijke analyse gemaakt van de kracht van de huidige ambitie en krijgen deelnemers handvatten voor versterking en verdieping van de ambitie.
In dit spel gaan de deelnemers aan de slag met de vijf condities van samenwerken (ambitie, belangen, relatie, organisatie, proces). Het spel inventariseert welke conditie het beste of juist het slechtste verzorgd is in de samenwerking. Ook bij dit spel is het belangrijkste doel agenderen. Het spel leidt tot een ‘veranderagenda’ omdat het zorgt voor inzicht bij de groep en de spelbegeleider over welke condities van de samenwerking goed verzorgd zijn en welke nog aandacht behoeven. Deze diagnose biedt meteen een handvat voor het kiezen van een eventueel vervolgspel.
Het basisprincipe van 'ambitie bepaalt inrichting' lijkt wellicht eenvoudig, maar het gaat in de praktijk nogal eens mis. De reflex om te starten met het opstellen van een juridische document is groot. Dan kan een situatie ontstaan van een samenwerking met een contract van 50 pagina’s om de samenwerking te reguleren, waarbij de ambitie nog open is. Want over de ambitie zijn de partijen het nog niet helemaal eens.
Een steentje bijdragen maakt op snelle en eenvoudige manier inzichtelijk wat er van verschillende partijen nodig is om de projecten en activiteiten, die ze binnen de samenwerking willen realiseren, uit te voeren. Vaak beginnen we met het bedenken van projecten en wijzen vervolgens middelen van organisaties en individuen toe aan het project. Dit spel keert de volgorde om: we bepalen eerst wat we in willen brengen en kijken daarna wat we voor die middelen kunnen realiseren. Op deze wijze maakt Een steentje bijdragen zichtbaar wat realistisch is en welke ambities met de huidige beschikbare middelen wellicht niet haalbaar zijn.
Dit spel laat deelnemers het gesprek voeren over uitdagingen die zij in een samenwerking ervaren en inspireert hen om in korte tijd tot creatieve en waardevolle oplossingsrichtingen te komen. Iedere deelnemer komt elke ronde aan bod, wat een positieve invloed heeft op de onderlinge samenwerking. Ook zit er een win-element in het spel, wat doorgaans maakt dat groepen het spel graag spelen.
Het spel 'Samen de taart vergroten' helpt je om de ambitie concreter en realistischer te maken. In veel samenwerkingen hebben deelnemers wel een stip op de horizon, maar is deze nog onvoldoende concreet gemaakt en is dus eigenlijk ook niet duidelijk of de ambitie wel realistisch is. Het concretiseren van de ambitie is een noodzakelijke stap; de kans op teleurstelling is groot als we gaan werken aan een te abstract doel. Immers, als wij samen een taart willen bakken dan moeten wij wel zeker weten dat wij dezelfde taart gaan bakken en dat we daarvoor de juiste ingrediënten hebben.
Samenwerking verloopt soepeler als partners elkaar kennen en elkaar vertrouwen. Investeren in de onderlinge relaties is dus belangrijk. De Teambeklimming is een actief spel waarin groepen in korte tijd een aantal samenwerkingsopdrachten moeten uitvoeren en samen een resultaat moeten behalen. Het spel is geschikt als kennismakingsoefening, als energizer, bijvoorbeeld aan het begin van een sessie of na de lunch, en zorgt voor een leuke, gedeelde ervaring.
Wanneer partijen met elkaar de ambitie hebben bepaald, doemt al gauw de vraag op: Hoe gaan we er met elkaar voor zorgen dat we deze ambitie ook kunnen realiseren? Wat hebben we daarvoor nodig en wat kunnen we op ons pad verwachten? Koers bepalen laat partijen op creatieve wijze met elkaar vastleggen wat zij willen bereiken, wat voor inzet hiervoor nodig is, hoe de weg naar de ambitie eruit kan zien en wat voor successen en beren op de weg je onderweg tegen kan komen. Het resultaat is een tastbare, visuele poster van het samenwerkingsproces. Het visuele karakter maakt het bovendien aantrekkelijk om ‘het samenwerkingsverhaal’ op een beeldende manier te delen met de achterbannen van de betrokken partijen en eventuele andere stakeholders.