Search
Close this search box.

Tibor van Bekkum

Tibor van Bekkum

"Ik zie strategieontwikkeling als samenwerkingsproces"

De afgelopen 8 jaar was Tibor van Bekkum partner van een bureau dat organisaties in transitie begeleidde op het gebied van positioneringstrategie en organisatie-identiteit. Toen hij vanuit die functie een congres over identiteit organiseerde, vroeg hij Edwin Kaats als keynote speaker. Een vruchtbare ontmoeting, want sinds 1 oktober 2019 is Tibor associate partner bij Common Eye. “We bleven beiden rondlopen met de gedachte dat we elkaars kwaliteiten konden versterken.”

“Dat heeft alles te maken met de visie die ik in de loop der tijd heb ontwikkeld. Er is een groeiende behoefte bij organisaties om wendbaarder te acteren en om samen te werken aan maatschappelijke opgaven. Het ontwikkelen van plattere organisaties, het aangaan van partnership en werken in netwerken en samenwerkingsverbanden zijn daar veelal een antwoord op. Het is deze context die steeds nadrukkelijker vraagt om strategieontwikkeling te zien als een gezamenlijke inspanning. Het proces waarin partijen met verschillende (professionele) identiteiten, gezichtspunten en belangen samen werken aan een heldere en gedeelde koers heet ‘collaborative strategy development’. En laat dát nu zijn waar mijn pad het pad van Common Eye kruist.”

Identiteit als leidraad

“Ik heb de afgelopen vijftien jaar geleerd dat het ontwikkelen van een toekomstbestendige koers begint bij het scherp formuleren van een gewenste identiteit. Leidende vragen daarbij zijn: wie zijn wij? Wat willen wij betekenen voor wie? En wat betekent vervolgens voor ons handelingsperspectief? Als een organisatie die vragen zó kan beantwoorden dat deze aansluiten bij haar kwaliteiten en relevant zijn voor klanten, stakeholders en samenwerkingspartners is dat goud waard. Je hebt dan namelijk een richtpunt, of noem het een toetssteen, voor het maken van keuzes die de koers van de organisatie bepalen. Identiteit geeft houvast én bindt medewerkers, stakeholders en samenwerkingspartners aan een gezamenlijke route.”

Open en eerlijk

“Voor directeuren, bestuurders en initiatiefnemers van strategieontwikkeling ligt hier een grote kans en uitdaging. Dat begint bij het formuleren van een identiteit die draagvlak heeft bij stakeholders in en om de organisatie of het samenwerkingsverband. Vervolgens is het de uitdaging om de voorwaarden te creëren waaronder mensen hun keuzes ook daadwerkelijk gaan afstemmen op die identiteit. Ik ben gefascineerd door de dynamiek die er tijdens dat proces ontstaat. Daar help ik graag bij, vanuit betrokkenheid en mijn gedrevenheid het verschil te kunnen maken. Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en ben niet bang om te benoemen wat er zich naar mijn idee daadwerkelijk afspeelt. Zowel op de inhoud als op het proces. En als het echt spannend wordt, vraagt dat nog meer aandacht voor het eerlijke gesprek. Let wel: natuurlijk in het belang van de opdrachtgever.”

Hoger niveau

“Die opdrachtgevers komen uit uiteenlopende sectoren: van lokale overheid, zorg, onderwijs en energie tot financiële dienstverlening en e-commerce. Een mooie aanvulling op het werkgebied van Common Eye. Maar dat is niet het enige aspect waarop Common Eye en ik elkaar stimuleren. De komende tijd willen we het begrip ‘collaborative strategy development’ naar een hoger niveau tillen. De expertise van Common Eye op het gebied van samenwerking, samen met mijn ervaring op het gebied van positionering en organisatie-identiteit leidt tot verdieping en een in Nederland unieke combinatie. Ik kijk er naar uit om een inhoudelijke, zinvolle bijdrage te leveren aan de enorme berg kennis die er op het gebied van samenwerking al ligt.”

Wil je meer weten over zijn motto in het werk? Lees dit interview met Tibor.

 

Kom eens langs, de koffie staat al klaar!

Tibor van Bekkum

Freek van Berkel

Freek van Berkel

Het liefst gaat Freek aan de slag voor publieke en maatschappelijke organisaties die staan voor een uitdaging bij het realiseren van samenwerking of het slimmer en strategischer inspelen op maatschappelijke opgaven.

Freek heeft een achtergrond in Bestuur- en Organisatiewetenschap en Psychologie. Na zijn studie werkte hij in het Openbaar Bestuur waar hij heeft ervaren hoe weerbarstig het kan zijn om overheden in beweging te krijgen om samen met andere overheden, maatschappelijke partners en inwoners te werken aan maatschappelijke opgaven. In diezelfde periode begon Freek aan zijn promotieonderzoek naar de invloed van politieke besluitvorming op samenwerking in publieke netwerken. Dit deed hij in het infrastructurele domein van Amsterdam ten tijde van kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten als de Noord-Zuid lijn. Hier zag hij hoe complex samenwerken kan zijn voor organisaties die werken onder grote druk vanuit de samenleving, media en politiek.

Na de verdediging van zijn proefschrift in 2016 heeft Freek zich helemaal toegelegd op het adviesvak. In zijn werk als adviseur ligt de focus vooral op strategie, innovatie en samenwerking van publieke en maatschappelijke organisaties. Zo helpt hij bijvoorbeeld waterschappen bij samenwerking rondom innovatie en de digitale transformatie. Ook geeft hij samen met gemeenten vorm aan kern-, wijk-, en gebiedsgericht werken om met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners te werken aan lokale en regionale opgaven.

Ook heeft hij talloze (regionale) samenwerkingsverbanden helpen opzetten en doorontwikkelen. Dit doet hij in de rol van onafhankelijk adviseur, procesbegeleider, aanjager en soms als onderzoeker om vanuit een scherpe analyse de vinger op de zere plek te leggen.

 

In zijn werk is Freek zorgvuldig, energiek en enthousiasmerend met de focus op daar waar het over moet gaan. In relatie tot opdrachtgevers is Freek fijn om mee samen te werken met zijn grote betrokkenheid bij opdrachten, heldere manier van communiceren en gevoel voor humor. Ook vindt Freek het belangrijk om kritisch na te denken over de gangbare ideeën over organisaties. Mede om die reden is hij na zijn promotie blijven doceren aan de universiteit en werkt hij momenteel aan een boek over trends en hypes in de organisatie van de 21ste eeuw.

Benieuwd naar de drijfveren van Freek? Lees dit interview met hem.

Kom eens langs, de koffie staat al klaar!

Freek van Berkel Common Eye


Publicatie

Hannah Boven

Hannah Boven

Als ik een zorgorganisatie binnenstap gaat mijn vlammetje aan. De passie en betrokkenheid van mensen in de zorg, of organisatie daarvan, deel ik. Samenwerken in het belang van de patiënt, dat is waar ik enthousiast van word.

De bachelor Beleid en management voor de gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht was interessant. Maar toen ik tijdens de Master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit in aanraking kwam met mensen die in de organisatie van de zorg werkten wist ik het: dit geeft energie! Bij een traineeship van Twynstra Gudde kreeg ik de kans om mij zowel als mens als inhoudelijk te ontwikkelen. Het vak van project- en programmamanagement bleek op mijn lijf geschreven. Uitdagende opdrachten in de zorg en het maatschappelijke domein, eerst vanuit Twynstra Gudde en daarna als zelfstandig organisatieadviseur en trainer, hebben duidelijk gemaakt dat programma’s/projecten en samenwerken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Binnen Common Eye heb ik de ambitie om de verbinding en meerwaarde tussen deze vakgebieden te vergroten.

Verbinding ambitie en realisatie

Veelal starten samenwerkingen, programma’s en projecten vanuit het waarom, ofwel de (verander)ambitie. Waarom willen we een verandering, welke verandering, wie willen dat eigenlijk en wie gaan er iets van merken? Een gezamenlijke ambitie geeft richting, verbindt en is nodig om te kunnen nadenken over het ‘hoe’ van de ambitie. Wat gaan we doen en maken om de ambitie dichterbij te brengen? Wie verbindt zich waaraan, hoe organiseren we dat en welke spelregels spreken we met elkaar af? Juist die verbinding tussen de ambitie en realisatie, daar moet je mij voor hebben. 

Vanuit hun kracht

Mijn advies(stijl) kenmerkt zich door enthousiasme, daadkracht, inhoudelijke betrokkenheid en een gestructureerde aanpak. Als adviseur, trainer of veranderaar zet ik, afhankelijk van de vraag, mijn expertise op het gebied van samenwerken en project- en programmamanagement in. Ik geniet ervan anderen vanuit hun kracht te laten bijdragen en ruimte te bieden om te leren en ontwikkelen. Dat creëert de benodigde energie en actie om te werken aan de realisatie van de (verander)ambitie.

Wil je eens verder praten?

Robin Bremekamp

Robin Bremekamp

Robin is altijd op zoek naar kansen om van een beoogde samenwerking ook echt een succes te maken. In een zorgvuldig proces probeert hij mensen en organisaties met elkaar te verbinden door ze inzicht te geven in elkaars belangen.

Mensenwerk

“Vanaf mijn studietijd leerde ik in de politiek en de telecomindustrie het belang van succesvol samenwerken kennen. Geconfronteerd met de weerbarstigheid van mensen en systemen, zocht ik naar manieren om van de weerstand een kracht te maken. In mijn adviespraktijk leerde ik dat de kern van succesvol samenwerken steeds dezelfde is. Of het nu gaat om ketensamenwerking in de gezondheidszorg, het begeleiden van fusies tussen zorgaanbieders of de onderhandelingen tussen branche- en koepelorganisaties: de essentie is telkens de oprechte wil om er samen uit te komen. Dat is mensenwerk. Naar mijn overtuiging slaagt een samenwerking alleen met oprechte interesse, wederzijds vertrouwen, een gezamenlijke ambitie en een betekenisvol proces.

Geschiedenis van samenwerken

Modellen en instrumenten kunnen hierbij zeer behulpzaam zijn. Dat inspireerde mij om de belangrijkste modellen bijeen te brengen in het boek Eerste Hulp bij Samenwerken. Mijn hobby en professie heb ik gecombineerd in het onderzoek naar 10 historische samenwerkingsverbanden. 

Dit artikel Wat kunnen we leren van 2500 jaar samenwerken, MO 2014-04 is in 2015 genomineerd voor de ROA publicatieprijs. Voor mij betekent een ‘common eye’ de zoektocht naar mogelijkheden om in situaties met tegengestelde belangen een gemeenschappelijke ambitie te formuleren. De afgelopen 10 jaar heb ik mij met name gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken in de gezondheidszorg.”

Wil je eens verder praten?

Robin Bremekamp

Ilse de Bruijn

Ilse de Bruijn

Mijn kracht bestaat uit het creëren van een veilige setting waarbij alles wat belangrijk is op tafel komt. Zoals laatst een klant tegen me zei: ‘bij jou kom je niet weg met een algemeen verhaal’. Deze openheid en veiligheid vormen een stevige basis om te werken aan een succesvolle samenwerking. Afhankelijk van de vraag acteer ik in opdrachten als adviseur, procesbegeleider, trainer of coach om het proces van samenwerking te faciliteren.

Of je plan nou een succes wordt of uitdraait op een mislukking, de sleutel ligt eigenlijk altijd in de samenwerking. Dat was veelal mijn ervaring tijdens de opdrachten die ik deed voordat ik bij Common Eye kwam werken.

Of het nu gaat om het proces tussen twee mensen, binnen een team, tussen directie en teamleiders of tussen verschillende organisaties: samenwerking is de crux. De neiging is soms om het proces ondergeschikt te maken aan de inhoud. We willen namelijk het liefst snel aan de slag. Eventueel gedoe lossen we later wel op, ‘we moeten nu gewoon beginnen, we hebben al veel te lang gepraat’. Maar dat gedoe wordt dan vaak zo groot dat je weer terug moet naar de tekentafel en uiteindelijk dus vooral tijd verliest in plaats van wint.

Kortom: samenwerking verdient focus. Daarom was ik ook zo blij toen ik ontdekte dat er een organisatie is die zich hierop richt: Common Eye! Een mooie club van mensen die allemaal deze interesse delen en dit invullen vanuit ieders eigen achtergrond en specialisme. Dat maakt ons zo krachtig.

Wil je weten waar Ilse vooral haar voldoening uithaalt? Lees hier het interview met haar.

Wil je eens verder praten?

Ilse de Bruijn interview Common Eye

Manon de Caluwé

Manon de Caluwé

Manon adviseert en begeleidt samenwerkingsverbanden en netwerken, en ondersteunt mensen en organisaties die beter willen leren samenwerken. Haar overtuiging? Samenwerken is dé manier om de vraagstukken van vandaag aan te pakken. Het maatschappelijk belang is namelijk groot.

“Ik werk vooral in het publieke en sociale domein. Voor deze domeinen is samenwerken niet nieuw. Er is veel ervaring met samenwerken in koepels, ketens, netwerken of allianties op vrijwel alle niveaus. In het bijzonder ben ik geïnteresseerd in samenwerkingsvraagstukken die relateren aan maatschappelijke opgaven. Partijen trekken met elkaar op in de overtuiging dat ze deze vraagstukken effectiever kunnen aanpakken wanneer ze het samen doen.”

Verbinden en mobiliseren

“Desondanks kan samenwerken uitdagend en soms ook lastig zijn. De uitkomst van een samenwerkingstraject is vaak onzeker; je staat immers niet alleen aan het roer. Er kunnen zich onverwachte dingen voordoen. Soms zijn er grote verschillen die je moet overbruggen. Soms staat de opgave op gespannen voet met de eigen belangen van organisaties. Zo’n situatie vergt een stevige inzet van alle betrokken partijen.

Als adviseur en procesbegeleider is het mijn drijfveer om samenwerkingspartners de houvast te bieden die nodig is om met elkaar stappen te zetten. Voor mij is de kern van samenwerken het identificeren van een relevante, actuele en gedeelde opgave. Een onderwerp dat vraagt om gedeeld eigenaarschap en onze samenleving een beetje mooier maakt. Waarom? Omdat het de moeite waard is om in te investeren.”

“Daarnaast ervaar ik dat samenwerkingspartners ervan profiteren wanneer zij investeren in de kwaliteit van hun onderlinge interactie. Met elkaar praten, elkaar verstáán, is als het ware de kleinste vorm van samenwerken. Ik haal er veel voldoening uit om mensen en organisaties hierbij te helpen. Mijn achtergrond als communicatieadviseur is daarbij nuttig.

Voor veel bestuurders, managers en professionals in het publieke en maatschappelijke veld is samenwerken dus een wezenlijk onderdeel van het dagelijkse werk. Ik heb ervaren hoe hun vermogen om te verbinden, hun wilskracht en hun doorzettingsvermogen doorslaggevend kunnen zijn. Het is mijn wens in samenwerkingsprocessen om mensen die hiertoe in staat zijn te betrekken, te verbinden en te mobiliseren. Zij vormen in mijn ogen de motor van de samenwerking.”

Ik praat graag eens met je door!

Manon de Caluwé

Voorbeelden van mijn projecten

Een greep uit mijn publicaties

Sabya van Elswijk

Sabya van Elswijk

Sabya heeft een groot vermogen voor het zien en verwoorden van meerdere perspectieven op een gezamenlijke opgave. “In veel situaties word ik gezien als het creatieve brein en daarmee bied ik opdrachtgevers verschillende mogelijkheden voor hun vraagstuk. Ik kan snel schakelen tussen een samenwerking op bestuurlijk niveau en de effecten in de praktijk.”

Opgeleid als medisch socioloog en antropoloog kijk ik naar de manieren waarop we als mensen met elkaar samenleven, samenwerken en voor elkaar zorgen. Samenwerken is een uitdaging: van de bestuurlijke tafel waar ambities worden verwoord tot professionals van wie steeds meer samenwerkingsvaardigheid wordt gevraagd. Ik houd van de puzzels die we hierbij tegenkomen.  

Sinds 2010 werk ik als adviseur, projectleider en veranderkundige in de langdurige zorg en onderwijs. Ik heb veel verandertrajecten begeleid op kwaliteit van zorg, dementiezorg en leren en ontwikkelen binnen teams. Hierbij heb ik geleerd het goede gesprek effectief vorm te geven: van mensen die elkaar goed verstaan in een organisatie tot het meenemen van grote groepen in een ambitie. 

Humor en openheid

Sinds 2019 ben ik vooral actief als regisseur van grotere regionale samenwerkingsverbanden op het gebied van zorginnovatie, arbeidsmarkt en onderwijs. Ik zoek graag met anderen naar nieuwe en creatieve oplossingen bij de uitdagingen die we in samenwerkingen tegenkomen. Humor en openheid kenmerken mijn stijl van werken. 

Door mijn eigen ervaring en opgedane kennis kan ik me goed inleven in wat nodig is voor vitale en impactvolle samenwerkingen. Een voorbeeld van een samenwerking waarin ik regisseur ben, is ‘Leren is Werken, Werken is Leren’. Hierin zorgen vijftien zorgorganisaties en drie ROC’s samen voor voldoende goed toegeruste zorgmedewerkers. De samenwerking bestaat uit meer dan 25 projecten waarbij honderden mensen betrokken zijn.

Onderzoekend

Mijn professionele grondhouding is onderzoekend. Vanuit actieonderzoek en appreciative inquiry heb ik onderzoek gedaan naar ouder worden in landen als Brazilië, Cambodja en Bolivia. Op dit moment ben ik verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als promovendus. Ik doe onderzoek naar regionale samenwerking bij de omslag van professionele zorg naar community care. 

Ik wil impact creëren, dat is mijn ambitie. Daarvoor moeten organisaties goed kunnen samenwerken en dat is precies waaraan ik mijn bijdrage kan leveren. 

Publicatie

Carolien Fledderus

Carolien Fledderus

Carolien beschikt over ruime ervaring in de zorg. Haar kracht ligt in het verbinden van partijen met een gezamenlijke opgave. Ze is een bruggenbouwer en denkt mee om te komen tot een optimale samenwerking.

Vanuit een waardevolle basis als verpleegkundige en met een brede ervaring in de zorg draag ik graag bij aan het optimaliseren van de samenwerking tussen organisaties. De samenwerkingsopgave is groot en zorgt voor nieuwe uitdaging in het toch al complexe zorglandschap. Vanuit mijn ervaring de afgelopen jaren richt ik mij op het verbinden van partijen met een gezamenlijke opgave. Dit kan binnen een organisatie zijn of tussen organisaties. Soms betreft het twee partijen en soms een netwerk. Hoewel de zorg voor mij een vanzelfsprekend domein is, acteer ik ook op het grensvlak van maatschappelijk en sociaal domein. Mijn loopbaan kenmerkt zich door veel verschillende teamsamenstellingen op diverse plekken binnen een organisatie. Bestuurlijk of operationeel, strategisch of praktisch? Het is juist de afwisseling in het werk die het leuk maakt.

Gedeelde ambitie

Vanuit een brede blik speel ik graag een verbindende rol tussen partijen. Wat verbindt de mensen die willen of moeten samenwerken? Wanneer is sprake van een gedeelde ambitie en hoe bereik je die? Vraagstukken verdienen soms een verdieping om te komen tot overbrugging van perspectieven en belangen; hoe doe je dat?
Een goede samenwerking betekent samen verder komen. Ik vervul daarbij bij voorkeur de rol van verbinder en denk mee in oplossingen als de samenwerking tot stand moet komen of stroef loopt. Juist dan kan ik meedenken in het beantwoorden van de vraag wat nodig is om de samenwerking te verbeteren.

Een greep uit mijn ervaring

In mijn rol als secretaris raad van bestuur en beleidsadviseur heb ik diverse strategische sessies georganiseerd en begeleid. Van brainstorm tot het gezamenlijk formuleren van concrete doelstellingen. Op zo’n manier dat het goed mogelijk is om de strategische programma’s op te volgen.
Afgelopen tien jaar heb ik me beziggehouden met diverse vormen van samenwerking: regionale samenwerking binnen de acute zorg, vanuit het perspectief van de ambulancedienst. Meedenken en doen in het ontwerpen van een zorgcoördinatiecentrum, het begeleiden van diverse samenwerkingstrajecten tussen ziekenhuizen. Ook heb ik brede ervaring met procesbegeleiding en het inrichten van een slagvaardig proces rondom bestuurlijke governance.

Binnen Common Eye houd ik me bezig met samenwerking binnen en tussen zorgorganisaties. Evalueren van samenwerkingsverbanden, analyse van het beste toekomstperspectief. Ook begeleid ik netwerkpartners bij het optimaliseren van hun onderlinge samenwerking. Want hoe doe je dat, samenwerken zonder hiërarchie?

Wil jij weten wat Carolien nog meer bezighoudt in haar werk? Lees het interview met haar.

Barbara Geurtsen

Barbara Geurtsen

Voor Barbara is samenwerken tussen mensen, organisaties of domeinen dé manier om antwoorden te vinden die werkelijk aansluiten op de complexe vragen van mensen die tijdelijk of langdurig zorg of ondersteuning nodig hebben. Of het nu gaat om huurders, inwoners, cliënten, patiënten, ouderen of jongeren… het gaat om mensen en hun kwaliteit van leven van alledag.

De loopbaan van Barbara staat in het teken van het helpen ontwikkelen, verbinden en in beweging zetten van bestuurders die aan zet zijn om samenwerkingsverbanden en netwerken te vormen of de effectiviteit ervan te verbeteren. “Ik beweeg me graag in samenwerkingen die raken aan wonen, zorg en welzijn. Ik werk met energie en plezier aan samenwerkingen die gericht zijn op innovatie/transformatie, het evalueren en verantwoorden van de samenwerking of de inrichting van de governance van het netwerk.”

Barbara heeft een sterke intrinsieke motivatie om in haar werkende leven bij te dragen aan effectieve samenwerkingen. “Dagelijks ervaar ik als moeder van een dochter met Down Syndroom wat de impact van de systeemwereld is op de kwaliteit van leven van onze dochter en ons gezin. Aan deze kant van de tafel ervaar ik hoe prettig het is wanneer professionals ruimte krijgen om mee te denken dwars door hokjes van systemen, organisaties en domeinen heen. Dat gun ik iedereen.”

Governance gaat over inrichten én richten

Hoe organiseer je je nu in en met netwerken, is de vraag waarop Barbara graag puzzelt. “Ik merk dat het in de praktijk erg helpend is om te werken vanuit onze vier bouwstenen: ontwikkel samen een sterke identiteit, mobiliseer betrokken actoren die een belang hebben om met elkaar te werken aan voor hen betekenisvolle ambities en ondersteun dit met een fundament met passende spelregels, een juiste vorm, een goede invulling van netwerkleiderschap en governance. Deze bouwstenen interacteren met elkaar. Daarom gaat het ontwerpen van een passende governance voor mij over de inrichting, over actoren en hun belangen én over de richting van de samenwerking.”

Toezicht in en op netwerken

Hoewel al veel bekend is over de governance van netwerken, is nog relatief weinig kennis beschikbaar over de manier of vorm waarop toezicht van betekenis kan zijn voor netwerken. Om die reden doet Barbara onderzoek naar, spreekt en publiceert ze over toezicht in én op netwerken. Ook is ze toezichthouder in zorg en welzijn. “Vanuit dat perspectief ervaar ik ook de weerbarstigheid van netwerk governance in de praktijk. Dat houdt mij met beide voeten in de klei.”

Kan ik wat voor je betekenen?

Barbara Geurtsen Common Eye toezicht netwerken

Publicaties

Reinanke Haagsma

Reinanke Haagsma

Samenwerken en de wijze waarop partijen zich tot elkaar verhouden heeft Reinanke altijd geboeid. In haar eerdere werk als adviseur strategie en communicatie zag ze bovendien dat doelen te vaak niet gehaald werden omdat de onderlinge samenwerking spaak liep. Daar wilde ze wat aan doen. Als adviseur samenwerken heeft ze veel aandacht voor proces en resultaat.

Werken met aandacht

Samenwerken is werken met aandacht. Om je voordeel te doen van de diversiteit aan organisaties, belangen, persoonlijkheden, werkstijlen en expertise is het namelijk essentieel elkaar goed te verstaan. ‘Even snel iets aftikken’ is dan niet effectief: spraakverwarring ligt immers op de loer. Vaak met irritatie en inefficiëntie als gevolg. Daar wordt de samenwerking niet beter van en beoogde doelen komen zeker niet dichterbij.

Tegelijkertijd herkent iedereen de uitdaging van volle agenda’s en vele andere prioriteiten. Bovendien is het opzetten en onderhouden van een samenwerking ook echt een vak. Dat vraagt om kennis en energie. Als adviseur samenwerken help ik organisaties door dat te bieden.

Betekenisvolle gesprekken

Ik richt mij onder meer op het komen tot betekenisvolle gesprekken. Door te werken aan vertrouwen, heldere processen en onderlinge lol, kan een betekenisvol gesprek over ambities en belangen, zich zomaar ineens voltrekken. Ik help samenwerkende partijen graag bij het effectief samen stilstaan en elkaar echt begrijpen. Op deze wijze kan de samenwerking daarna in volle vaart (weer) kracht vatten.

Dier, natuur en maatschappij

Met een hart voor maatschappelijke opgaven, werk ik het liefst aan betekenisvolle vraagstukken. Daarbij heb ik een bijzondere interesse voor vragen rondom dier, natuur & maatschappij. Dit levert allemaal spannende vragen op zoals: hoe leven we met elkaar samen? Hoe gaan we om met onze ruimte? Hoe kunnen we deze complexe samenwerking toekomstbestendig vormgeven? 

Rollen

Ik werk met name als procesbegeleider, evaluator en sparringpartner/coach. Speels & serieus zijn twee woorden die onlosmakelijk met mijn manier van werken verbonden zijn. Speels in de zoektocht naar nieuwe perspectieven en oplossingen, serieus in de toepasbaarheid ervan. In mijn werk als adviseur en als coach zet ik deze eigenschappen in om samen met jou/jullie te komen tot verrassende en betekenisvolle inzichten en aanpakken.

De koffie staat klaar ... koekje erbij?

Reinanke Haagsma Common Eye

Voorbeelden van mijn projecten

Ben Hammer

Ben Hammer

‘Samenwerken’: het klinkt zo vanzelfsprekend, maar ik heb vaak ervaren hoe lastig het is aan die vanzelfsprekendheid invulling te geven. Ik was al jong wethouder in de gemeente Hilversum en ik ontdekte dat we de meeste resultaten behaalden door samen te werken. Met andere organisaties of bijvoorbeeld met inwoners. Maar dat was niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. En mede daarom was het ook niet altijd gemakkelijk. Soms ging het goed en waren de resultaten fantastisch, soms verliep de samenwerking stroef en bereikten we weinig.

Samenwerken draait, hoe voor de hand liggend het ook klinkt, om mensen. Zonder wil, zonder ambitie en zonder enige ‘klik’, wordt het heel ingewikkeld. Maar is er meer nodig dan dat. Een goede aanpak, structuur en (werk)afspraken. Een goed resultaat is belangrijk, maar een goed proces minstens net zo. Juist dat proces krijgt in mijn manier van werken veel aandacht.

Samenwerken en samenleven

Samenwerken en samenleven zijn voor mij sterk gekoppelde begrippen: van een samenleving kan pas sprake zijn als er samengewerkt wordt. Dat besef dringt in de maatschappij steeds meer door. Kijk naar het decentraliseren van diverse zorgtaken van Rijk naar gemeenten. Het besef dat het ‘dichterbij de burger’ organiseren van zorg en ondersteuning beter is, leidt direct tot het besef en de noodzaak om lokaal en regionaal naar meer en andere samenwerkingsverbanden toe te groeien. Dat vraagt inzet van bestuurders, toezichthouders, professionals en inwoners. Een mooie uitdaging!

Achtergrond

Mijn ruime ervaring als bestuurder en toezichthouder in gemeenten, maatschappelijke dienstverlening, volkshuisvesting en zorg zet ik graag in om op het snijvlak van overheid en publiek domein te adviseren. Niet alleen ondersteun ik bij het vormgeven van nieuwe samenwerkingsverbanden, ik vind het minstens zo belangrijk om ze draaiende te houden en goed te evalueren. Daarbij helpen uitgangspunten en modellen, maar is vooral belangrijk om met de opdrachtgever goed te  kijken naar de vraag, context en situatie van dát ene specifieke moment en die ene specifieke vraag.

Zin in samen werken aan samenwerking? Bel gerust, ik maak graag tijd voor je!

Ben Hammer

Matthijs Hemink

Matthijs Hemink

Toen Matthijs als organisatieadviseur in de onderwijssector ging werken, ontdekte hij zijn persoonlijke drive: mensen met elkaar in verbinding brengen, synergie creëren en met elkaar van toegevoegde waarde zijn!

Resultaat

“Het boeken van resultaat geeft me nog steeds veel energie. Een doelstelling die behaald wordt, een organisatie die groeit; dat is gaaf om te zien. En toch miste ik in eerdere commerciële rollen betekenis: waar doe je het uiteindelijk voor? Die toegevoegde waarde vond ik terug als adviseur in het onderwijs. Want als een organisatie op orde is, als de visie helder is en als er goed wordt samengewerkt met interne en externe partners gaan medewerkers en leerlingen met plezier naar werk of school, worden ze erkend in hun talenten en komen ze tot ontwikkeling. Dan is Willem van 58 niet langer één van de velen maar een eigen individu binnen het grotere geheel; iemand die bijleert, bijdraagt en erbij hoort.”

Het geheel brengt méér

Als adviseur en teamleider bij Het Onderwijsbureau BV heeft Matthijs zeven jaar lang wervingen van leidinggevenden begeleid, geadviseerd rondom visievorming en kwaliteit en getraind op onderwerpen als gespreksvoering en feedback. Waarom de overstap naar Common Eye? “Iedereen ziet dat organisaties de uitdagingen van vandaag niet alleen kunnen tackelen. Een gezonde omgeving, kansengelijkheid, het opvangen van krimp: die thema’s moet je als partijen met elkaar aanvliegen. Ondanks verschillende belangen en uiteenlopende achtergronden. Ik geloof heilig dat het geheel meer brengt dan de som der delen! Als ik daar aan kan bijdragen: door mensen in verbinding te brengen, door focus aan te brengen of door positief kritisch te spiegelen word ik blij van mijn werk. Common Eye brengt organisaties samen en heeft bij uitstek de kennis en ervaring om uitdagende samenwerkingsprocessen te faciliteren en tot een succes te maken.”

Alle kaarten op tafel

Matthijs werkt bij Common Eye aan complexe samenwerkingsvraagstukken. Nog steeds in het onderwijs maar ook in andere sectoren. Wat maakt hem uniek in zijn werk als adviseur? “Naast kwaliteit houd ik van sfeer en creatieve oplossingen. Door soms bewust even te ontregelen of een confronterende vraag te stellen komt de ander in beweging. Ik geloof niet zo in heilige huisjes en denk dat je uiteindelijk echt verder komt als alle kaarten op tafel liggen.”

Wil je Matthijs wat beter leren kennen? Lees dit interview met hem.