Eerste gastinleider voor de leergang Professioneel intervenieren

"It's not the person, it's the system"

In mei 2022 starten wij met de leergang Professioneel interveniëren in samenwerken. Een verdiepende leergang van vier modules, bedoeld voor ervaren netwerkmanagers of netwerkleiders die hun begrip van samenwerkingsverbanden en netwerken willen vergroten en hun eigen leiderschap nog beter willen leren kennen. 

 

Met veel trots introduceren wij de eerste gastinleider die wij mogen ontvangen. In de tweede module passen wij onder leiding van psycholoog dr. Marijke Spanjersberg de systeembril toe in onze kijk op samenwerking. Marijke vindt in de systeemtheorie houvast in het kijken naar samenwerking. Een samenwerking is namelijk meer dan de optelsom van individuen of individuele organisaties. In de samenwerking ontwikkelen de partijen relaties met elkaar, en in die relaties worden vaak patronen zichtbaar. Patronen die soms behulpzaam kunnen zijn, maar soms ook tot spanningen kunnen leiden. Denk aan spanningen op het gebied van ruimte geven en nemen, structuur en flexibiliteit, solidariteit en autonomie. 

“Om het gedrag van partners in de samenwerking te begrijpen, moeten we niet zozeer kijken naar deze individuele partner”, zegt Marijke, “maar naar zijn of haar plek in het systeem en de interacties en verhoudingen met anderen. It’s not the person, it’s the system; gedrag is altijd een kwestie van actie-reactie en komt voort uit patronen in de interactie en verhoudingen tussen partijen.”

 

Marijke reikt ons een inzichtgevende en ontschuldigende bril aan; hoe kunnen wij beter begrijpen waar gedrag vandaan komt en wat kunnen we doen om niet helpende patronen te doorbreken?

Ben je enthousiast geworden? 

Via deze link vind je alle informatie over de leergang en de bijdrage van Marijke.

Marijke Spanjersberg