Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Philip van Klaveren

Zijn ruime ervaring als organisatieadviseur én bestuurder in de zorg komt goed van pas in zijn rol als samenwerkingsadviseur. Hij helpt graag bij het behapbaar en werkbaar maken van ingewikkelde problemen. De weg naar oplossingen is zelden een rechte lijn, is zijn ervaring.

Beide kanten van de tafel

In mijn opdrachten neem ik mijn vijftien jaar advieservaring en vijftien jaar bestuurs- en managementervaring in de zorg mee. Daardoor ben ik bekend met zowel de dynamieken in deze omgeving, als de vraagstukken die horen bij deze posities. Ik vind het leuk om mijn opdrachtgevers hierbij te ondersteunen. Deze ondersteuning kan in de vorm van coaching en/of adviserende rollen. Samenwerkingsvraagstukken waar ik van ‘aan ga’ zijn opgaven tussen professionals in de zorg, netwerkvorming over sectoren heen of het succesvol maken en houden van allianties, bijvoorbeeld bij de IZA-opgaven. Uiteraard verken ik graag nieuwe sectoren in het kader van ‘een leven lang leren’.

Samenwerken, verbinden en veranderen

Ik vind het leuk om mij in te zetten om ingewikkelde problemen in de samenleving behapbaar en werkbaar te maken en te houden. Een sprekend voorbeeld is de situatie in de zorg in Nederland. Het werken aan het oplossen van het ontstane zorginfarct geeft mij de energie steeds weer te zoeken naar nieuwe wegen om tweede-, eerste- en (waar nodig en mogelijk) nulde-lijns zorg goed met elkaar te laten samenwerken.

Wat over mij gezegd wordt

Mijn opdrachtgevers en collega’s beschrijven mij als vernieuwend, continu op zoek naar balans in mijn aanpak, pragmatisch en betrokken. Waar ik werk probeer ik mijn omgeving zo veel mogelijk te inspireren, om mensen met elkaar te verbinden, ze tot initiatieven en lef te bewegen en tot resultaten te laten komen. Desgevraagd wil ik de regie over het proces nemen, maar ben mij bewust van het feit dat het succes van mijn klanten voorop staat. En dat bepaalt vervolgens het succes van mij als betrokken adviseur. Voor mij is het belangrijk een klik te hebben met degene waarmee ik werk. Daarnaast help ik door betrokkenen vertrouwen te schenken, zelf keuzes te laten maken en professionals hun eigen creativiteit te laten aanboren en benutten. Andere manieren van verbinden, zoals relativering, optimisme en humor, zijn voor mij belangrijk. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Veranderen verloopt nooit in een rechte lijn

In mijn manier van werken is het voor mij belangrijk dat iedereen in staat moet worden gesteld zoveel mogelijk de eigen regie te kunnen voeren over hun ziekte- en/of herstelproces. De samenwerkingstrajecten die ik begeleid, doe ik bij voorkeur samen met de betrokken partijen. Ik heb de ervaring dat goed (regionaal) samenwerken, het toepassen van helpende digitalisering en het experimenteren met innovatieve out-of-the-box oplossingen niet alleen leerzaam en leuk zijn, maar dat deze ervaringen nodig zijn om de nodige stappen voorwaarts te maken. Ik heb ervaren dat de weg naar oplossingen zelden een rechte lijn is. Samen zetten we een koers uit op basis van ambitie en belangen. We stellen de koers bij als het proces daarom vraagt. Hierbij is samenwerken geen doel op zich. Het is een voortdurende reis, die door een aantal zaken los te laten er uiteindelijk toe leidt dat de bij het netwerk betroken organisaties en mensen er meer voor terugkrijgen.

Naast mijn werk

Naast voor samenwerken en veranderen mag je mij altijd benaderen voor een rondje op de mountainbike of op de golfbaan. Twee activiteiten waarbij ik mijn hoofd helemaal leeg kan maken en de balans werk-privé gezond kan houden. Mijn gezin vormt mijn rustpunt in mijn leven. Uiteraard, met twee uitwonende kinderen, is er altijd wat, maar de onderlinge warmte en het vertrouwen geeft mij altijd weer energie.

Via de NVZD ben ik geaccrediteerd zorgbestuurder.

Een greep uit mijn publicaties