Netwerkleiderschap is verbindend leiderschap

Netwerkleiderschap is een belangrijk onderdeel van een vitaal netwerk. Er is vaak onduidelijkheid over deze term. Tuurlijk, een netwerk heeft een leider nodig, iemand die de dingen regelt. Maar met de term bedoelen we niet per se iemand die de leiding heeft, maar eerder mensen die interacteren en daarmee invloed hebben op het netwerk. Wij spreken bij netwerkleiderschap van verbindend leiderschap.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Netwerkleiderschap is het resultaat van inspanningen van meerdere mensen in het netwerk. Deze inspanningen kunnen op verschillende plekken en door verschillende mensen worden ingevuld. Netwerkleiderschap gaat dus alle deelnemers in het netwerk aan; het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Wanneer iemand in het netwerk zegt: ‘Ik vond al dat het niet lekker liep, maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen’, heeft hij netwerkleiderschap niet goed begrepen.

Hoe ontstaat verbindend leiderschap

Kijk eens naar onderstaand plaatje. Ieder kwadrant bevat één rol die de netwerkleider op zich kan nemen. Een succesvol netwerk bestaat echter uit de juiste balans tussen alle kwadranten. Ga voor jezelf na in welk kwadrant jij kunt bijdragen. Waar ligt jouw kracht? Op deze manier ontstaat er verbindend leiderschap binnen het netwerk en is iedereen verantwoordelijk voor het bereiken van de gedeelde ambitie, de stip op de horizon.