Succesvol samenwerken start met effectieve interactie

Goed luisteren, open vragen stellen en je vooroordelen laten varen. Het zijn de bekende tips en tricks voor het voeren van gesprekken. Maar de praktijk is weerbarstig, zeker wanneer partijen met verschillende achtergronden met elkaar moeten samenwerken. Een kijkje in de mogelijke barrières in conversaties maakt duidelijk dat er een wereld te winnen valt door gesprekken en bijeenkomsten een duidelijke context te geven en ze goed in te richten.

Deze maand is het artikel ‘succesvol samenwerken start met effectieve interactie’ van onze collega’s Manon en Nikki verschenen in de 179e editie van Holland Management Review. Aan de hand van dialogische en dialectische gespreksmethoden geven Manon en Nikki duidelijke handvatten over hoe je een succesvolle interactie in samenwerkingsprocessen kunt vormgeven. Door beide methoden goed te gebruiken geef je gesprekspartners de mogelijkheid om ieders perspectieven naast elkaar te laten bestaan, de eigen identiteit te etaleren en uiteindelijk gezamenlijk te bouwen aan een collectief beeld, gedeelde ambitie of gezamenlijk plan.

Download het volledige artikel hier.

Bron artikel: Succesvol samenwerken start met effectieve interactie, M. de Caluwé en N. Willems, Holland Management Review editie 179, mei/juni 2018: https://www.hmr.nl/archief/2018/hmr-179-mei-juni-2018

Gerelateerd