Vierde gastinleider voor de leergang Professioneel interveniëren

"Het gebeurt in het ondertussen"

In mei 2022 starten wij met de leergang Professioneel Interveniëren in Samenwerken. Een verdiepende leergang van vier modules, bedoeld voor ervaren netwerkmanagers of netwerkleiders die hun begrip van samenwerkingsverbanden en netwerken willen vergroten en hun eigen leiderschap nog beter willen leren kennen. 

Inmiddels zijn drie van de vier gastinleiders bekend. We zijn trots dat we nu ook onze laatste gast kunnen introduceren, namelijk Joost Voerman, leiderschapscoach en bestuursadviseur die ons meeneemt in de kunst van het begeleiden van complexe processen in samenwerkingssituaties.

Een samenwerkingsverband of netwerk wil vooruit komen. Er worden activiteiten ondernomen, besluiten genomen, plannen gemaakt, resultaten geboekt. Dat klinkt heel maakbaar, maar we weten dat de werkelijkheid en hoe die tot stand komt in samenwerkingssituaties, soms minder grijpbaar is dan het lijkt. Hoewel samenwerkingen veel baat hebben wij goed vormgegeven en aangestuurde processen, weten we dat een groot gedeelte van die processen zich onder de oppervlakte afspelen.

Joost Voerman neemt ons mee in de impliciete spelregels van voortgangs- en besluitvormingsprocessen in samenwerkingssituaties. Hoe komt een gezamenlijk besluit eigenlijk tot stand? Onder welke condities zijn partijen genegen om commitment te tonen? Waar kun je als procesbegeleider of netwerkmanager op sturen om ervoor te zorgen dat partijen verder komen met elkaar?

Joost haalt ons weg van de idee om te werken met allesomvattende besluiten, en leert ons de kleine stappen te waarderen en helpt ons begrijpen waarom ‘klein’ soms zo nodig is. Joost gaat daarbij op een aantal spanningsvelden in, onder meer het spanningsveld tussen horizontaliteit (‘gelijkwaardigheid’) en verticaliteit (‘hiërarchie”) en de spanning tussen collectieve besluitvorming en besluitvorming van de separate partners.

Benieuwd geworden?

Via deze link vind je alle informatie over de leergang en de bijdrage van Joost.

Joost Voerman