Deelsessies uitgelicht

Leiden vanuit het spannende midden

Elk samenwerkingsverband kent mensen die opereren vanuit het spannende midden. De één noemt hen manager, de ander leidinggevende, coördinator of teamleider. Intern hebben deze managers een sleutelpositie richting bestuurders. Ze helpen een samenwerkingsvisie te vertalen naar de praktijk, ze zijn er ook om te adviseren en te escaleren waar nodig. Tegelijkertijd sturen ze een (al dan niet eigen) team van professionals aan. Extern werken zij samen met peers om de samenwerking vorm en slagkracht te geven.

Maar dat gaat niet vanzelf! Adviseurs Reinanke Haagsma en Jolijn Uittenbogaard gingen eerder in gesprek met managers in samenwerkingsverbanden en ontdekten vijf prangende uitdagingen die managers regelmatig ervaren:

  1. Hoe ga ik om met de onvoorspelbare tijdsinvestering van samenwerkingsverbanden?
  2. Hoe zorg ik dat ik met een heldere opdracht op pad ga in een samenwerking?
  3. Hoe oefen ik invloed uit op wie er aan de samenwerkingstafel zitten?
  4. Hoe bepaal ik mijn rol in een samenwerkingsverband?
  5. Hoe ga ik om met supersplit loyalties in een samenwerkingsverband?

Voor de workshop vertaalden ze deze uitdagingen naar een aantal prikkelende stellingen. Tijd om kleur te bekennen voor de dertig deelnemers! Wordt het ‘eeeh nee’, of toch echt ‘oh yeah!’?

Stelling: Managers zijn onmisbaar in een samenwerkingsverband.

OH YEAH

EH NEE

Stelling: De manager moet uiteindelijk altijd loyaal blijven aan de eigen organisatie.

OH YEAH

EH NEE

Stelling: Managers moeten in staat zijn de tafelschikking te beïnvloeden.

OH YEAH

EH NEE

Stelling: Managers moeten van tevoren accepteren te weten dat je niet precies weet hoe lang het gaat duren.

OH YEAH

EH NEE

Door de bril van…

Samenwerken doe je overal. Als je door de bril van een kok, muzikant en filosoof kijkt: welke lessen zijn er dan te leren op het gebied van samenwerken?

Bogdan Koetsier, kok: “In een restaurant is samenwerking wel een dingetje. Je hebt een bepaalde nuchterheid, rust en fitheid nodig om snel kunnen schakelen. Maar in de keuken ligt ook het hittepunt van samenwerken. Puur vanwege de stress en de tijdsdruk. Daarom is vooraf alles strak geregeld: iedereen weet wat hij of zij gaat doen, en wat zijn of haar rol is. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Daarnaast wordt zinloze communicatie zoveel mogelijk geminimaliseerd. Misschien dat dat voor samenwerken in het algemeen een goed advies is?”

Nicolaas Duin, muzikant: “Samen muziek maken is de ultieme vorm van samenwerken. De parallel met samenwerken is dat het allebei over luisteren gaat. Als je samen muziek maakt, móet je wel goed naar elkaar luisteren, anders is er geen samenspel. Daarvoor heb je doorzettingsvermogen, discipline en concentratie nodig. En je brengt natuurlijk emotie over. Ook dat is belangrijk bij samenwerken. Je brengt niet alleen rationeel iets over, je moet ook de emotionele verbinding met de ander aangaan.”

Erik Boers, filosoof: “Taal en denken hangen nauw samen. Er bestaat, volgens de filosoof Wittgenstein geen privétaal. Taal ontstaat altijd in een gemeenschap. En ons eigen denken is ook altijd het denken met de ander. Het interessante is dat wij vaak zelf niet weten wat we denken, vinden of zeggen, maar de ander nodig hebben om te begrijpen wat we bedoelen. En dat is – ook bij samenwerken – van belang.”

De vloer op

Wat als het spannend wordt in een samenwerking, wat kun je dan doen? Twee professionele acteurs speelden situaties met daarin lastige momenten in gesprekken. Bekijk hier hoe de deelnemers zich op de spelvloer waagden en op zoek gingen naar oplossingen.