Intervisie gericht op samenwerkingsvraagstukken
Wat helpt mij in mijn vak van netwerkleider?
Iedere samenwerking valt of staat met het functioneren van jou of je team. De vaardigheden in het samenspel, de mentale weerbaarheid die erbij komt kijken en het onderlinge oplossingsvermogen spelen allemaal een rol. Wij bieden intervisie ter versterking van het functioneren van jou in dergelijke uitdagingen bij samenwerken. Bij intervisie sta jij centraal: wat helpt jou om jouw rol goed uit te oefenen?
Wat is intervisie?
Intervisie is collegiale coaching, gericht op het vergroten van de eigen professionaliteit. Je leert van en met elkaar in een kleine groep van gelijkwaardige professionals. Bij intervisie staan vragen over het persoonlijke en rolgebonden functioneren centraal.
Je krijgt zicht op je eigen rol en handelen in bepaalde situaties, omgevingen of vraagstukken die met het werk te maken hebben. Je leert over jezelf, je eigen stijl van werken, de effectiviteit van je handelen, jouw opvattingen en overtuigingen die in het werk een rol spelen. Het levert je concrete mogelijkheden op voor het zetten van een (ver)nieuwde stap in jouw werk. Door het horen van en ondersteunen bij vraagstukken van je collega-professional wordt jouw blikveld verruimd en je adviesvaardigheden versterkt.
Gericht op samenwerkingsvraagstukken
De intervisietrajecten die we begeleiden, richten zich volledig op persoonlijke vraagstukken binnen samenwerkingen tussen organisaties, in samenwerkingsverbanden, allianties en netwerken.
Intervisie gebeurt altijd met een gespreksbegeleider. Susan van der Laak, gespreksbegeleider vanuit ons, heeft zelf veel (theoretische) kennis en ervaring in dergelijke samenwerkingen. Tijdens de intervisies is daarom ook altijd ruimte voor een verdiepende (theoretische) reflectie op het voorgelegde vraagstuk door de begeleider (supervisie).
Een intervisiegroep bestaat uit 6 tot 8 personen inclusief de gespreksbegeleider.
Verloop van een intervisiebijeenkomst
Een bijeenkomst verloopt aan de hand van een vast aantal stappen, zie onderstaand figuur. Er zijn verschillende methoden om deze stappen te doorlopen. De intervisiebegeleider kiest een methode die past bij de vraag.
Fasen van intervisie inclusief supervisie naar Bellersen & Kohlmann, 2016
We bieden intervisie aan voor netwerkleiders uit alle sectoren. Denk aan een netwerksecretaris, verenigingsdirecteur van een netwerk of samenwerkingsverband of een programmamanager van een regionale samenwerking. Professionals die behoefte hebben aan een sparringpartner om mee te denken over hun persoonlijke en rolgebonden functioneren.
Samenwerkers die in hun werk te maken hebben met ingewikkelde opgaven binnen samenwerkingsverbanden en die tegen onder meer deze vragen en dilemma’s aanlopen:
- ‘Hoe vul ik mijn rol in als ik zie dat een van de netwerkpartijen door andere partijen niet serieus genomen wordt?’
- ‘Netwerkpartners lijken in belang tegenover elkaar te staan, welke invloed kan ik vanuit mijn rol uitoefenen?’
- Eén of een aantal netwerkpartners is behoorlijk dominant ook naar mij als netwerkleider, hoe ga ik hiermee om?’
- ‘Ik voel me klem zitten tussen wat stakeholders verwachten en wat het netwerk als ambitie heeft, wat kan ik anders doen?’.
Intervisie kun je net zo lang blijven doen als je wilt. In eerste instantie bieden we een afgerond traject aan. Aan het einde van dit traject onderzoeken we gezamenlijk of de intervisiegroep een vervolg wil en hoe dat vervolg eruit gaat zien.
De opbouw van het traject is als volgt:
- individueel intakegesprek met de deelnemer door de begeleider
- startbijeenkomst met kennismaking met de groep, een introductie op intervisie, een oefening in goede vragen stellen, en een eerste gesprek
- drie tot vier bijeenkomsten met minimaal twee intervisierondes (afhankelijk van de grootte van de groep)
- afsluitende bijeenkomst met minimaal één intervisieronde en een gesprek over het vervolg.
Het intakegesprek duurt circa 30 minuten. De bijeenkomsten duren 2,5 tot 3 uur. De bijeenkomsten zijn verspreid over een periode van ongeveer één jaar en ze vinden plaats op een centrale plek voor de intervisiegroep.
In principe begeleidt Susan van de Laak de intervisie. Als de vraag groot is, zijn er meerdere adviseurs die een intervisie kunnen begeleiden. Een intervisiegroep heeft altijd zijn eigen vaste begeleider.
De investering voor een intervisietraject is € 1.100,- exclusief locatiekosten en btw.
Wil je meedoen?
Heb je behoefte aan collegiaal contact en coaching? Wil je meer ruimte om op jezelf te reflecteren? Wil je je ook inzetten voor een collega- professional? Kan jij je committeren aan een traject van een jaar? Dan is intervisie wellicht interessant voor jou.
Wil je hier meer over weten of je aanmelden? Neem dan contact op met Susan van de Laak via 06 1585 8459 of susan@commoneye.nl.