Leefomgeving
We leven in Nederland in een beperkte ruimte. De kwaliteit van onze leefomgeving is een groot goed, en vraagt voortdurende zorg en aandacht. Zeker nu de kwaliteit en het gebruik van onze ruimte onder druk staat door vraagstukken van klimaat, energie, bodem, water en klimaatverandering en -adaptatie, energietransitie, bodemkwaliteit, waterbeheer en woningtekorten. Die beperkte ruimte roept ook spanningen op; we kunnen niet alles realiseren. We moeten keuzes maken, daadkrachtige stappen zetten, met een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak. Bovendien staan ingrepen in onze leefomgeving in de publieke belangstelling en hebben ze regelmatig grote impact op de vele gebruikers van onze leefomgeving. Vaak gaat het ook om vitale systemen.
“Hoe houden we onze samenwerking vitaal, wanneer we als rijk provincie en gemeenten samenwerken aan de bereikbaarheid van onze regio.”
“Hoe kunnen we vaardiger worden in de samenwerking met andere partijen in een gebiedsopgave?”
“Hoe leg ik als kwartiermaker in de energietransitie een stevige basis voor onze samenwerking?”
Samenwerking in allerlei vormen en op alle schaalniveaus
Deze uitdagingen hebben gemeen dat ze intensieve samenwerking vragen. Samenwerking in allerlei vormen en op alle schaalniveaus. Denk aan regionale samenwerking om de bereikbaarheid te borgen, gebiedsontwikkeling in zowel stedelijk als landelijk gebied, regionale samenwerking in het kader van de energietransitie, publiek-private samenwerking om stedelijke infrastructuur te renoveren of het woningbestand te verduurzamen, lokale samenwerking om buurten vitaal te maken, regionale samenwerking op het gebied van waterbeheer en klimaatadaptatie. En dan lichten we er slechts een aantal voorbeelden van samenwerking uit.
Oog voor de grote opgaven en tegelijkertijd praktisch en hands-on
Onze bijdrage aan de leefomgeving geven we vorm door de samenwerking die ervoor nodig is op verschillende manieren te helpen versterken. Effectief bijdragen aan de kwaliteit en het gebruik van onze leefomgeving vraagt nog iets extra’s, namelijk dat we als adviseurs praktisch zijn en hands-on werken, en tegelijkertijd oog hebben voor de grotere opgaves en transities die in dit domein aan de orde zijn. Als adviseurs zijn we ons daarvan bewust en we zien dit als een onderdeel van ons advieswerk.
Thema’s
- samenwerken aan regio’s, steden, wijken en buurten, waarin de verschillende functies in balans zijn en we de condities creëren voor een gezonde en vitale gemeenschap
- samenwerken gericht op de invulling van onze leefomgeving op een manier die bestand is tegen de veranderingen in ons klimaat
- samenwerken aan de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie
- ontwikkelen van opgavenetwerken voor de vervanging en renovatie van onze nationale, regionale en lokale fysieke infrastructuur in een bedrijvige 24-uurs economie en rekening houdend met de belangen van inwoners, bedrijven en instellingen
- samenwerken bij het realiseren en renoveren van woningen die voldoen aan de enorme vraag, de duurzaamheidsopgave en die passen binnen bij demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen op gebied van zorg en welzijn.
Zo helpen wij mensen en organisaties beter samen te werken
Advies
Samenwerken biedt mogelijkheden. Interessant, leuk, maar ook vaak ingewikkeld. Zowel inhoudelijk als in het proces tussen mensen. Deelname aan partnerships, allianties en netwerken is van strategisch belang geworden voor vrijwel iedere organisatie. We helpen je daarin een weg te vinden, condities te creëren om zo ook succesvol te laten zijn en gefundeerd positie te kiezen.
Begeleiding
Het komen tot betekenisvolle samenwerking is uitdagend en niet vanzelfsprekend. Een samenwerking daadwerkelijk tot stand te brengen vraagt een zorgvuldig proces. Dat biedt de basis om tot goede samenwerkingsafspraken te komen. We helpen jou en je partners om dit samenwerkingsproces te ontwerpen en kunnen het proces begeleiden.
Evaluaties
In een samenwerking staat niets stil. Er is altijd beweging in of om een samenwerking heen. Daarom is het nuttig om van tijd tot tijd in de samenwerking de vraag te stellen: ‘hoe doen we het met elkaar’? Zeker als het even minder goed gaat, maar ook als het ogenschijnlijk juist geruisloos loopt. Wij verzorgen evaluaties en analyses van samenwerkingen.
Coaching en conflictbegeleiding
Iedere samenwerking valt of staat met het functioneren van jou of je team. De vaardigheden in het samenspel, de mentale weerbaarheid die erbij komen kijken en het onderlinge oplossingsvermogen spelen allemaal een rol. Common Eye biedt diensten ter versterking van het functioneren van jou of je team in dergelijke uitdagingen bij samenwerken: coaching, teamcoaching, mentoring en conflictbegeleiding.
Professionalisering en trainingen
Goed samenwerken, dat kun je leren. Wij dragen onze kennis en kunde met liefde aan jou over. In trainingen, masterclasses, ronde tafelgesprekken en middels coaching. Het is inspirerend en motiverend om in gesprek te gaan over samenwerking. Inzichten delen, ervaringen uitwisselen, oefenen en concepten delen. Hierbij werken we met jouw ervaringen uit de praktijk. Want daar leer je pas echt samenwerken!
Hoe we werken
Onze aanpak kenmerkt zich door een focus op gedeeld eigenaarschap en gelijkwaardigheid onder partners. We zijn een bondgenoot voor onze opdrachtgevers en de betrokken partners om te komen tot gedragen en gezamenlijke oplossingen te komen. Vanuit de overtuiging dat de beste of de juiste oplossing niet bestaat, maar dat partijen verder komen wanneer zij hun inspanningen afstemmen en in lijn brengen met elkaar. En dat iedereen baat heeft van een goed functionerende samenwerking op alle niveaus. Met respect voor ieders eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel.
Iedere vraag en iedere samenwerking is uniek. We geloven niet in één beste of juiste oplossing. In ons werk gaan we altijd samen op zoek naar mogelijkheden. In dat proces bieden wij houvast en creëren we ruimte om doordachte keuzes te maken die passen bij de opgave die er ligt en de mensen die er mee bezig zijn.
Wij verdiepen ons in jouw vraag, de context van je vraag en zetten onze expertise op gebied van samenwerking in om met jou tot zinvolle en werkzame oplossingen te komen. We werken met de mogelijkheden die er zijn en de stappen die al zijn gezet.
Elk vraagstuk kent meerdere perspectieven. We hebben altijd te maken met meerdere partijen die hun eigen perspectief op het vraagstuk hebben. Wij verplaatsen ons in de verschillende partijen en de invalshoeken die zij hebben. Alleen dat geeft een basis voor verbinding en samenwerking. Vervolgens kijken we naar de verschillende aspecten van samenwerking, uiteenlopend van de gezamenlijke ambitie, de organisatie van de samenwerking, teamdynamiek tot het proces waarlangs we de samenwerking ontwikkelen.
In samenwerking is gezamenlijk eigenaarschap van doorslaggevende betekenis. Het is belangrijk dat mensen zich verbinden met de samenwerking die zij aangaan, de stappen die ze daarin zetten en de keuzes die zij maken. Wat voor jouw samenwerking met je partners belangrijk is, is dat ook voor de samenwerking die wij als adviseur of begeleider met jou als opdrachtgever aangaan. We staan naast je en gaan samen op zoek.
Hulp nodig bij jouw samenwerkingsvraagstuk?
Edwin Kaats helpt mensen en organisaties die een nieuwe samenwerking willen opstarten, vastlopen in hun samenwerking of hun samenwerking blijvend willen verbeteren. Door zijn jarenlange ervaring kent hij samenwerkingsdilemma’s als geen ander en denkt hij graag met je mee.