Sociaal domein

Het sociaal domein staat voor sterke gemeenschappen in een inclusieve samenleving. Meedoen in de samenleving, deel uitmaken van een sociale kring en betekenisvol werk doen. Dit zijn doelen waar het sociaal domein zich voor iedere inwoner op richt. Het sociaal domein heeft veel mogelijkheden om te ondersteunen, van licht tot zwaar, van preventie tot hulpverlening, van individueel tot collectief. Voor dit samenspel is intensieve samenwerking nodig. Samenwerking tussen inwoners, professionals, overheid en maatschappelijke organisaties.

Common Eye
“Hoe maak ik met maatschappelijke partners keuzes in hoe wij onze schaarse tijd en middelen inzetten voor de inwoner?”
Common Eye
“Hoe organiseer ik in het sociaal domein een effectieve netwerksamenwerking voor alle partijen lokaal of in de regio?”
Common Eye
“Hoe kunnen we verschillende domeinen zoals sociaal domein, zorg en wonen met verschillende wijzen van werken en organiseren duurzaam aan elkaar verbinden?”

Het sociaal domein speelt een sleutelrol in het welzijn en welbevinden in onze samenleving. Er is geen ander domein dat zo intensief met en voor inwoners samenwerkt en burgerkracht aanboort en versterkt. Ze staat daarmee in het hart van maatschappelijke opgaven als preventie, kansengelijkheid en bestaanszekerheid.

Tegelijkertijd heeft het sociaal domein te maken met veel verschillende partijen met ieder hun rol en bijdrage. In wijken, steden en kernen kunnen partijen elkaar versterken als ze elkaar weten te vinden. Niet zelden is er bij een ondersteuningsvraag op meerdere levensdomeinen tegelijk iets nodig. Samenwerking waarborgt dat verschillende domeinen  en vormen van ondersteuning samen komen en worden afgestemd voor de inwoner.

Samenwerken wordt een steeds belangrijker en strategischer instrument om de doelen van het sociaal domein te behalen. Maar samenwerking komt lang niet altijd als vanzelfsprekend tot stand. Het veld van inwoners, professionals, maatschappelijke partners, overheden en instanties is omvangrijk en divers. De samenwerking krijgt ook steeds meer een meerschalig karakter: van lokale netwerken tot aan verbindingen met regionale of zelfs landelijke spelers. Daar willen wij organisaties in het sociaal domein bij helpen.

Thema’s

Samenwerking:

  • tussen Rijk en gemeenten over strategische koersbepaling
  • tussen gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdhulp
  • van gemeenten en maatschappelijke partners in een gebied of rond een opgave
  • met inwoners en initiatiefnemers gericht op burgerkracht
  • met aanpalende domeinen, zoals zorg, wonen en onderwijs.
commoneye

Dit doen wij om mensen en organisaties in het publieke domein te helpen beter samen te werken

Advies

Samenwerken biedt mogelijkheden. Interessant, leuk, maar ook vaak ingewikkeld. Zowel inhoudelijk als in het proces tussen mensen. Deelname aan partnerships, allianties en netwerken is van strategisch belang geworden voor vrijwel iedere organisatie. We helpen je daarin een weg te vinden, condities te creëren om zo ook succesvol te laten zijn en gefundeerd positie te kiezen.

Begeleiding

Het komen tot betekenisvolle samenwerking is uitdagend en niet vanzelfsprekend. Een samenwerking daadwerkelijk tot stand te brengen vraagt een zorgvuldig proces. Dat biedt de basis om tot goede samenwerkingsafspraken te komen. We helpen jou en je partners om dit samenwerkingsproces te ontwerpen en kunnen het proces begeleiden.

Evaluaties

In een samenwerking staat niets stil. Er is altijd beweging in of om een samenwerking heen. Daarom is het nuttig om van tijd tot tijd in de samenwerking de vraag te stellen: ‘hoe doen we het met elkaar’? Zeker als het even minder goed gaat, maar ook als het ogenschijnlijk juist geruisloos loopt. Wij verzorgen evaluaties en analyses van samenwerkingen.

Coaching en conflictbegeleiding

Iedere samenwerking valt of staat met het functioneren van jou of je team. De vaardigheden in het samenspel, de mentale weerbaarheid die erbij komen kijken en het onderlinge oplossingsvermogen spelen allemaal een rol. Common Eye biedt diensten ter versterking van het functioneren van jou of je team in dergelijke uitdagingen bij samenwerken: coaching, teamcoaching, mentoring en conflictbegeleiding.

Professionalisering en trainingen

Goed samenwerken, dat kun je leren. Wij dragen onze kennis en kunde met liefde aan jou over. In trainingen, masterclasses, ronde tafelgesprekken en middels coaching. Het is inspirerend en motiverend om in gesprek te gaan over samenwerking. Inzichten delen, ervaringen uitwisselen, oefenen en concepten delen. Hierbij werken we met jouw ervaringen uit de praktijk. Want daar leer je pas echt samenwerken!

Daphne van Rhee, gemeente Utrecht

“In het leer- en ontwikkeltraject over werken in en met netwerken creëerden we gelegenheid en tijd om als collega’s onderling uit te wisselen over onze praktijkervaringen. De directe methodische reflecties hierbij vanuit Common Eye zorgden ervoor dat we vanuit een ander abstractieniveau naar ons werk gingen kijken. Dit gaf ons tevens praktische handvatten om in netwerken gerichter te handelen. We hebben vervolgens onze belangrijkste lessen opgetekend in een handreiking zodat ook anderen (binnen en buiten de gemeente) hier hun voordeel mee kunnen doen.”

Common Eye - Daphne van Rhee, gemeente Utrecht
Hans Blok, gemeente Haarlemmermeer

“In het leertraject hebben we kennis gemaakt met de vijf condities voor succesvol samenwerken, hoe we die effectief kunnen inzetten en beïnvloeden. De training van Common Eye was een mooie mix van theoretische inzichten en praktische handvatten, waar we al vaak gebruik van maken in ons dagelijks werk.”

Common Eye - Hans Blok, gemeente Haarlemmermeer
Richard Blankenstein, gemeente Breda

“De gemeente Breda is ambitieus op het gebied van samenwerken. Van losse subsidierelaties hebben wij in een aantal jaar doorontwikkeld naar waardenetwerken met de belangrijkste partners in de stad. Common Eye helpt ons bij het inrichten en doorontwikkelen van deze netwerken en het werken volgens netwerkprincipes.”

Common Eye - Richard Blankenstein

Hoe we werken

Onze aanpak kenmerkt zich door een focus op gedeeld eigenaarschap en gelijkwaardigheid onder partners. We zijn een bondgenoot voor onze opdrachtgevers en de betrokken partners om te komen tot gedragen en gezamenlijke oplossingen te komen. Vanuit de overtuiging dat de beste of de juiste oplossing niet bestaat, maar dat partijen verder komen wanneer zij hun inspanningen afstemmen en in lijn brengen met elkaar. En dat de inwoner baat heeft van een goed functionerende samenwerking op alle niveaus. Met respect voor ieders eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel.

Iedere vraag en iedere samenwerking is uniek. We geloven niet in één beste of juiste oplossing. In ons werk gaan we altijd samen op zoek naar mogelijkheden. In dat proces bieden wij houvast en creëren we ruimte om doordachte keuzes te maken die passen bij de opgave die er ligt en de mensen die er mee bezig zijn.

Wij verdiepen ons in jouw vraag, de context van je vraag en zetten onze expertise op gebied van samenwerking in om met jou tot zinvolle en werkzame oplossingen te komen. We werken met de mogelijkheden die er zijn en de stappen die al zijn gezet.

Elk vraagstuk kent meerdere perspectieven. We hebben altijd te maken met meerdere partijen die hun eigen perspectief op het vraagstuk hebben. Wij verplaatsen ons in de verschillende partijen en de invalshoeken die zij hebben. Alleen dat geeft een basis voor verbinding en samenwerking. Vervolgens kijken we naar de verschillende aspecten van samenwerking, uiteenlopend van de gezamenlijke ambitie, de organisatie van de samenwerking, teamdynamiek tot het proces waarlangs we de samenwerking ontwikkelen.

In samenwerking is gezamenlijk eigenaarschap van doorslaggevende betekenis. Het is belangrijk dat mensen zich verbinden met de samenwerking die zij aangaan, de stappen die ze daarin zetten en de keuzes die zij maken. Wat voor jouw samenwerking met je partners belangrijk is, is dat ook voor de samenwerking die wij als adviseur of begeleider met jou als opdrachtgever aangaan. We staan naast je en gaan samen op zoek.

netwerk
In de praktijk

Governance netwerksamenwerking IZA

Bekijk de case
Haarlemmermeer
In de praktijk

Vergroten van kennis, ervaring en vaardigheden op het gebied van samenwerken

Bekijk de case
sociaal domein
In de praktijk

Propositie over de toekomst van het sociaal domein

Bekijk de case
vrijwilliger
In de praktijk

Landelijke coalitie voor duurzame vrijwillige inzet

Bekijk de case

Kennislab

Inspiratie, kennis en praktische handvatten over samenwerken.

Goed samenwerken kun je leren!

Volg onze trainingen
“Het werkveld is niet altijd makkelijk. En dat vraagt moed”
Blog/interview

“Het werkveld is niet altijd makkelijk. En dat vraagt moed”

Netwerk-FOMO: angst als drijfveer voor samenwerking
Blog/interview

Netwerk-FOMO: angst als drijfveer voor samenwerking

Opgavenetwerken voorbij de ‘what’s in it for me’
Blog/interview

Opgavenetwerken voorbij de ‘what’s in it for me’

De ecosysteemtransitie vraagt om nieuw perspectief
Artikel/boek

De ecosysteemtransitie vraagt om nieuw perspectief

Samenwerken in het sociaal domein mét de mensen
Artikel/boek

Samenwerken in het sociaal domein mét de mensen

Schijnsamenwerking
Video

Schijnsamenwerking

Netwerkregie: omarm de eenvoud
Artikel/boek

Netwerkregie: omarm de eenvoud

“Professioneel partnerschap is ons uitgangspunt”
Blog/interview

“Professioneel partnerschap is ons uitgangspunt”

Herken de 4 grondvormen van samenwerken
Artikel/boek

Herken de 4 grondvormen van samenwerken

Een 'common eye' op samenwerken
Artikel/boek

Een ‘common eye’ op samenwerken

Netwerkleiderschap: van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam
Blog/interview

Netwerkleiderschap: van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam

Ambitie van betekenis
Artikel/boek

Ambitie van betekenis

Organiseren van een samenwerking
Video

Organiseren van een samenwerking

De grondtoon van transities
Podcast

De grondtoon van transities

Vier soorten luisten
Werkvorm

Vier soorten luisten

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven
Artikel/boek

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven

Verdieping in perspectief
Werkvorm

Verdieping in perspectief

Remix Strategy, Benjamin Gomes-Casseres
Blog/interview

Remix Strategy, Benjamin Gomes-Casseres

“Een kwalitatieve evaluatie om het goede gesprek aan te gaan”
Blog/interview

“Een kwalitatieve evaluatie om het goede gesprek aan te gaan”

Netwerkleiderschap: werk maken van een gedeelde verantwoordelijkheid
Artikel/boek

Netwerkleiderschap: werk maken van een gedeelde verantwoordelijkheid

Eigenaarschap in het onderwijs: meer dan een sprookje?
Blog/interview

Eigenaarschap in het onderwijs: meer dan een sprookje?

Een samenwerkend inspectielandschap
Artikel/boek

Een samenwerkend inspectielandschap

Wikken en wegen
Werkvorm

Wikken en wegen

Kijk met een systeembril naar een samenwerking
Blog/interview

Kijk met een systeembril naar een samenwerking

Het samenwerkingsvak vraagt om professionalisering
Blog/interview

Het samenwerkingsvak vraagt om professionalisering

Organisatie volgt ambitie
Werkvorm

Organisatie volgt ambitie

Een steentje bijdragen
Werkvorm

Een steentje bijdragen

Oogst van oplossingen
Werkvorm

Oogst van oplossingen

Samen de taart vergroten
Werkvorm

Samen de taart vergroten

“Altijd in open dialoog”
Blog/interview

“Altijd in open dialoog”

Het achtje van samenwerken
Video

Het achtje van samenwerken

Blokkades bij een goede dialoog
Video

Blokkades bij een goede dialoog

Ontmoeten, samen richten, samen leren en samen handelen
Artikel/boek

Ontmoeten, samen richten, samen leren en samen handelen

Socrates en het voeren van ‘een goed gesprek’
Podcast

Socrates en het voeren van ‘een goed gesprek’

De onontkoombare beweging naar een digitale netwerksamenleving
Podcast

De onontkoombare beweging naar een digitale netwerksamenleving

Teambeklimming
Werkvorm

Teambeklimming

Koers bepalen
Werkvorm

Koers bepalen

Verhalenstrijd
Werkvorm

Verhalenstrijd

Een circulair procesmodel
Werkvorm

Een circulair procesmodel

Theater van besluit
Werkvorm

Theater van besluit

Netwerkleiderschap
Werkvorm

Netwerkleiderschap

Leiderschap
Video

Leiderschap

Het belang van een gedeelde ambitie
Video

Het belang van een gedeelde ambitie

Leren samenwerken
Artikel/boek

Leren samenwerken

Een toelichting op mutual gains
Video

Een toelichting op mutual gains

Spraakverwarring
Video

Spraakverwarring

Relativering van samenwerken
Video

Relativering van samenwerken

Toelichting op het Common Eye-model
Video

Toelichting op het Common Eye-model

Het boekje van Ellen
Video

Het boekje van Ellen

XY game
Werkvorm

XY game

De vissenkom
Werkvorm

De vissenkom

World café
Werkvorm

World café

Kruip in de huid van...
Werkvorm

Kruip in de huid van…

Animatie van het Common Eye-model
Video

Animatie van het Common Eye-model

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven
Podcast

Samenwerken aan maatschappelijke opgaven

De opgave ontleed
Artikel/boek

De opgave ontleed

Met de opgave verbonden
Artikel/boek

Met de opgave verbonden

Bronnen van verbinding
Artikel/boek

Bronnen van verbinding

Samenwerken: van idee naar afspraak
Artikel/boek

Samenwerken: van idee naar afspraak

5 Condities voor een kansrijke samenwerking
Artikel/boek

5 Condities voor een kansrijke samenwerking

Brainwriting
Werkvorm

Brainwriting

Over de streep
Werkvorm

Over de streep

Van de hoed en de rand
Werkvorm

Van de hoed en de rand

Acteren in samenwerkingsverbanden
Artikel/boek

Acteren in samenwerkingsverbanden

Eigen belang
Video

Eigen belang

Creëren van condities voor kansrijke samenwerking
Artikel/boek

Creëren van condities voor kansrijke samenwerking

De betekenis van meer samenwerken in netwerken voor raden van toezicht
Artikel/boek

De betekenis van meer samenwerken in netwerken voor raden van toezicht

Met de samenwerking.app effectief evalueren
Werkvorm

Met de samenwerking.app effectief evalueren

Soort samenwerking bepaalt de aanpak
Artikel/boek

Soort samenwerking bepaalt de aanpak

Teamtastisch
Werkvorm

Teamtastisch

Verschillende soorten belangen
Video

Verschillende soorten belangen

Lekker belangrijk
Werkvorm

Lekker belangrijk

Samenwerken is overal
Video

Samenwerken is overal

Een evolutionaire blik op samenwerking in de 21e eeuw
Podcast

Een evolutionaire blik op samenwerking in de 21e eeuw

Procesontwerp
Video

Procesontwerp

Samenwerking verbeteren: vier tips
Artikel/boek

Samenwerking verbeteren: vier tips

Succesvol samenwerken start met effectieve interactie
Artikel/boek

Succesvol samenwerken start met effectieve interactie

Spelregels, essentieel voor ieder netwerk
Artikel/boek

Spelregels, essentieel voor ieder netwerk

Spelen met samenwerken: serious business
Artikel/boek

Spelen met samenwerken: serious business

Spaak door spraakverwarring
Blog/interview

Spaak door spraakverwarring

Netwerkleiderschap: wat leren we uit de theorie?
Artikel/boek

Netwerkleiderschap: wat leren we uit de theorie?

Verbeter de samenwerking met indicatoren
Artikel/boek

Verbeter de samenwerking met indicatoren

Het halen-en-brengen gesprek
Werkvorm

Het halen-en-brengen gesprek

Samenwerkingsstrategie: een logische behoefte
Artikel/boek

Samenwerkingsstrategie: een logische behoefte

Evaluatie van samenwerking: de 4 wetten
Artikel/boek

Evaluatie van samenwerking: de 4 wetten

Samenwerken vraagt goede communicatie
Artikel/boek

Samenwerken vraagt goede communicatie

Samenwerken: van witte raaf tot noodzakelijk managementrepertoire
Artikel/boek

Samenwerken: van witte raaf tot noodzakelijk managementrepertoire

Procesvertrouwen in samenwerkingsverbanden: de vier domeinen
Artikel/boek

Procesvertrouwen in samenwerkingsverbanden: de vier domeinen

Een succesvolle samenwerking vraagt om netwerkleiderschap
Artikel/boek

Een succesvolle samenwerking vraagt om netwerkleiderschap

Mobiliseren van actoren in maatschappelijke opgaven
Artikel/boek

Mobiliseren van actoren in maatschappelijke opgaven

Het belang van regionale meta-netwerken voor de Rijksoverheid
Artikel/boek

Het belang van regionale meta-netwerken voor de Rijksoverheid

Maatschappelijke transities: ten strijde tegen vastgeroeste denkpatronen
Blog/interview

Maatschappelijke transities: ten strijde tegen vastgeroeste denkpatronen

Kansrijk samenwerken tussen gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties
Artikel/boek

Kansrijk samenwerken tussen gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties

Impact maken in je netwerk? Het Netwerkmodel helpt
Artikel/boek

Impact maken in je netwerk? Het Netwerkmodel helpt

Hoe kom je tot de propositie 'De waarde van het sociaal domein'?
Blog/interview

Hoe kom je tot de propositie ‘De waarde van het sociaal domein’?

Condities creëren samenwerking: kijk meervoudig naar samenwerken
Artikel/boek

Condities creëren samenwerking: kijk meervoudig naar samenwerken

Maatschappelijke opgaven vragen van toezicht om netwerkperspectief
Artikel/boek

Maatschappelijke opgaven vragen van toezicht om netwerkperspectief

Metaforenspel
Werkvorm

Metaforenspel

Verhaal halen
Werkvorm

Verhaal halen

Grensoverstijgend denken
Podcast

Grensoverstijgend denken

Experimenteerdrift in de wijk
Podcast

Experimenteerdrift in de wijk

Marsrover
Werkvorm

Marsrover

Is dit een conflict? En wat te doen?
Artikel/boek

Is dit een conflict? En wat te doen?

Vijf lessen voor succesvolle lokale coalities kansrijke start
Blog/interview

Vijf lessen voor succesvolle lokale coalities kansrijke start

Netwerkleiderschapsmodel
Werkvorm

Netwerkleiderschapsmodel

De complexiteit van samenwerken
Video

De complexiteit van samenwerken

Focus bekennen
Werkvorm

Focus bekennen

De rol van de procesbegeleider
Video

De rol van de procesbegeleider

Ruimte voor belangen
Werkvorm

Ruimte voor belangen

Overorganiseren
Video

Overorganiseren

Diversiteit
Video

Diversiteit

Bingokaarten
Werkvorm

Bingokaarten

De rol van vertrouwen in samenwerken
Artikel/boek

De rol van vertrouwen in samenwerken

Omgaan met sociale druk in samenwerken
Podcast

Omgaan met sociale druk in samenwerken

Het gevaar van ambiguïteit
Blog/interview

Het gevaar van ambiguïteit

Remmen of gas geven
Werkvorm

Remmen of gas geven

De partnerachthoek
Werkvorm

De partnerachthoek

Ontvang inspiratie, kennis en praktische tips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Common Eye verwerkt jouw persoonsgegevens om je de nieuwsbrief toe te kunnen sturen. Zie onze privacyverklaring.

Common Eye logo vector Hulp nodig bij jouw samenwerkingsvraagstuk?

Hulp nodig bij jouw samenwerkingsvraagstuk?

Manon de Caluwé heeft veel kennis en ervaring met sectoroverstijgende samenwerkingsverbanden en netwerken. Denk aan samenwerkingen op het snijvlak van wonen en zorg, jeugdhulp en onderwijs, zorg en sociaal domein. Ze helpt partijen om elkaars werelden te leren kennen en bij het kiezen van interventies om deze samenwerkingen beter in te richten en te laten functioneren.