Onderwijs
Het onderwijs in Nederland is kwalitatief goed en kan nóg beter. Scholen staan midden in de maatschappij. Onderwijs speelt daarmee een cruciale rol in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken zoals kansengelijkheid, inclusie en tekorten op de arbeidsmarkt. Opgaves die vragen om effectieve samenwerking; tussen onderwijsorganisaties, gemeenten, zorginstellingen en bedrijven. Wij ondersteunen onderwijsorganisaties en partners bij het bouwen en onderhouden van deze samenwerkingen.
“Hoe komen we als onderwijsinstelling, in een participatief traject met alle stakeholders, tot een scherp en onderscheidend beleidsplan?”
“Hoe bouwen wij een regionale onderwijssamenwerking waarin wij impact realiseren en bestuurlijke drukte voorkomen?”
“Hoe geef ik een fusieproces in het onderwijs vorm waarin alle belangrijke stakeholders betrokken worden en wij voldoende voortgang boeken?”
Uitdagingen
Het onderwijs speelt een sleutelrol in het realiseren van gelijke kansen voor iedereen in onze maatschappij. Daarvoor is het nodig dat alle kinderen toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig onderwijs. Die toegang is echter niet vanzelfsprekend. Zo kennen we in Nederland krimpregio’s en speelt er een landelijk personeelstekort. Daarnaast sluit het huidige onderwijssysteem niet altijd goed aan bij de uiteenlopende behoeften van leerlingen.
Samenwerken is noodzakelijk om te werken aan oplossingen. Op meerdere schaalniveaus. In onderwijsregio’s proberen onderwijsorganisaties gezamenlijk hun arbeidsmarktvraagstukken op te lossen. In samenwerkingsverbanden passend onderwijs wordt geprobeerd inclusief onderwijs te organiseren dat past bij de behoefte en ontwikkeling van ieder kind. Voor een kwalitatief goed en dekkend onderwijsaanbod werken scholen samen, die vaak van oudsher niet een gezamenlijk narratief kennen.
Samenwerken is noodzakelijk. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet. Goed samenwerken vraagt immers tijd en aandacht van professionals die hun handen vol hebben aan het vormgeven van goed onderwijs. Het proces van samenwerken is intensief zonder zekerheid dat het leidt tot goede uitkomsten. Het is de uitdaging om de effectiviteit van samenwerken te vergroten.
Thema’s
Wij begeleiden onderwijsinstellingen bij:
- de samenwerking met organisaties uit andere domeinen zoals zorg, welzijn en lokale overheid op thema’s als segregatie, kansengelijkheid en het onderwijs van de toekomst
- de samenwerking in regionale en landelijke netwerken gericht op maatschappelijke opgaves, zoals arbeidsmarktvraagstukken, passend onderwijs en aansluiting in de onderwijsketen
- intensivering van de samenwerking met andere onderwijsinstellingen; waaronder de vorming van allianties en fusies
- specifieke thema’s waarin samenwerking een belangrijke rol speelt; zoals toezicht op netwerken, impactmeting binnen netwerken en strategieontwikkeling
- de verbetering van hun samenwerkingsvaardigheden; onder meer door het verzorgen van leiderschapstrajecten, aanbieden van trainingen en ontwikkelen van leermodules.
Dit doen wij om mensen en organisaties in het onderwijs te helpen beter samen te werken
Advies
Samenwerken biedt mogelijkheden. Interessant, leuk, maar ook vaak ingewikkeld. Zowel inhoudelijk als in het proces tussen mensen. Deelname aan partnerships, allianties en netwerken is van strategisch belang geworden voor vrijwel iedere organisatie. We helpen je daarin een weg te vinden, condities te creëren om zo ook succesvol te laten zijn en gefundeerd positie te kiezen.
Begeleiding
Het komen tot betekenisvolle samenwerking is uitdagend en niet vanzelfsprekend. Een samenwerking daadwerkelijk tot stand te brengen vraagt een zorgvuldig proces. Dat biedt de basis om tot goede samenwerkingsafspraken te komen. We helpen jou en je partners om dit samenwerkingsproces te ontwerpen en kunnen het proces begeleiden.
Evaluaties
In een samenwerking staat niets stil. Er is altijd beweging in of om een samenwerking heen. Daarom is het nuttig om van tijd tot tijd in de samenwerking de vraag te stellen: ‘hoe doen we het met elkaar’? Zeker als het even minder goed gaat, maar ook als het ogenschijnlijk juist geruisloos loopt. Wij verzorgen evaluaties en analyses van samenwerkingen.
Coaching en conflictbegeleiding
Iedere samenwerking valt of staat met het functioneren van jou of je team. De vaardigheden in het samenspel, de mentale weerbaarheid die erbij komen kijken en het onderlinge oplossingsvermogen spelen allemaal een rol. Common Eye biedt diensten ter versterking van het functioneren van jou of je team in dergelijke uitdagingen bij samenwerken: coaching, teamcoaching, mentoring en conflictbegeleiding.
Professionalisering en trainingen
Goed samenwerken, dat kun je leren. Wij dragen onze kennis en kunde met liefde aan jou over. In trainingen, masterclasses, ronde tafelgesprekken en middels coaching. Het is inspirerend en motiverend om in gesprek te gaan over samenwerking. Inzichten delen, ervaringen uitwisselen, oefenen en concepten delen. Hierbij werken we met jouw ervaringen uit de praktijk. Want daar leer je pas echt samenwerken!
Een common eye op samenwerken
Onze aanpak kenmerkt zich door een focus op gedeeld eigenaarschap en gelijkwaardigheid onder partners. We zijn een bondgenoot voor onze opdrachtgevers en de betrokken partners om te komen tot gedragen en gezamenlijke oplossingen te komen. Vanuit de overtuiging dat de beste of de juiste oplossing niet bestaat, maar dat partijen verder komen wanneer zij hun inspanningen afstemmen en in lijn brengen met elkaar. En dat iedereen baat heeft van een goed functionerende samenwerking op alle niveaus. Met respect voor ieders eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel.
Iedere vraag en iedere samenwerking is uniek. We geloven niet in één beste of juiste oplossing. In ons werk gaan we altijd samen op zoek naar mogelijkheden. In dat proces bieden wij houvast en creëren we ruimte om doordachte keuzes te maken die passen bij de opgave die er ligt en de mensen die er mee bezig zijn.
Wij verdiepen ons in jouw vraag, de context van je vraag en zetten onze expertise op gebied van samenwerking in om met jou tot zinvolle en werkzame oplossingen te komen. We werken met de mogelijkheden die er zijn en de stappen die al zijn gezet.
Elk vraagstuk kent meerdere perspectieven. We hebben altijd te maken met meerdere partijen die hun eigen perspectief op het vraagstuk hebben. Wij verplaatsen ons in de verschillende partijen en de invalshoeken die zij hebben. Alleen dat geeft een basis voor verbinding en samenwerking. Vervolgens kijken we naar de verschillende aspecten van samenwerking, uiteenlopend van de gezamenlijke ambitie, de organisatie van de samenwerking, teamdynamiek tot het proces waarlangs we de samenwerking ontwikkelen.
In samenwerking is gezamenlijk eigenaarschap van doorslaggevende betekenis. Het is belangrijk dat mensen zich verbinden met de samenwerking die zij aangaan, de stappen die ze daarin zetten en de keuzes die zij maken. Wat voor jouw samenwerking met je partners belangrijk is, is dat ook voor de samenwerking die wij als adviseur of begeleider met jou als opdrachtgever aangaan. We staan naast je en gaan samen op zoek.
Hulp nodig bij jouw samenwerkingsvraagstuk?
Ruben van Wendel de Joode gebruikt graag zijn ervaring, kennis en analytische vermogen inzet om samen te onderzoeken hoe mensen, teams en organisaties beter kunnen samenwerken. Door zijn jarenlange ervaring in het domein Onderwijs kent hij het speelveld als geen ander en denkt hij graag met je mee.