Coaching en conflictbegeleiding
Iedere samenwerking valt of staat met het functioneren van jou of je team. De vaardigheden in het samenspel, de mentale weerbaarheid die erbij komen kijken en het onderlinge oplossingsvermogen spelen allemaal een rol. Common Eye biedt diensten ter versterking van het functioneren van jou of je team in dergelijke uitdagingen bij samenwerken: coaching, teamcoaching, mentoring en conflictbegeleiding.
Met deze vormen van ondersteuning helpen we jou, samenwerkende teams of partijen die er met elkaar niet goed uitkomen. Samen ontrafelen we complexe situaties en onderzoeken wat er nodig is om effectiever te functioneren in samenwerkingsverbanden.
Individuele coaching
Jouw persoonlijke vraagstelling bij samenwerken staat centraal.
Bij een coaching traject gaan we gezamenlijk op pad om jouw persoonlijke uitdaging te verkennen en je op weg te helpen bij het herkennen en aanpakken van hindernissen. Hoe kan je jouw persoonlijke impact in een organisatie, netwerk of samenwerkingsverband vergroten? Welke inzichten en vaardigheden bieden je houvast om beter en steviger te acteren in verschillende samenwerkingssituaties? Wij hanteren een persoonlijke aanpak; wat helpt jóu verder?
Teamcoaching
Jullie team wil effectief aan de slag met het samenwerkingsvraagstuk.
In veel samenwerkingsverbanden zijn teams van bestuurders, directie of managers verantwoordelijk voor de samenwerking. Zij hebben samen de ingewikkelde taak om over de grenzen van de eigen organisatie, met ieder zijn eigen belangen, succesvol met elkaar samen te werken. Vaak is in deze teams een verstoorde groepsdynamiek en onderstroom voelbaar, het schuurt onderling. We helpen deze teams effectief te zijn in hun samenwerkingsopgave. Door niet alleen te werken aan de inhoudelijke doelstellingen, maar ook de effectiviteit van de groep daarin te betrekken.
Mentoring
Je worsteling met een specifieke samenwerkingsopgave staat centraal.
Bij mentoring gaan we met jou op zoek naar de beste handelswijze in een specifieke samenwerkingsopgave. We verkennen de opgave zelf, jouw rol daarbij en jouw persoonlijke mogelijkheden om een goede stap te zetten of een doorbraak te realiseren. Onze bijdrage is gericht het versterken van jouw vaardigheden, en we brengen daarbij ook onze ervaring en expertise op gebied van samenwerking mee. Ons gesprek leidt soms tot een advies, een expertopinie of een analyse die jou aanknopingspunten geeft voor vervolg. Niet altijd is op voorhand duidelijk wat nu de best passende vorm is. We denken dan graag met je mee op basis van je vraagstelling en de combinatie met de best passende mentor aan onze kant.
Conflictbegeleiding
Jullie komen er in de spanning of het conflict over de samenwerking niet uit.
Samenwerken staat voor veel mensen synoniem voor iets positiefs. Uitdagend misschien, maar bovenal iets wat perspectief biedt. Soms ligt het alleen net wat anders, bijvoorbeeld als je in een negatieve dynamiek terechtkomt, er onenigheid is, of zelfs een conflict dreigt. Dat klinkt niet als een aantrekkelijke situatie, maar conflict is dikwijls noodzakelijk om samen verder te komen. Het goed omgaan met conflicten heeft een positief effect op de samenwerking. ‘Zonder wrijving geen glans’. Wij helpen jullie graag in dat gesprek. Dat kan door het begeleiden van gesprekken aan de hand van een mediation-achtige aanpak, dan wel een officiële mediation. Het kan ook door individuele partijbegeleiding waarbij we jou als partij verder helpen met dit vraagstuk.
Domeinen waarin wij coachen en begeleiden
De gezondheidszorg in Nederland is kwalitatief hoogstaand, goed toegankelijk en relatief doelmatig. Iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen voor de nabije toekomst groot. Dubbele vergrijzing, de krappe arbeidsmarkt en de beperkte financiële ruimte maken dat fundamentele veranderingen nodig zijn. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is samenwerking tussen de betrokken partijen meer dan ooit nodig; patiënten, professionals, zorgaanbieders, aanbieders uit het sociale domein, overheidsorganisaties en financiers. Hier is iedereen druk mee bezig, onder andere door de landelijke akkoorden, maar de praktijk is weerbarstig. Want hoe doe je dat, samenwerken over de sectoren, domeinen, financieringsstromen en richtlijnen heen?
Het sociaal domein staat voor sterke gemeenschappen in een inclusieve samenleving. Meedoen in de samenleving, deel uitmaken van een sociale kring en betekenisvol werk doen. Dit zijn doelen waar het sociaal domein zich voor iedere inwoner op richt. Het sociaal domein heeft veel mogelijkheden om te ondersteunen, van licht tot zwaar, van preventie tot hulpverlening, van individueel tot collectief. Voor dit samenspel is intensieve samenwerking nodig. Samenwerking tussen inwoners, professionals, overheid en maatschappelijke organisaties.
We leven in Nederland in een beperkte ruimte. De kwaliteit van onze leefomgeving is een groot goed, en vraagt voortdurende zorg en aandacht. Zeker nu de kwaliteit en het gebruik van onze ruimte onder druk staat door vraagstukken van klimaat, energie, bodem, water en klimaatverandering en -adaptatie, energietransitie, bodemkwaliteit, waterbeheer en woningtekorten. Die beperkte ruimte roept ook spanningen op; we kunnen niet alles realiseren. We moeten keuzes maken, daadkrachtige stappen zetten, met een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak. Bovendien staan ingrepen in onze leefomgeving in de publieke belangstelling en hebben ze regelmatig grote impact op de vele gebruikers van onze leefomgeving. Vaak gaat het ook om vitale systemen.
Het onderwijs in Nederland is kwalitatief goed en kan nóg beter. Scholen staan midden in de maatschappij. Onderwijs speelt daarmee een cruciale rol in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken zoals kansengelijkheid, inclusie en tekorten op de arbeidsmarkt. Opgaves die vragen om effectieve samenwerking; tussen onderwijsorganisaties, gemeenten, zorginstellingen en bedrijven. Wij ondersteunen onderwijsorganisaties en partners bij het bouwen en onderhouden van deze samenwerkingen.
Samenwerken is ons vak, en onze ambitie is om ieder samenwerkingsvraagstuk verder te helpen. Dat doen we in ieder domein en ook veel over domeinen heen. Je kunt bij ons altijd terecht voor een vraag om advies, begeleiding, training of een evaluatie. Of het nu vragen zijn vanuit KPN, NBTC, VDAB, farmaceuten, Achmea verzekeringen, vakbonden, O&O fondsen, Defence for Children, andere goede doelen, de Rechtspraak of nog een andere organisatie.
Kennismaken?
Wil je graag in gesprek over jouw vraag, de vraag van jouw team of heb je een vraag over conflictbegeleiding? Stuur ons een mail, bel ons op of kom eens langs op ons kantoor in Bilthoven voor een kennismaking. We denken graag met je mee!