Begeleiding
Het komen tot betekenisvolle samenwerking is uitdagend en niet vanzelfsprekend. Een samenwerking daadwerkelijk tot stand te brengen vraagt een zorgvuldig proces. Dat biedt de basis om tot goede samenwerkingsafspraken te komen. We helpen jou en je partners om dit samenwerkingsproces te ontwerpen en kunnen het proces begeleiden. Als procesbegeleider creëren we de condities waarin ruimte is voor alle partijen, bespreken we de juist onderwerpen op de juiste momenten en werken we aan een helder gezamenlijk resultaat.
Vaak treffen we in onze adviespraktijk situaties waar samenwerkingen stroef verlopen, of niet het gewenste resultaat hebben. Vaak is er onvoldoende aandacht voor een goed proces. Voor elke samenwerking is een proces essentieel, dat de partners gezamenlijk vorm geven en waarop passende regie wordt gevoerd.
We werken met wat er is. Een samenwerking komt niet uit de lucht vallen, maar wordt gebouwd vanuit bestaande relaties, inhoudelijke noodzaak en ervaringen. Wij kunnen de energie die er is met elkaar richten en verbinden. We maken ruimte voor het ongezegde om de samenwerking verder te helpen. Lopende het proces kiezen we gezamenlijke vertrekpunten, zodat er ook gezamenlijk eigenaarschap kan ontstaan.
Waar het voor deelnemers aan een samenwerking essentieel is om hun ambities en belangen kenbaar te maken, nemen wij juist een onafhankelijke positie in. We zorgen dat we begrijpen waar de samenwerking over gaat, waarbij onze focus ligt op het verbinden van ambities en belangen. We werken toe naar een gedeeld perspectief op waar we staan en waar we naar toe gaan. In overleg met partijen bepalen we welke positie we innemen – van meer faciliterend tot meer regisserend.
In een goed proces doen details ertoe. Zorgvuldigheid in communicatie, planning en afstemming zorgen voor rust en comfort. Vertrouwen tussen partners groeit bij elke processtap. Daardoor ontstaat meer ruimte om inhoudelijk goede afspraken te maken.
Aanpak
Een betekenisvol proces bestaat uit drie aspecten: het ontwerpen van een proces, regie op het proces en het begeleiden van het proces. Elk aspect is van betekenis en kan zowel door partijen zelf als door ons worden uitgevoerd.
De sleutel tot een effectief proces is het bedenken van de juiste stappen op het juiste moment met de juiste mensen. Het ontwerpen van een proces vraagt dat we balans vinden tussen de urgentie van de opgave en de tijd en ruimte die nodig is om betekenisvolle stappen te zetten. Dit doen we bij de start van een samenwerking en ook wanneer een samenwerking een nieuwe fase in gaat. We bouwen ruimte in het proces voor nog niet te voorspellen gebeurtenissen en voortschrijdende inzichten. Het ontwerpen van een betekenisvol proces doen we graag met zoveel mogelijk deelnemers en in elk geval zorgen we dat alle deelnemers helder hebben welke processtappen we met elkaar gaan zetten.
Tijdens een samenwerkingsproces gebeuren altijd onverwachte dingen. Mensen wisselen van functie, er is een strategisch relevante verandering in jullie omgeving, vormen van financiering wijzigen: allerlei zaken kunnen invloed hebben op het gezamenlijk bedachte proces. Om steeds weer de juiste stappen te kunnen zetten, en te zorgen dat alle deelnemers daarbij geïnformeerd zijn, is een vorm van procesregie nodig. Het helpt om dit te beleggen bij een onafhankelijke partij of functionaris.
Bij samenkomsten van mensen treedt dynamiek op. Deels is dynamiek voorspelbaar en verklaarbaar, soms komt het voort uit onbekende of onbewuste motieven. Professioneel interveniëren in de dynamiek van samenkomsten behoort tot onze kerncompetenties.
Wat kun je van ons verwachten?
We kunnen bijdragen aan procesontwerp, procesregie en procesbegeleiding. Dit kunnen losse opdrachten zijn, of deel van een opdracht. In elk geval kun je rekenen op:
- een samenwerkingsproces dat tot een betekenisvol resultaat leidt
- professioneel begeleide sessies met aandacht voor elke deelnemer en de gezamenlijke opgave
- een passend team qua expertise en ervaring.
Domeinen waarin wij samenwerkingen begeleiden
De gezondheidszorg in Nederland is kwalitatief hoogstaand, goed toegankelijk en relatief doelmatig. Iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen voor de nabije toekomst groot. Dubbele vergrijzing, de krappe arbeidsmarkt en de beperkte financiële ruimte maken dat fundamentele veranderingen nodig zijn. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is samenwerking tussen de betrokken partijen meer dan ooit nodig; patiënten, professionals, zorgaanbieders, aanbieders uit het sociale domein, overheidsorganisaties en financiers. Hier is iedereen druk mee bezig, onder andere door de landelijke akkoorden, maar de praktijk is weerbarstig. Want hoe doe je dat, samenwerken over de sectoren, domeinen, financieringsstromen en richtlijnen heen?
Het sociaal domein staat voor sterke gemeenschappen in een inclusieve samenleving. Meedoen in de samenleving, deel uitmaken van een sociale kring en betekenisvol werk doen. Dit zijn doelen waar het sociaal domein zich voor iedere inwoner op richt. Het sociaal domein heeft veel mogelijkheden om te ondersteunen, van licht tot zwaar, van preventie tot hulpverlening, van individueel tot collectief. Voor dit samenspel is intensieve samenwerking nodig. Samenwerking tussen inwoners, professionals, overheid en maatschappelijke organisaties.
We leven in Nederland in een beperkte ruimte. De kwaliteit van onze leefomgeving is een groot goed, en vraagt voortdurende zorg en aandacht. Zeker nu de kwaliteit en het gebruik van onze ruimte onder druk staat door vraagstukken van klimaat, energie, bodem, water en klimaatverandering en -adaptatie, energietransitie, bodemkwaliteit, waterbeheer en woningtekorten. Die beperkte ruimte roept ook spanningen op; we kunnen niet alles realiseren. We moeten keuzes maken, daadkrachtige stappen zetten, met een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak. Bovendien staan ingrepen in onze leefomgeving in de publieke belangstelling en hebben ze regelmatig grote impact op de vele gebruikers van onze leefomgeving. Vaak gaat het ook om vitale systemen. Deze uitdagingen hebben gemeen dat ze intensieve samenwerking vragen.
Het onderwijs in Nederland is kwalitatief goed en kan nóg beter. Scholen staan midden in de maatschappij. Onderwijs speelt daarmee een cruciale rol in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken zoals kansengelijkheid, inclusie en tekorten op de arbeidsmarkt. Opgaves die vragen om effectieve samenwerking; tussen onderwijsorganisaties, gemeenten, zorginstellingen en bedrijven. Wij ondersteunen onderwijsorganisaties en partners bij het bouwen en onderhouden van deze samenwerkingen.
Samenwerken is ons vak, en onze ambitie is om ieder samenwerkingsvraagstuk verder te helpen. Dat doen we in ieder domein en ook veel over domeinen heen. Je kunt bij ons altijd terecht voor een vraag om advies, begeleiding, training of een evaluatie. Of het nu vragen zijn vanuit KPN, NBTC, VDAB, farmaceuten, Achmea verzekeringen, vakbonden, O&O fondsen, Defence for Children, andere goede doelen, de Rechtspraak of nog een andere organisatie.
Begeleiding nodig bij jouw samenwerking?
Een zorgvuldig samenwerkingsproces om te komen tot een betekenisvol resultaat is voor ons belangrijk. Uiteindelijk ga je met de uitkomsten zelf verder bouwen aan de samenwerking. Interesse?