Advies

Samenwerken biedt mogelijkheden. Interessant, leuk, maar ook vaak ingewikkeld. Zowel inhoudelijk als in het proces tussen mensen. Deelname aan partnerships, allianties en netwerken is van strategisch belang geworden voor vrijwel iedere organisatie. We helpen je daarin een weg te vinden, condities te creëren om zo ook succesvol te laten zijn en gefundeerd positie te kiezen.

commoneye-sfeerbeelden-163(c) title=

Wij hebben van samenwerken ons vak gemaakt. Het is onze ambitie om een samenwerking structureel te versterken. Zodat die zelf verder kan als ons adviestraject is afgelopen. De basis voor ons advies ligt in de verbinding van wetenschappelijke kennis met brede praktijkervaring. In een variëteit van domeinen. Vaak rondom maatschappelijke of publieke vraagstukken. Waar opdrachtgevers hun handen en hoofd vaak al vol hebben van de inhoud, brengen wij samenwerkingskennis en kunde.

Graag werken we in nauwe betrokkenheid met de opdrachtgever. We zijn thuis in veel van de domeinen waar onze opdrachtgevers acteren. Het scherpstellen van het vraagstuk en het vormgeven van het procesontwerp doen we samen. En tijdens het proces blijven we met elkaar in gesprek over wat we zien gebeuren en de gewenste route voorwaarts.

Tegelijkertijd is het van belang dat we neutraal zijn en onafhankelijk denken: in onze relatie tot de verschillende partijen in de samenwerking én in relatie tot de inhoud van ons advies. Die balans is soms uitdagend, maar wel de beste voorspeller voor een succesvolle doorontwikkeling van de samenwerking.

Blijvend verschil maken is wat ons drijft. We willen impact maken. Voor onze opdrachtgevers én de maatschappelijke vraagstukken waar zij voor staan. Daarom zien we het adviesproces als een veranderkundige interventie. We helpen de condities te creëren die de samenwerking kansrijk maken.

In een betekenisvol adviesproces verandert er iets in het perspectief, de onderlinge relaties en de organisatie van het samenspel tussen partijen. Dat biedt de basis voor een blijvende ontwikkeling van de samenwerking.

Aanpak

Samenwerkingsvraagstukken zijn vaak complexe vraagstukken. Met meerdere perspectieven, posities, ambities, motivaties en knoppen om aan te draaien. Dan kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien, zeker als je zelf één van die bomen bent. Onze aanpak bestaat uit die ingrediënten die helpen om die complexiteit hanteerbaar te maken.

Door zicht op het hele systeem, krijg je beter zicht op de werkelijke knelpunten en aanknopingspunten. Een tweede belangrijk ingrediënt van onze aanpak is dat we kijken naar de verschillende perspectieven op het vraagstuk van de partijen die betrokken zijn bij de samenwerking. Hiervoor werken we met verschillende methoden, afhankelijk van het vraagstuk. Variërend van interviews, groepsgesprekken, onze eigen samenwerkingsapp, of bijvoorbeeld verdiepend narratief onderzoek.

Effectief samenwerken staat of valt met de kwaliteit van het samenspel tussen partijen. De ontwikkeling van een samenwerking vereist een gedeeld perspectief op de huidige situatie, de gewenste situatie én de weg daarnaar toe.  Wij hebben daarom veel aandacht voor het ‘gemeenschappelijk maken’ van deze drie elementen.

We besteden zorg en aandacht aan het ordenen en helder structureren van het vraagstuk. Bovendien houden we tijdens het adviestraject aandacht voor gezamenlijke betekenisgeving van gebeurtenissen en bevindingen. Zo ontstaat gezamenlijk overzicht én inzicht in de situatie en de gewenste weg voorwaarts. We hebben verschillende werkvormen om partijen met elkaar in gesprek te laten gaan. Zo wordt de dynamiek in samenwerking praktisch hanteerbaar voor het collectief.

Wat we bieden

Het aangaan van een samenwerking vraagt om een goede aansluiting bij de ambitie en strategie van de deelnemende partijen. Daarbij spelen bijvoorbeeld vragen als: hoe kan samenwerking mijn organisatie duurzaam versterken en hoe komen we tot een stevige koers voor onze samenwerking?

Het effectief organiseren van een samenwerking geeft een goede basis iedere samenwerking. Hier spelen vragen als: hoe start je een netwerk of samenwerking en hoe richt je het netwerk, de alliantie, coalitie of het partnership in?

Richting geven aan een samenwerking vraagt om sturen zonder hiërarchie. Des te belangrijker is het om aandacht te besteden aan vragen als: hoe richt je de governance van jouw netwerk of samenwerking optimaal in en hoe kan ik mijn rol als bestuurder, manager of professional optimaal invullen?

De kwaliteit van de samenwerking leunt sterk op de vaardigheden van mensen en het vermogen tot samenwerken van hun organisaties. Hier spelen vragen als: hoe versterk je de samenwerkingsvaardigheid van mensen en hoe ontwikkel je een samenwerkingsvaardige organisatie?

Iedere samenwerking ontwikkelt zich in een dynamisch samenspel tussen organisaties en hun mensen. Er zijn altijd momenten waarop het niet lekker loopt of het nog beter kan. Hoe versterk je je samenwerking? Wij helpen bij vragen als: hoe kunnen we onze samenwerking vlot trekken? of kunnen we deze beter stoppen en hoe kunnen we onze samenwerking verder ontwikkelen en verder professionaliseren?

Je mag van ons verwachten dat:

  • wij altijd een passend team bieden voor het vraagstuk in omvang en expertise
  • je werkt met mensen die naast je komen staan en samen het vraagstuk aangaan
  • er een passend en betekenisvol product ligt, dat helder en aansprekend is.
Mark Eichner, Rijkswaterstaat, Programmamanager Rivierklimaatpark IJsselpoort

“Gebiedsontwikkelingen zijn langlopende processen met meervoudige doelstellingen. Door schaarste aan leefomgeving en schaarste aan talent is samenwerken met meerdere partners nog belangrijker geworden. Omdat gebiedsontwikkelingen lang duren zien we veel wisselingen van mensen waardoor ervaring en verhalen verdwijnen. Daarnaast ontstaan nieuwe beleidsontwikkelingen en ontstaat een verschuiving in belangen. Daar hebben we mee te dealen. Wij hebben Common Eye gevraagd om een analyse te maken en aanbevelingen te doen waar we focus moeten aanbrengen. Het belichten van de methodische kant van dit soort opgaven is net zo belangrijk als de inhoud ervan.”

Common Eye - Mark Eichner
Annemarieke Verboom, manager Strategie & Public Affairs

“Binnen de NFU werken de UMC’s van Nederland aan hun gezamenlijke strategie, met de ambitie om impact te maken op de maatschappelijke opgaves voor zorg en samenleving. Common Eye hielp ons de visie te ontwikkelen op de rol en positie van de UMC’s in het toekomstig zorglandschap, als basis voor onze strategie. Hun expertise op samenwerking en positionering voegde echt wat toe aan ons proces.”

Common Eye - Annemarieke Verboom
Richard Blankenstein, gemeente Breda

“De gemeente Breda is ambitieus op het gebied van samenwerken. Van losse subsidierelaties hebben wij in een aantal jaar doorontwikkeld naar waardenetwerken met de belangrijkste partners in de stad. Common Eye helpt ons bij het inrichten en doorontwikkelen van deze netwerken en het werken volgens netwerkprincipes.”

Common Eye - Richard Blankenstein

Domeinen waarin wij advies geven over samenwerkingsopgaven

De gezondheidszorg in Nederland is kwalitatief hoogstaand, goed toegankelijk en relatief doelmatig. Iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen voor de nabije toekomst groot. Dubbele vergrijzing, de krappe arbeidsmarkt en de beperkte financiële ruimte maken dat fundamentele veranderingen nodig zijn. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is samenwerking tussen de betrokken partijen meer dan ooit nodig; patiënten, professionals, zorgaanbieders, aanbieders uit het sociale domein, overheidsorganisaties en financiers. Hier is iedereen druk mee bezig, onder andere door de landelijke akkoorden, maar de praktijk is weerbarstig. Want hoe doe je dat, samenwerken over de sectoren, domeinen, financieringsstromen en richtlijnen heen?

Het sociaal domein staat voor sterke gemeenschappen in een inclusieve samenleving. Meedoen in de samenleving, deel uitmaken van een sociale kring en betekenisvol werk doen. Dit zijn doelen waar het sociaal domein zich voor iedere inwoner op richt. Het sociaal domein heeft veel mogelijkheden om te ondersteunen, van licht tot zwaar, van preventie tot hulpverlening, van individueel tot collectief. Voor dit samenspel is intensieve samenwerking nodig. Samenwerking tussen inwoners, professionals, overheid en maatschappelijke organisaties.

We leven in Nederland in een beperkte ruimte. De kwaliteit van onze leefomgeving is een groot goed, en vraagt voortdurende zorg en aandacht. Zeker nu de kwaliteit en het gebruik van onze ruimte onder druk staat door vraagstukken van klimaat, energie, bodem, water en klimaatverandering en -adaptatie, energietransitie, bodemkwaliteit, waterbeheer en woningtekorten. Die beperkte ruimte roept ook spanningen op; we kunnen niet alles realiseren. We moeten keuzes maken, daadkrachtige stappen zetten, met een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak. Bovendien staan ingrepen in onze leefomgeving in de publieke belangstelling en hebben ze regelmatig grote impact op de vele gebruikers van onze leefomgeving. Vaak gaat het ook om vitale systemen.

Het onderwijs in Nederland is kwalitatief goed en kan nóg beter. Scholen staan midden in de maatschappij. Onderwijs speelt daarmee een cruciale rol in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken zoals kansengelijkheid, inclusie en tekorten op de arbeidsmarkt. Opgaves die vragen om effectieve samenwerking; tussen onderwijsorganisaties, gemeenten, zorginstellingen en bedrijven. Wij ondersteunen onderwijsorganisaties en partners bij het bouwen en onderhouden van deze samenwerkingen.

Samenwerken is ons vak, en onze ambitie is om ieder samenwerkingsvraagstuk verder te helpen. Dat doen we in ieder domein en ook veel over domeinen heen. Je kunt bij ons altijd terecht voor een vraag om advies, begeleiding, training of een evaluatie. Of het nu vragen zijn vanuit KPN, NBTC, VDAB, farmaceuten, Achmea verzekeringen, vakbonden, O&O fondsen, Defence for Children, andere goede doelen, de Rechtspraak of nog een andere organisatie.

Cultuur onderwijs
In de praktijk

Samenhang tussen meerdere netwerken

Bekijk de case
arbeidsmarkt
In de praktijk

Veranderende opgave voor het netwerk leidt tot aangepaste strategie voor de regionale arbeidsmarktorganisatie

Bekijk de case
netwerk
In de praktijk

Governance netwerksamenwerking IZA

Bekijk de case
Kademuren Amsterdam
In de praktijk

Hoe creëer je een kansrijke samenwerking vanaf de aanbesteding in complexe bouwprojecten?

Bekijk de case

Kennislab

Inspiratie, kennis en praktische handvatten over samenwerken.

Goed samenwerken kun je leren!

Volg onze trainingen
Handreiking Effectief samenwerken: een kompas voor zorgbestuurders
Artikel/boek

Handreiking Effectief samenwerken: een kompas voor zorgbestuurders

“Het werkveld is niet altijd makkelijk. En dat vraagt moed”
Blog/interview

“Het werkveld is niet altijd makkelijk. En dat vraagt moed”

Netwerk-FOMO: angst als drijfveer voor samenwerking
Blog/interview

Netwerk-FOMO: angst als drijfveer voor samenwerking

Opgavenetwerken voorbij de ‘what’s in it for me’
Blog/interview

Opgavenetwerken voorbij de ‘what’s in it for me’

Grenswerkers, voor denkers en doeners in samenwerking
Podcast

Grenswerkers, voor denkers en doeners in samenwerking

De ecosysteemtransitie vraagt om nieuw perspectief
Artikel/boek

De ecosysteemtransitie vraagt om nieuw perspectief

Samenwerken in het sociaal domein mét de mensen
Artikel/boek

Samenwerken in het sociaal domein mét de mensen

“Samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken is continu leren en bewegen”
Blog/interview

“Samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken is continu leren en bewegen”

Ontvang inspiratie, kennis en praktische tips in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Common Eye verwerkt jouw persoonsgegevens om je de nieuwsbrief toe te kunnen sturen. Zie onze privacyverklaring.

Common Eye logo vector Heb je een samenwerkingspuzzel?

Heb je een samenwerkingspuzzel?

Met de blik van buitenaf zorgen we voor een meervoudige analyse van de samenwerking. Uiteindelijk ga je met de uitkomsten zelf verder bouwen aan de samenwerking. Interesse? Neem dan contact met ons op.