Gezondheid en zorg
De gezondheidszorg in Nederland is kwalitatief hoogstaand, goed toegankelijk en relatief doelmatig. Iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen voor de nabije toekomst groot. Dubbele vergrijzing, de krappe arbeidsmarkt en de beperkte financiële ruimte maken dat fundamentele veranderingen nodig zijn. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is samenwerking tussen de betrokken partijen meer dan ooit nodig; patiënten, professionals, zorgaanbieders, aanbieders uit het sociale domein, overheidsorganisaties en financiers. Hier is iedereen druk mee bezig, onder andere door de landelijke akkoorden, maar de praktijk is weerbarstig. Want hoe doe je dat, samenwerken over de sectoren, domeinen, financieringsstromen en richtlijnen heen? Dat zijn de vraagstukken waar wij ons in hebben gespecialiseerd.
“Hoe organiseren wij in het kader van IZA een effectieve en duurzame netwerksamenwerking?”
“Hoe zorgen we voor een goede balans tussen resultaten en het goede gesprek in onze alliantie?”
“Hoe kunnen we als bestuurders en toezichthouders vaardiger worden in samenwerken met andere organisaties?”
De zorg in Nederland loopt voorop in het genezen en begeleiden van patiënten/cliënten. De patiënt krijgt uitstekende zorg van de huisarts, in het ziekenhuis of van de wijkverpleegkundigen. En ook cliënten in het verpleeghuis, de GGZ of in de gehandicaptenzorg krijgen nu nog de zorg die nodig is.
Achter de ervaringen van de patiënt, cliënt en hun naasten zit de systeemwereld van de gezondheidszorg. Die kampt met grote uitdagingen nu en voor de toekomst. Deze wereld is verdeeld in de 0e tot de 3e lijn, in cure en care en in ZVW, WLZ en WMO. Daarbinnen zijn talloze zorg- en welzijnsaanbieders, zorgverzekeraars en koepelorganisaties die allemaal hun eigen plek, met eigen belangen hebben. Dat gaat gepaard met veel wet- en regelgeving, zowel vanuit de politiek als vanuit de eigen beroepsgroep.
In die systeemwereld is samenwerken helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, juist daar komen allianties, netwerken of fusies vaak moeizaam van de grond. Terwijl iedereen het erover eens is dat samenwerken noodzakelijk is om de zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Het gaat niet meer over ziekte en zorg, maar steeds meer over gezondheid, kunnen meedoen, in zorgzame gemeenschappen. Het medisch en het maatschappelijk domein komen. daardoor steeds meer in verbinding.
Wij helpen om succesvolle samenwerkingsverbanden in deze wereld van de gezondheidszorg te creëren. Bijvoorbeeld door de governance van een IZA-netwerk te helpen ontwikkelen die de transitie- en leeropgave faciliteren. Of door met een groep van zorgaanbieders een alliantie in de oncologie te realiseren. Ook begeleiden we veel fusies tussen zorgaanbieders. Tot slot, begeleiden we ook veel samenwerkingsprocessen tussen VWS, NZa, ZIN en alle koepel-, en brancheorganisaties.
Thema’s
Samenwerkingsvraagstukken waar wij bij betrokken zijn, komen uit de volle breedte van de zorg: eerstelijn, ziekenhuizen, VVT, GGZ, VG, regionale samenwerkingen, zorgverzekeraars, het ministerie en de koepel- en brancheorganisaties. Wij werken veel met opdrachtgevers op de volgende onderwerpen:
- samenwerking in netwerkgovernance, IZA-partijen, onderling en in gezamenlijkheid
- samenwerking tussen zorgaanbieders om de concentratie en spreiding van zorg vorm te geven, we helpen mee in het bouwen van allianties
- intensieve samenwerkingen zoals fusies
- vergroten van de samenwerkingsvaardigheid van organisaties en helpen met een samenwerkingsstrategie.
Dit doen wij om mensen en organisaties in het domein Gezondheid en zorg te helpen beter samen te werken
Onze aanpak kenmerkt zich door een focus op gedeeld eigenaarschap en gelijkwaardigheid onder partners. We zijn een bondgenoot voor onze opdrachtgevers en de betrokken partners om te komen tot gedragen en gezamenlijke oplossingen. Vanuit de wetenschap dat de beste of de juiste oplossing niet bestaat, maar dat partijen verder komen wanneer zij hun inspanningen afstemmen en in lijn brengen met elkaar. En dat de patiënt/cliënt/burger baat heeft van een goed functionerende samenwerking op alle niveaus. Met respect voor ieders eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel.
Advies
Samenwerken biedt mogelijkheden. Interessant, leuk, maar ook vaak ingewikkeld. Zowel inhoudelijk als in het proces tussen mensen. Deelname aan partnerships, allianties en netwerken is van strategisch belang geworden voor vrijwel iedere organisatie. We helpen je daarin een weg te vinden, condities te creëren om zo ook succesvol te laten zijn en gefundeerd positie te kiezen.
Begeleiding
Het komen tot betekenisvolle samenwerking is uitdagend en niet vanzelfsprekend. Een samenwerking daadwerkelijk tot stand te brengen vraagt een zorgvuldig proces. Dat biedt de basis om tot goede samenwerkingsafspraken te komen. We helpen jou en je partners om dit samenwerkingsproces te ontwerpen en kunnen het proces begeleiden.
Evaluaties
In een samenwerking staat niets stil. Er is altijd beweging in of om een samenwerking heen. Daarom is het nuttig om van tijd tot tijd in de samenwerking de vraag te stellen: ‘hoe doen we het met elkaar’? Zeker als het even minder goed gaat, maar ook als het ogenschijnlijk juist geruisloos loopt. Wij verzorgen evaluaties en analyses van samenwerkingen.
Coaching en conflictbegeleiding
Iedere samenwerking valt of staat met het functioneren van jou of je team. De vaardigheden in het samenspel, de mentale weerbaarheid die erbij komen kijken en het onderlinge oplossingsvermogen spelen allemaal een rol. Common Eye biedt diensten ter versterking van het functioneren van jou of je team in dergelijke uitdagingen bij samenwerken: coaching, teamcoaching, mentoring en conflictbegeleiding.
Professionalisering en trainingen
Goed samenwerken, dat kun je leren. Wij dragen onze kennis en kunde met liefde aan jou over. In trainingen, masterclasses, ronde tafelgesprekken en middels coaching. Het is inspirerend en motiverend om in gesprek te gaan over samenwerking. Inzichten delen, ervaringen uitwisselen, oefenen en concepten delen. Hierbij werken we met jouw ervaringen uit de praktijk. Want daar leer je pas echt samenwerken!
Hoe we werken
Onze aanpak kenmerkt zich door een focus op gedeeld eigenaarschap en gelijkwaardigheid onder partners. We zijn een bondgenoot voor onze opdrachtgevers en de betrokken partners om te komen tot gedragen en gezamenlijke oplossingen te komen. Vanuit de overtuiging dat de beste of de juiste oplossing niet bestaat, maar dat partijen verder komen wanneer zij hun inspanningen afstemmen en in lijn brengen met elkaar. En dat de inwoner baat heeft van een goed functionerende samenwerking op alle niveaus. Met respect voor ieders eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel.
Iedere vraag en iedere samenwerking is uniek. We geloven niet in één beste of juiste oplossing. In ons werk gaan we altijd samen op zoek naar mogelijkheden. In dat proces bieden wij houvast en creëren we ruimte om doordachte keuzes te maken die passen bij de opgave die er ligt en de mensen die er mee bezig zijn.
Wij verdiepen ons in jouw vraag, de context van je vraag en zetten onze expertise op gebied van samenwerking in om met jou tot zinvolle en werkzame oplossingen te komen. We werken met de mogelijkheden die er zijn en de stappen die al zijn gezet.
Elk vraagstuk kent meerdere perspectieven. We hebben altijd te maken met meerdere partijen die hun eigen perspectief op het vraagstuk hebben. Wij verplaatsen ons in de verschillende partijen en de invalshoeken die zij hebben. Alleen dat geeft een basis voor verbinding en samenwerking. Vervolgens kijken we naar de verschillende aspecten van samenwerking, uiteenlopend van de gezamenlijke ambitie, de organisatie van de samenwerking, teamdynamiek tot het proces waarlangs we de samenwerking ontwikkelen.
In samenwerking is gezamenlijk eigenaarschap van doorslaggevende betekenis. Het is belangrijk dat mensen zich verbinden met de samenwerking die zij aangaan, de stappen die ze daarin zetten en de keuzes die zij maken. Wat voor jouw samenwerking met je partners belangrijk is, is dat ook voor de samenwerking die wij als adviseur of begeleider met jou als opdrachtgever aangaan. We staan naast je en gaan samen op zoek.
Hulp nodig bij jouw samenwerkingsvraagstuk?
Johanneke Schilthuis begeleidt al jaren met veel plezier zorgorganisaties met samenwerkingsvraagstukken. Ze helpt je om te komen tot duurzame en impactvolle resultaten, die aansluiten bij de dagelijkse praktijk.