Door regelmatig aan een van onze adviseurs een aantal vragen te stellen, kun je kennismaken met onze aanpak en de mensen achter het bureau. In gesprek met Ilse de Bruijn. Ze zit al 15 jaar in het adviesvak. Haar kracht ligt in haar aanpak dat ze in iedere opdracht op termijn misbaar wil zijn. “Het eigenaarschap laat ik zoveel mogelijk bij de organisaties zelf”, vertelt Ilse. Lees wat ze hiermee bedoelt.
Na haar studie Gezondheidswetenschappen kwam Ilse er al snel achter dat haar hart ligt bij het adviesvak. In 2007 deed ze als adviseur bij Movisie, haar eerste echte werkgever, brede ervaring op. En die veelzijdigheid van het vak spreekt haar aan. In de loop van de jaren zag ze dat projecten regelmatig niet goed lopen door het uitblijven van effectieve samenwerking. Dat boeide haar. Via via hoorde ze op een gegeven moment van het samenwerkingsmodel van Common Eye. Ilse: “Ik dacht wauw, dit model kan ik gebruiken in mijn werk.”
In 2022 begint Ilse als adviseur bij Common Eye. Ze doet voornamelijk opdrachten in het sociaal domein en de zorg, maar vindt het ook leuk om in andere sectoren actief te zijn. “Iets wat succesvol is in de ene sector kun je veelal ook inzetten in een andere sector.” De duur van de opdrachten varieert, van soms een heidag begeleiden tot een opdracht van een jaar. Ook begeleidt ze twee leertrajecten bij een provincie en een gemeente, waarbij ze ernaar streeft om het echt samen met de opdrachtgever te doen.
Als er ergens ‘gedoe’ tussen mensen is, dan wordt Ilse er regelmatig bij gehaald. Ze probeert het echte probleem te ontrafelen en boven tafel te krijgen. Met als doel dat ze weer verder kunnen. “Analyseer de onderstroom en maak het bespreekbaar”, vertelt ze.
Samenwerken, wat spreekt jou daarin aan?
“Samenwerken is aan de ene kant heel complex. Je bent afhankelijk van anderen, waardoor processen langer duren en je constant aan het schakelen bent tussen je eigen organisatie en de samenwerkingstafel. Maar hierdoor kun je wel resultaten behalen die je in je eentje nooit had kunnen bereiken. Hoe vind je hierin de balans? Het is boeiend om partijen te helpen om hierin hun weg te vinden.”
Waar haal jij de meeste voldoening uit in je werk?
“Ik krijg er energie van als ik mensen in samenwerkingsverbanden kan helpen, zodat ze daarna weer beter en zelfstandig verder kunnen. Hierbij laat ik het eigenaarschap zoveel mogelijk bij de betreffende organisaties. Op termijn ben ik weer weg, houd ik mij voor ogen. De vraag is: hoe kan ik bijdragen zonder op de stoel van de ander te gaan zitten? Op deze wijze hoop ik organisaties duurzaam te kunnen ondersteunen.
Ook is het een uitdaging om complexe situaties te ontrafelen en zo eenvoudig mogelijk te maken. Als ze bijvoorbeeld in een samenwerkingsverband niet verder komen. Het kan dan enorm helpen als je ondersteuning kan geven in het onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Dat geeft focus. Gaaf dat ik in deze situaties mag meekijken, dichtbij mag komen en kritisch mag zijn. In korte tijd vertellen mensen je veel. Je hoort de mooie, maar ook de lastige kanten. Mensen voelen zich blijkbaar veilig om te vertellen wat er speelt en dat is bijzonder.”
“Ben ik de interimmer die taken overneemt of ben ik iemand die op afstand meedenkt en sparringpartner is? Die laatste rol past mij het beste”
Wat vind je het minst leuke aan je werk?
“De afwisseling spreekt me aan, maar dat betekent dat je ook weer moet loslaten. Bij sommige opdrachten bouw je echt een band op en vervolgens neem je afscheid. Af en toe vind ik dat jammer.”
Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen in jouw werk?
“Het creëren en behouden van eigenaarschap. We ondersteunen bij een samenwerking om deze bijvoorbeeld van de grond te laten komen, verder te brengen of te evalueren. Vanuit onze rol bestaat soms de neiging om dingen over te nemen. Ben ik de interimmer die taken overneemt of ben ik iemand die op afstand meedenkt en sparringpartner is? Die laatste rol past mij het beste en daarom benadruk ik altijd: jullie zijn in de lead en over een tijdje ga ik weer weg. En hoe kan ik jou erbij helpen om het zelf te gaan doen? Het is belangrijk om in het voortraject duidelijke afspraken over deze rolinvulling te maken en deze tussentijds te blijven bespreken.”
Waarom werk je bij Common Eye?
“Ik ben hier gaan werken vanwege de focus op samenwerken. Een prachtig thema dat ons als bureau richting geeft en tegelijkertijd veel ruimte biedt vanwege de veelzijdigheid van het onderwerp. Ik ben blij met de fijne collega’s die bij ons rondlopen; allemaal gedreven en positief kritische mensen, met ieder zijn of haar eigen achtergrond. Maar met allemaal dezelfde passie voor samenwerken. Dat maakt ons sterk. En wat ik fijn vind: we zijn altijd bereid om elkaar te helpen door bijvoorbeeld bij de springen als dat nodig is of met elkaar mee te denken. Ook dat is samenwerken.”