Zoeken
Sluit dit zoekvak.

5 vragen aan Johanneke Schilthuis

Wie zijn de mensen achter ons adviesbureau? Vanaf nu laten we met regelmaat een adviseur aan het woord. Ditmaal is dat Johanneke Schilthuis. Van oorsprong is zij basisarts. Waarom heeft ze gekozen voor het adviesvak? Johanneke: “Ik wil werken aan iets wat impact heeft en wat niet in de la terechtkomt. Dit kan een klein of groot resultaat zijn. Iets wat bijdraagt aan een maatschappelijk vraagstuk of wat mensen helpt in hun werk.”

Johanneke heeft al bijna 20 jaar werkervaring in de zorg. Ze heeft geneeskunde gestudeerd, maar koos al snel voor het adviesvak. Dagelijks heeft zij profijt van haar achtergrond als basisarts, want haar focus ligt in markt van ziekenhuizen en laboratoria. Daar voelt zij zich als een vis in het water. Dit kan binnen de organisatie zijn, maar ook tussen organisaties in een alliantie of netwerk.
De vragen die Johanneke krijgt variëren van het opstarten van een nieuwe samenwerking, de evaluatie van een samenwerking of het begeleiden van gesprekken wanneer het niet zo goed verloopt. De rode draad in haar werk is dat er eigenlijk altijd een link is met de inhoud en dat ze veel samenwerkt met professionals uit de zorg. “Het moet ergens over gaan; over de inhoud van het vak of een maatschappelijke vraagstuk”, vertelt ze bevlogen. “Vervolgens gaat het om de dynamiek tussen de betrokken mensen en organisaties, de belangen van onder anderen patiënten, artsen, verpleegkundigen, het management en het bestuur. En hoe verbind je die?”

Waarom zit je in het adviesvak?
“Die keuze ging niet over één nacht ijs. Nadat ik erachter kwam dat aan het bed staan toch niet mijn roeping was, ben ik me breed gaan oriënteren. Ik wist wel dat ik de zorg leuk vond en had ook vanuit de binnenkant dingen gezien die misschien wel wat slimmer zouden kunnen. Het adviesvak sprak mij aan vanwege de diversiteit van het werk, de wisselende omgevingen, bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en het verder helpen van een organisatie. Het is toch anders als je buiten de organisatie staat. Dan kun je met een helicopterview naar het vraagstuk en de organisatie kijken. Het directe contact met professionals, het snappen van hun wereld en daarop kunnen aanhaken, maar ook het vertalen van hun ideeën naar de bedrijfskundige kant van een organisatie en andersom boeien mij.”

Johanneke Schilthuis adviseur bij Common Eye
Johanneke Schilthuis

“Het is een uitdaging om te zorgen dat mensen bereid zijn om een stukje ‘van zichzelf’ op te geven voor het grotere geheel”

Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen?
“In de zorg werken we allemaal samen aan dé grote transformatie vanwege de bekende vraagstukken zoals de steeds groter wordende zorgvraag, de personeelskrapte, betaalbaarheid, digitalisering. Samenwerken is wat anders dan ieder voor zich. Denk alleen al aan de diversiteit van partijen; iedere partij heeft zijn eigen gewoontes en manieren van kijken. Dat maakt het aan de ene kant complex en uitdagend, maar ook echt leuk. Je verrijkt elkaar. De uitdaging zit ook in het feit dat professionals en medewerkers steeds meer gaan werken in een netwerkomgeving. Hoe doe je dat? Wat betekent dat voor de organisaties, maar ook voor jezelf als professional?”

Samenwerken; wat spreekt jou daarin aan?
“Ik heb meerdere strategietrajecten begeleid en daar kwam eigenlijk altijd uit dat je iets van samenwerking nodig hebt om je doelen te bereiken. Dat is sindsdien alleen maar meer geworden. Samenwerking biedt zoveel kansen! De opgaven in de zorg kan je eigenlijk niet meer alleen aan, daar heb je anderen voor nodig. Dat geeft een bijzondere dynamiek. Er zijn alleen al in een ziekenhuis vele stakeholders, ieder met z’n eigen belangen, laat staan in een samenwerking met andere partijen. Samen werken gaat niet vanzelf. Het is een uitdaging om die processen te begeleiden en te zorgen dat mensen bereid zijn om een stukje ‘van zichzelf’ op te geven voor het grotere geheel, in het vertrouwen dat dat leidt tot iets beters.”

Heb je wel eens te maken met conflicten binnen een samenwerking en hoe ga je daarmee om?
“Jazeker, het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Mensen en organisaties hebben een geschiedenis met elkaar. Daarom is het goed om af en toe de ruimte te nemen om te reflecteren op de samenwerking. Hoe gaat het, wat loopt minder en daar het goede gesprek over te hebben en te luisteren naar elkaar om vervolgens samen te bepalen wat je ermee wilt. Als je hier goed mee om gaat, zorgt het voor glans. Ik heb zelf een mediation opleiding gedaan. Dat helpt me om beter om te gaan met dit soort situaties. Veel van wat ik heb geleerd pas ik toe in mijn dagelijkse werk.”

Als sinds 2018 werk je bij Common Eye. Dat bevalt blijkbaar goed.
“Bij ons bureau gaat het erg om de mensen en dat in combinatie met onze specialisatie in samenwerken is voor mij een fijne omgeving om in te werken. Er is veel ruimte voor inhoudelijke ontwikkeling en reflectie op ons werk. De maatschappelijke vraagstukken waaraan we werken zijn echt interessant. Bovenal is het een leuk team van mensen. We zoeken elkaar op en sparren regelmatig met elkaar. Het werk wordt er beter en inspirerend van.”