Search
Close this search box.

5 vragen aan Jolijn Uittenbogaard

Wie zijn de mensen achter ons adviesbureau? We stellen een aantal vragen aan Jolijn Uittenbogaard die sinds 2020 bij Common Eye werkt. Jolijn heeft haar sporen verdiend in de zorgsector, maar beweegt zich ook steeds meer op de grensvlakken met het sociaal domein en het onderwijs. Ze haalt er voldoening uit dat ze andere mensen een stapje verder kan helpen in de samenwerking.

Jolijns focus ligt op samenwerking in de zorg. Die interesse is voortgekomen uit haar studie in gezondheidswetenschappen. In haar vorige adviesfunctie bij Twynstra Gudde werkte ze in de breedte voor de zorgsector. Nadat ze vanuit die functie werd ingehuurd door Common Eye kreeg ze al snel de smaak te pakken van het samenwerkingsvak. Jolijn vertelt: “Ik merkte dat ik meer kon toevoegen en daar was ik naar op zoek. Samenwerken in de zorg is inmiddels een expertise en het is fijn dat ik mijn meerwaarde kan bieden.”

Ze is vooral bezig met de procesbegeleiding van regionale samenwerkingsvragen. Zowel op specifieke thema’s als de acute zorg als domeinoverstijgend in zorg & welzijn. Vaak zijn dat langetermijnvragen. Ook begeleidt ze leernetwerken en geeft ze trainingen over het gedachtegoed van samenwerken.

Sinds 2017 zit je in het adviesvak. Was dat een bewuste keuze?
“Hoewel mijn kennismaking met het adviesvak min of meer toevallig was: ik ging met iemand mee naar een kennismakingsdag van mijn vorige werkgever, is het blijven in het adviesvak een bewuste keuze. De maatschappelijke opgaven in combinatie met het afwisselende werk en de plekken waar je terechtkomt spreken me nog altijd aan.”

Waarom werk je bij Common Eye?
“Toen ik door mijn vorige werkgever werd ingehuurd door Common Eye merkte ik al snel dat het een heel inspirerende omgeving is waarin ik veel kan leren. De specialisatie van het samenwerkingsvak in combinatie met de maatschappelijke vraagstukken in de zorg, maar ook juist de uitstapjes naar andere domeinen vind ik erg leuk. Ik word blij van de afwisseling in opdrachten. Geen dag of opdracht is hetzelfde. Soms is het een uitdaging om het te combineren met het drukke gezinsleven, maar de leuke kanten winnen.”

Jolijn Uittenbogaard Common Eye interview
Jolijn Uittenbogaard

“Wij worden er vaak bijgehaald als ze met elkaar aan het puzzelen zijn en daarbij wat hulp kunnen gebruiken, vastzitten of vastlopen in het proces. Het is dankbaar als je kunt helpen”

Waar haal jij de meeste voldoening uit in je werk?
“Aan het einde van de dag voel ik me meestal voldaan omdat ik met mijn kennis en ervaring anderen een stapje verder heb kunnen helpen in de samenwerking. Wij worden er vaak bijgehaald als ze met elkaar aan het puzzelen zijn en daarbij wat hulp kunnen gebruiken, vastzitten of vastlopen in het proces. Het is dankbaar als je kunt helpen. Je staat als het ware naast de opdrachtgever of professional en begeleidt ze een stukje, waarna ze zelf weer verder kunnen.”

Heb jij een specialisme en zo ja welke is dat en kun je er meer over vertellen?
“Mijn achtergrond en focus liggen in de zorg waarbij ik mij vooral richt op de procesbegeleiding van een samenwerking. Zo richt ik mij momenteel op het begeleiden van leernetwerken in de zorg. Bijvoorbeeld leernetwerken bestaande uit professionals en staf die gezamenlijk met elkaar een specifiek thema willen oppakken. Wat verstaat een ieder onder het thema? Hoe gaan we het proces inrichten en welke spelregels spreek je met elkaar af? Iedereen heeft een eigen agenda en belangen die invloed hebben op de betrokkenheid en de tijd die iemand kan en wil besteden. Het gezamenlijk puzzelen met een groep om hieraan vorm te geven doe ik graag.”

Waar liggen volgens jou grote uitdagingen in de samenwerkingen?
“Een grote uitdaging die ik zie is de sterke toename van het aantal samenwerkingstafels. Dat maakt het niet altijd makkelijk, want wat ligt waar op welke samenwerkingstafel? Denk alleen al aan de komst van het IZA en GALA in de zorgsector en de hoeveelheid samenwerkingstafels die daarbij komen kijken. Waar worden de besluiten genomen en zitten de juiste mensen aan tafel? De uitdaging is om hier grip op te krijgen en echt goede afspraken met elkaar te maken.”