Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jolijn Uittenbogaard

Veel samenwerkingsopdrachten starten voortvarend met goede moed en energie. Niet altijd wordt hierbij de tijd en de ruimte genomen om de samenwerking zorgvuldig met elkaar in te richten. Laat staan dat op den duur de vraag wordt gesteld ‘Hoe doen we het eigenlijk met elkaar?' Er is immers een helder doel voor ogen, en dan gaan we het toch ‘gewoon’ met elkaar doen? Juist het nemen van de tijd om de samenwerking met elkaar in te richten of te herijken, biedt een samenwerking goede kans op succes.

Van bestuurders tot professionals, ik zorg in de gesprekken die ik begeleid dat ik mensen in contact breng met elkaar en met de opgave. Dit doe ik door een omgeving te creëren waar ik mensen de ruimte ervaren om zichzelf te laten zien. Het creëren van deze veilige omgeving lukt mij doordat ik heel toegankelijk ben en een zekere lichtheid meebreng, ook bij moeilijke onderwerpen. Dit doe ik altijd vanuit mijn vergaande expertise over samenwerken. Deze breng ik graag op een heldere manier en in verschillende vormen over.

Regionale samenwerking: omarm de eenvoud

De afgelopen jaren ben ik ondergedompeld geweest in diverse vraagstukken rondom regionale samenwerking. Hierdoor ken ik de dynamiek en uitdagingen en ben een stevige partner in het vormgeven van een passende vorm bij elke context en regio. Hierover meedenken en -puzzelen is iets wat ik graag doe, ik weet dat er altijd meerdere mogelijkheden zijn. Leren is een kernfunctie van elke regionale samenwerking. De afgelopen jaren heb ik me ingezet om de door mij opgedane kennis beschikbaar te maken voor professionals die deze samenwerkingen dagelijks begeleiden.

Aandacht voor een zorgvuldig proces

Mijn aanpak kenmerkt zich door van tevoren goed na te denken over het proces. Hoe richten we het in, hoe zorgen we dat er genoeg tijd is tussen de verschillende stappen en wie wordt wanneer betrokken? Ik vind het noodzakelijk om hier van tevoren goede afspraken over te maken. Een goed uitgedacht proces biedt namelijk vertrouwen en geeft houvast. Zo weten deelnemers van een samenwerking waar ze aan toe zijn in een volgende stap.

Ik zet mij graag in om het gezamenlijke gesprek over de samenwerking te faciliteren. Mijn expertise ligt voornamelijk bij samenwerkingsvraagstukken in de gezondheidszorg, maar ook sectoren zoals het sociaal domein en onderwijs zijn mij niet onbekend. Afhankelijk van de vraag doe ik dit in de rol van procesbegeleider, adviseur of trainer. Ik heb daarnaast affiniteit met het trainen en professionaliseren van startende professionals.

Wil jij weten waar Jolijn in haar werk veel voldoening uithaalt? Lees het interview met haar.

Publicatie