Zoek
Sluit dit zoekvak.

>

Netwerksamenwerking voor gezinsgerichte aanpak van taalvaardigheid

Opdrachtgever

SCHUNCK Bibliotheek. 

Aanleiding

In 2018 nam de gemeente Heerlen het initiatief voor het actieprogramma ‘Kansrijk van Start’, met als doel het creëren van gelijke kansen in het leven van elk kind. In de bijeenkomsten met de netwerkpartners rondom dit programma werd helder dat het belang van taal weliswaar erkend werd, maar dat potentiële netwerkpartners elkaar op dit gebied nog onvoldoende versterken. Voor SCHUNCK Bibliotheek was het een logische stap om de positie in de keten rondom taalvaardigheid te versterken. Common Eye werd gevraagd om dit proces binnen het netwerk te begeleiden. 

Proces

De ontwikkeling van taal komt pas écht tot stand als je het hele gezin betrekt. Gezinsgericht werken is een visie én een werkwijze waarbij het gaat om het verbinden van taalondersteuningsvraagstukken van ouder én kind. Dat vraagt uiteraard om samenwerking tussen allerlei partijen, denk aan de gemeente, GGD, Jeugdhulp, Peuteropvang en SCHUNCK. Elke organisatie draagt vanuit zijn expertise bij aan de gezamenlijke ambitie.

Om in beeld te brengen wat ieder van deze organisaties precies bijdraagt, zijn interviews met hen afgenomen. Hierbij bleek dat er ontzettend veel expertise in organisaties zit die nog waardevoller wordt als je deze samenbrengt. Dat bleek ook tijdens de afsluitende bijeenkomst met bestaande en potentiële samenwerkingspartners: samen kunnen we laagtaalvaardige gezinnen nog beter bereiken en ondersteunen, ieder vanuit zijn eigen expertise.

Resultaat

En? Wat was het resultaat van al die interviews en gesprekken over een gezamenlijke visie? Een nieuwe aanpak, genaamd ‘gezinsgericht werken’. Deze aanpak is praktisch weergegeven in een handboek waarin theorie en praktijk samenkomen. 

Benieuwd hoe dit handboek eruit ziet? Je leest hier de digitale versie.

Reflectie

Yvette Harmes, projectleider Gezinsaanpak SCHUNCK Bibliotheek: “Ilse is op een zorgvuldige en zachte wijze erg betrokken bij het werk wat ze met jou doet. Naast deze stijl staat een doortastendheid op het gebied van haar expertise. Deze eigenschappen maken het samenwerken met haar inspirerend én uitnodigend!” 

Betrokken adviseurs

Ilse de Bruijn en Manon de Caluwé. 

Aan de slag met jouw samenwerkingsvraagstuk?

Neem eens contact op met Ilse de Bruijn. Ze denkt graag met je mee!