Search
Close this search box.

Bouw en Infra

Samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor het verwezenlijken van de enorme opgaven op het gebied van de aanleg, het onderhoud en de verduurzaming van de bouw en infrasector. Of het nu gaat om het vergroten van de levensduur van onze wegen, het renoveren van kademuren en bruggen of het versterken van onze dijken voor “droge voeten”. Samenwerken is noodzakelijk.

Gek genoeg worden op veel plekken contract- of organisatievormen gekozen die samenwerking moeilijk maken. We willen bijvoorbeeld zo gelijkwaardig mogelijk optrekken, maar kiezen dan voor een dichtgetimmerd contract met prikkels die vooral het eigen belang in de hand werken. Of we kiezen voor een organisatie met een hele strakke hiërarchie met weinig ruimte voor innovatie.

En ook bij nieuwe, nu populaire samenwerkingsvormen als bouwteams, innovatieschappen of allianties blijft samenwerking in de praktijk weerbarstig. Goede samenwerking kent namelijk geen blauwdruk. Samenwerken moeten we als partners met elkaar vanaf de start van een project verkennen. En als je eenmaal van start bent, betekent samenwerking ook vaak gedoe. We hebben een loyaliteit naar onze eigen organisatie en we hebben een loyaliteit naar het project. Opdrachtgevers en marktpartijen hebben verschillende culturen, tegengestelde belangen en andere werkwijzen. Dan moeten we ook nog een goede manier vinden om kosten en risico’s te verdelen. En wat te denken van de politieke perikelen of tumult in de omgeving van het project. Dit alles schreeuwt om samenwerking. Maar hoe doe je dat dan? Er zijn al zoveel onderwerpen waar we met elkaar aan moeten werken.

Vanuit Common Eye hebben wij een team van adviseurs die bijzonder gemotiveerd is om samenwerkingen in de bouw en infra te verbeteren. Want hoe vanzelfsprekend samenwerken ook klinkt, wij weten dat het vaak misgaat en bijna altijd beter kan. We geloven niet in een “quick fix”
of een heisessie op vrijdagmiddag om de samenwerking met elkaar te “regelen”. Wat doen wij wel? We luisteren, ordenen en adviseren op basis van een scherpe analyse van de situatie en onze kennis en ervaring over samenwerken. Dit doen we in alle fasen van projecten, en dus niet alleen bij de start of voor het oplossen van een probleem.

Zo helpen we aannemers en opdrachtgevers in tenders. Voor opdrachtgevers ontwikkelen wij tools (o.a. assessments) om samenwerking onderdeel te maken van de aanbesteding. Aannemers helpen wij bij het ontwikkelen van een visie en een aanpak op samenwerken. We geloven hierbij niet in window dressing. Het is cruciaal om in deze fase de tijd te nemen: wat vraagt dit project aan samenwerking en wat past bij onze mensen en organisaties?

Ook begeleiden we Project Start-ups (PSU’s) om samen met alle partners in het project de samenwerking op te starten en een manier van samenwerken te vinden die past bij het project, de omgeving en de organisaties en medewerkers die onderdeel zijn van het project. Dit begint vaak bij het ontwikkelen van hetzelfde beeld  op samenwerken, het formuleren van een gezamenlijke ambitie en het scherp krijgen van belangen, verwachtingen en spelregels. 

Als samenwerkingscoach trekken we projecten vlot als het even niet zo lekker loopt. Het is fijn als iemand van buiten het project een vinger aan de pols houdt. Hoe gaat het in de samenwerking? Dit kan op veel verschillende manieren, zoals reflectiegesprekken en Project Follow-up’s (PFU’s). We zetten hier ook graag tools voor in, zoals onze recent ontwikkelde samenwerking.app. Met deze app kun je als team in korte tijd een analyse maken van je samenwerking. Je kunt de analyse interactief bespreken en ook de ontwikkeling in de tijd bijhouden.

Naast hulp in concrete projecten helpen we opdrachtgevers en aannemers om beter te worden in samenwerken. Samenwerkingsvaardiger noemen wij dat. Wij ontwikkelen bijvoorbeeld voor een aannemer een visie en strategie op samenwerken, identificeren met elkaar de juiste samenwerkingscompetenties en formuleren spelregels en procedures om als organisatie beter samen te werken.

Daarnaast verzorgen wij trainingen en workshops waarin wij concrete handvatten en tools aanrijken die in iedere samenwerking nuttig zijn.

Sparren over
jouw vraag?

Neem dan contact op met
Freek van Berkel.

Relevante cases

Gemeente Amsterdam

Samenwerkingsassessment in de aanbesteding van Bouwteam Bruggen Oranje Loper voor de gemeente Amsterdam

Het ontwikkelen en uitvoeren van het samenwerkingsassessment was een samenwerking tussen Common Eye en de gemeente Amsterdam.
Steeds meer aandacht voor de zachte kant

Steeds meer aandacht voor ‘de zachte kant’

Common Eye heeft Heijmans geholpen met de ontwikkeling van BASS: Bewust Aandacht voor een Succesvolle Samenwerking.