Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van verplintering naar samenwerking

Beroepsverenigingen steeds verder opsplitsen is goed voor de inhoud van het vak, maar niet voor de belangenbehartiging van de hele beroepsgroep. Dit is de rode lijn uit een interessant artikel van Anja Bitter en Robin Bremekamp voor het vaktijdschrift VerenigingsManagement.

Het bouwen van een federatie van negen beroeps- en wetenschappelijke verenigingen betekent het samenbrengen van fundamenteel verschillende beroepsopvattingen, botsende belangen en sterke persoonlijkheden. P3NL bewijst dat het kan. P3NL vertegenwoordigt 20.000 psychologen, psychotherapeuten en (ortho)pedagogen en daarmee een groot deel van de achterban. Die was in de afgelopen decennia versplinterd tot het punt waarop bijna alle specialismen een eigen vereniging hebben. Voor de emancipatie en ontwikkeling van het specialisme heeft deze ontwikkeling naar kleinere eenheden goed gewerkt. Echter, voor verdere groei van de beroepsgroep had het ook een paar grote nadelen. Daardoor ontstond de vraag of samenwerking mogelijk was.

 

Meer lezen? Op de pagina Artikelen treft u het complete artikel Van versplintering naar samenwerking, en meer publicaties van onze hand.