Brainwriting

Brainwriting is ‘brainstormen’ op papier. Zo kun je met elkaar brainstormen over een onderwerp waar iedereen eerst de tijd krijgt om zelf na te denken en zijn of haar ideeën op te schrijven, voordat de groepsleden met elkaar in gesprek gaan.

Door Common Eye

  • iedereen ongestoord input laten leveren, zonder dat ‘de toon meteen gezet wordt’, er één idee de overhand krijgt of bepaalde mensen het gesprek/de brainstorm overheersen. Zo komen ook de mensen die minder snel het woord nemen of minder vocaal zijn aan bod. Prettige bijkomstigheid is dat er door het opschrijven veel rijke informatie op papier is
  • ideeën generen rondom een centrale vraag of uitdaging
  • de creativiteit van een groep aanwakkeren door deelnemers in verschillende rondes ‘in stilte’ op elkaars ideeën te laten voortbouwen en niet direct op elkaar te reageren. Hierdoor kunnen deelnemers maximaal op hun eigen en elkaars ideeën reflecteren zonder ‘last’ te hebben van de groepsdynamiek.

  • deelnemers zitten in een groep of meerdere kleine groepen (ongeveer 6 personen per groep)
  • zij krijgen een vraag over bijvoorbeeld belangen of ambitie en schrijven antwoorden op een groot stuk papier (inzichten/woorden/ meningen.). Iedereen begint met het opschrijven van 3 ideeën
  • je geeft jouw papier aan degene rechts van je
  • de persoon rechts van jou vult jouw 3 ideeën aan met 3 nieuwe ideeën en laat zich inspireren
  • dit herhaal je 5 keer (in een groep van 6 deelnemers) totdat je je eigen papier weer terug hebt
  • op elk papier staan dan 18 ideeën = in totaal 6×18 ideeën
  • eventueel kun je na afloop vragen aan deelnemers of ze bepaalde ideeën willen toelichten en ga je met elkaar hierover in gesprek.

Pennen/stiften en kaartjes (A5) of post-its.

Een boek vol spellen

Vergaderen saai? Samenwerken lastig en ingewikkeld? Dat hoeft niet! Aan jouw samenwerking met anderen binnen en buiten je eigen organisatie kun je spelenderwijs werken. In het boek ‘Spelen met samenwerken’ maak je kennis met 21 korte samenwerkingsspellen die je kunt inzetten in de werksituatie. Ze zijn ontwikkeld voor mensen die zelf in samenwerkingen acteren: voor professionals, managers en bestuurders. Maar ook voor procesbegeleiders, projectleiders, trainers en coaches die vanuit een begeleidende rol bij samenwerkingen betrokken zijn. Voor elk spel biedt het boek een praktische handleiding en achtergrondinformatie, zodat je ze zelf in je eigen praktijk kan inzetten. Voor sommige spellen is speciaal ontwikkeld spelmateriaal beschikbaar. De spellen laten je ervaren hoe je – even weg van de vergadertafel, de agenda’s en de notulen – op een prettige en speelse manier de samenwerking kan starten, analyseren of versterken. De spellen zijn leuk, maar leiden vooral ook tot resultaten. Door op een andere manier met elkaar bezig te zijn, ontstaan nieuwe inzichten en dynamieken, die kunnen leiden tot (kleine of grote) doorbraken in de samenwerking. Spelen met samenwerken is dan ook geen kinderspel: het is serious business!