Case: beweging ‘Frisse Wind’

In het najaar van 2021 kwam een groep van zo’n 20 bestuurders van grote GGZ-organisaties bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over hun visie op de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg. Er waren heel wat rapporten uitgekomen waarin anderen schreven wat zij van de GGZ-problematiek vonden en wat oplossingen zijn. “Maar wat vinden we zelf!?”.

frisse wind title=

De vraag aan ons

We werden gevraagd de bijeenkomst met ongeveer 20 bestuurders van grote GGZ-organisaties te begeleidden. Doel van de bijeenkomst was om met elkaar van gedachten te wisselen over ieders visie op de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.

In het najaar van 2021 kwam een groep van zo’n 20 bestuurders van grote GGZ-organisaties bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over hun visie op de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg. Er waren heel wat rapporten uitgekomen waarin anderen schreven wat zij van de GGZ-problematiek vonden en wat oplossingen zijn. “Maar wat vinden we zelf!?”. Dat was de aanleiding voor die eerste bijeenkomst, die uiteindelijk heeft geleid tot de beweging Frisse Wind van 35 grote GGZ-aanbieders uit heel Nederland. Wij begeleidde deze bijeenkomst.

Eigenaarschap én inspirerende ontmoetingen waar inhoud en verbinding centraal staan. Een groep van 5 bestuurders wierp zich op als voorbereidingsgroep. Samen met Common Eye voerden zij de regie op het netwerk. Op basis van de eerste drie bijeenkomsten is het gelukt het manifest Frisse Wind op te stellen, dat breed werd omarmd door de deelnemende leden. Het bood ook inspiratie voor de IZA onderdelen over de geestelijke gezondheidszorg. Maandelijks een uur online bijeenkomen met de voorbereidingsgroep en daarnaast voorbereiding in kleinere groepjes bleek genoeg om 4 keer per jaar eendaagse bijeenkomsten te organiseren rond thema’s die de toekomst van de GGZ betreffen; acute zorg, de beweging naar de voorkant, arbeidsmarkt, relatie met zorgverzekeraars en VWS, digitalisering, moreel beraad over de bestuurlijke complexiteit in al die samenwerkingsverbanden. Allemaal voorbereid door de leden, inspirerend, gericht op inhoud én ontmoeting.

Maar pas op: Frisse Wind is een netwerk, geen instituut. Er zijn veel initiatieven voortgekomen uit Frisse Wind, maar Frisse Wind is geen ‘eigenaar’, heeft geen projectmanagers etc. Deelnemers pakken zaken op met elkaar in coalities, brengen resultaten en inzichten in op plaatsen waar men er al mee aan de slag is, en geven zo richting aan de beweging, en nemen resultaten van anderen weer mee als inspiratie in hun eigen organisatie.

Stap voor stap. Bij de eerste bijeenkomst was het helemaal niet de bedoeling om ‘een netwerk te bouwen’. Aanleiding was een gemeenschappelijk ongemak en de wil en overtuiging van een paar bestuurders om proactief te worden. Zij wilden laten weten: wat vinden wij zelf, wat is onze visie?! Dat initiatief werkte aanstekelijk voor veel bestuurders. Eerst was het: volgende keer weer? Toen werd het vier keer per jaar, en zo werd het een beweging. Een beweging en platform voor bestuurders van grote GGZ-organisaties om met elkaar te inspireren, leren, transformeren en richting te geven. Om samen verantwoordelijkheid te nemen. Dit netwerk loopt niet vanzelf, er is een fundament nodig. Netwerkleiderschap. De voorbereidingsgroep biedt dat, met plezier en de overtuiging dat dit bijdraagt aan de zo noodzakelijke transformatie van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

Common Eye logo vector Geïnspireerd om in beweging te komen?

Geïnspireerd om in beweging te komen?

We sparren graag met je om te kijken hoe we samen op kunnen trekken.