Case: netwerksamenwerking voor gezinsgerichte aanpak van taalvaardigheid

Het creëren van gelijke kansen in het leven van elk kind was het doel van het actieprogramma ‘Kansrijk van Start’. Voor SCHUNCK Bibliotheek was het een logische stap om de positie in de keten rondom taalvaardigheid te versterken én om andere partners hierbij te betrekken.

boeken title=

De vraag aan ons

Hoe versterken we onze positie in de keten rondom taalvaardigheid én hoe betrekken we andere partners hierbij?

In 2018 nam de gemeente Heerlen het initiatief voor het actieprogramma ‘Kansrijk van Start’, met als doel het creëren van gelijke kansen in het leven van elk kind. Een belangrijk initiatief, zeker in een gemeente als Heerlen met veel laagtaalvaardige inwoners: het percentage laaggeletterden ligt hier gemiddeld op 16% versus 12% landelijk.

Om de taalvaardigheid van kinderen fundamenteel te verbeteren, is het hele gezin nodig. Gezinsgericht werken betekent mét en ín het hele gezinssysteem werken aan de verbetering van taalvaardigheid, de bewustwording van het belang van taal en het plezier om met taal bezig te zijn.

Dat is extra belangrijk in gezinnen waar sprake is van minder taalvaardigheid aangezien dit een circulair probleem is dat van generatie op generatie over gaat. Het doorbreken van dit patroon is het meest kansrijk wanneer wordt gestart bij het jonge kind en zijn/haar ouders.

De netwerkpartners in Heerlen erkenden het belang van taal, maar wisten elkaar op dit gebied nog onvoldoende te vinden. Voor SCHUNCK Bibliotheek was het vervolgens een logische stap om de positie in de keten rondom taalvaardigheid te versterken én om andere partners hierbij te betrekken.

“We realiseren ons dat we als bibliotheek nog lang niet iedereen bereiken. Een aanvullende, andere aanpak met andere organisaties is nodig om ons bereik te vergroten en onze bijdrage te verstevigen in het doorbreken van de cirkel van laaggeletterdheid.”

Om in beeld te brengen wat ieder van de betrokken organisaties bijdraagt en wat hierin aanvullend mogelijk is, hebben we interviews afgenomen. Hierbij bleek dat ieder de problematiek en urgentie erkent en elkaar hierin graag meer wil versterken. In een gezamenlijke bijeenkomst is bekeken op welke wijze dit verbeterd kan worden.

Het resultaat was een nieuwe aanpak: ‘gezinsgericht werken’. Deze aanpak is praktisch weergegeven in een handboek waarin theorie en praktijk samenkomen. In dit handboek staat de aanpak van de bibliotheek en betrokken partners beschreven: de benodigde stappen en bijbehorende aandachtspunten. Deze aanpak wordt ondersteund door inzichten vanuit de theorie en praktijkverhalen waarin gezinnen zelf vertellen wat deze aanpak hen geeft opgeleverd.

Common Eye logo vector Advies nodig bij jouw netwerksamenwerking?

Advies nodig bij jouw netwerksamenwerking?

Wij helpen je graag op weg