Case: hoe creëer je een kansrijke samenwerking vanaf de aanbesteding in complexe bouwprojecten?
In het programma ‘Kademuren en Bruggen’ werken partijen samen met de gemeente Amsterdam aan de renovatie en vernieuwing van bruggen en het herinrichten van straten. Een goede samenwerking is cruciaal voor het behalen van de doelstellingen en het succesvol laten verlopen van dit programma.
De vraag aan ons
De gemeente Amsterdam vroeg ons een samenwerkingsassessment te ontwikkelen en uit te voeren, gericht op het beoordelen van de samenwerkingsvaardigheden van de gegadigden bij de aanbesteding van dergelijke projecten.
Bij complexe infrastructurele projecten zijn veel partijen betrokken, zo ook bij het project ‘Bruggen Oranje Loper’. Dit project maakt deel uit van het programma Oranje Loper, dat de Nieuwezijds Voorburgwal vernieuwt, evenals de straten en bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein. Een goede samenwerking is cruciaal voor het behalen van de doelstellingen en het succesvol laten verlopen van dit project. De gemeente heeft daarom Common Eye benaderd om een samenwerkingsassessment te ontwikkelen en uit te voeren, gericht op het beoordelen van de samenwerkingsvaardigheden van de gegadigden bij de aanbesteding van dergelijke projecten.
In overleg met de gemeente Amsterdam zijn zes samenwerkingscompetenties vastgesteld die essentieel zijn voor een project van deze omvang. Deze omvatten onder andere betrouwbaar samenwerkingsgedrag, gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen, adaptief vermogen en omgaan met belangen. Tijdens het assessment kregen zeven gegadigden opdrachten waarmee assessoren hun samenwerkingsgedrag konden observeren, gebaseerd op praktijkvoorbeelden uit vergelijkbare projecten.
Het assessmentrapport is zodanig ontworpen dat het kan dienen als lerend instrument tijdens de Project Start Up (PSU). De resultaten bieden waardevolle input voor alle partners in het bouwteam, zodat zij al vanaf het begin van het proces ervaringen met elkaar kunnen delen en gezamenlijk kunnen werken aan de succesvolle uitvoering van het project.
Het ontwikkelen van dit assessment was een innovatief proces waarbij we in co-creatie hebben gewerkt aan het verbeteren van het instrument. Voor velen was dit een nieuwe en innovatieve benadering. Het was voor Common Eye interessant om ons gedachtegoed over samenwerking toe te passen in een aanbestedingsproces. De reacties van deelnemers vanuit de opdrachtnemers waren positief, wat een mooi resultaat was om te zien.
Gedurende het traject hebben we veel nieuwe inzichten opgedaan. Zo hebben we geleerd dat bepaalde samenwerkingscompetenties elkaar kunnen tegenwerken. Bijvoorbeeld, wanneer een aannemer strikt vasthoudt aan gemaakte afspraken, kan dit als betrouwbaarheid worden gezien, maar kan het ook adaptief vermogen in de weg staan. Dit toont aan dat goede samenwerking niet zwart-wit is, maar contextafhankelijk. Elk project vereist mogelijk een andere mix van samenwerkingscompetenties.
Dit reflectieproces heeft ons geholpen om te begrijpen dat het definiëren van goede samenwerking een complexe uitdaging is, waarbij flexibiliteit en het vermogen om in te spelen op verandering cruciaal zijn voor succes.
Advies nodig bij jouw samenwerking?
Wij denken graag met je mee.