Case: samenwerken in het Rivierklimaatpark IJsselpoort
In het programma Rivierklimaatpark IJsselpoort werken de gemeenten Arnhem, Duiven, Rheden, Westervoort en Zevenaar, Natuurmonumenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, en Rijkswaterstaat als uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen om het gebied beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, terwijl tegelijkertijd ruimte wordt gecreëerd voor natuur en recreatie.
De vraag aan ons
De samenwerkingspartners stelden ons de vraag: “Wat is de kwaliteit van onze samenwerking, en wat kunnen wij doen om onze samenwerking verder te versterken om zo de realisatie van het Rivierklimaatpark IJsselpoort mogelijk te maken?’
Samenwerken aan zo’n regionale gebiedsopgave is geen sinecure. Het vraagt zorg en aandacht van de deelnemende partijen en regelmatige reflectie op de vraag of de juiste condities aanwezig zijn voor effectieve samenwerking. Het programmateam heeft aandacht voor de samenwerking en heeft ons gevraagd om haar te begeleiden bij de evaluatie van de samenwerking en het benoemen van aandachtspunten voor verbetering van de samenwerking in het programma en stakeholders rondom, het programma. De concrete vraag was: wat is de kwaliteit van onze samenwerking, en wat kunnen wij doen om onze samenwerking verder te versterken om zo de realisatie van het Rivierklimaatpark IJsselpoort mogelijk te maken?
Bij deze evaluatie van de samenwerking in en rond het programma hebben we gebruik gemaakt van de ‘condities voor samenwerking’, een instrument waarmee de deelnemers hun samenwerking beoordelen op verschillende facetten van hun samenwerking. Daarmee ontstaat een gedeeld beeld van de kwaliteit van de samenwerking, die ook een gezamenlijk vertrekpunt biedt voor het bepalen van de mogelijkheden om de samenwerking te versterken. Bovendien biedt het instrument de deelnemers taal om hun beelden over de samenwerking uit te wisselen, tijdens deze evaluatie, maar ook voor de komende fasen van het programma. Interessant was dat het programmateam hetzelfde instrument in de beginfase van het programma had gebruikt, waardoor het mogelijk was om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de samenwerking door de tijd. Het gaf daarmee het programmateam ook inzicht in het rendement van de inspanningen die zij in het programma de afgelopen jaren hadden gedaan om de samenwerking goed te laten verlopen.
Gebiedsontwikkelingsprocessen zijn in hun aard langdurige processen, en dat maakt ze kwetsbaar voor meerdere risico’s die zich bij samenwerking kunnen voordoen. Denk bijvoorbeeld aan de wisseling van deelnemers, de invloed van voortschrijdend inzicht en nieuw beleid, de noodzaak om in te spelen op veranderende belangen en nieuwe kansen. Dat vraagt van de deelnemers aan de samenwerking de vaardigheid om daarmee om te gaan en hun achterbannen daarin mee te nemen. Dat is een uitdagend en boeiend proces en vraagt flexibiliteit, vasthoudendheid, aandacht voor de waarde van het gebied, het bouwen van sterke persoonlijke relaties en het vermogen om je te verplaatsen in de belangen en zienswijze van samenwerkingspartners. Het programmamanagement heeft de kwaliteit van de samenwerking – en het onderhoud ervan – belangrijk gemaakt. De samenwerking zal nog wel op de proef worden gesteld, maar door het onderwerp te maken van periodiek gesprek en onderdeel te maken de manier van werken in het programma is er uitzicht op effectieve samenwerking. En daarmee de realisatie van het Rivierklimaatpark IJsselpoort.
Advies nodig bij jouw samenwerking?
Wij denken graag met je mee.