Netwerk-FOMO: angst als drijfveer voor samenwerking
What the FOMO?!
Het is de realiteit van menig bestuurder en professional in de maatschappelijke praktijk: de lastige afweging om al dan niet aan te haken bij een samenwerkingsverband. Iets wat niet altijd gebeurt vanuit de vanzelfsprekende betrokkenheid bij een vraagstuk of een intrinsieke motivatie om mee te doen. Soms speelt ook de angst om níet mee te doen een rol. Want wat als daar – aan die samenwerkingstafel – belangrijke zaken besloten of besproken worden? Wat als het netwerk op termijn mooie dingen gaat opleveren? En wat kan niet aanhaken betekenen voor je reputatie, voor de relatie die je met je samenwerkingspartners hebt opgebouwd? Het zijn ‘angsten’ als deze die het samenwerkingsverschijnsel ‘netwerk-FOMO’ typeren.
Sabine Doevendans is junior adviseur bij Common Eye. Voor haar masterscriptie deed zij onderzoek naar ‘netwerk-FOMO’ en vulde dit aan met praktijkonderzoek onder bestuurders en managers die veel met samenwerking te maken hebben. Het is een reeks van vier blogs die zijn geschreven door de ogen van Sabine als (praktijk)onderzoeker. Zij neemt de lezer mee in de markante verhalen en leerzame inzichten die zij opdeed over het fenomeen netwerk-FOMO.
Netwerk-FOMO, dat klinkt je mogelijk nog onbekend in de oren, al is het moderne begrip FOMO je ongetwijfeld niet vreemd. Want zeg nou zelf: stiekem lijden we op z’n tijd allemaal wel een beetje aan de ‘Fear Of Missing Out’, het idee dat we overal bij moeten zijn en geen enkele sociale gelegenheid aan ons voorbij kunnen laten gaan. Of het nou gaat om dat leuke feestje, die bijzondere ervaring of uitgelezen kans; een beetje FOMO ligt al snel op de loer en weet daar dan maar eens niet voor te zwichten.
En zo lijken we niet alleen in ons dagelijkse privéleven, maar ook in de professionele samenwerkingscontext niet altijd bestand tegen de angst om ‘de boot te missen’. En dan lijd je als samenwerker dus aan ‘netwerk-FOMO’.
(Ir)rationele FOMO
Heb jij als professional in je werk regelmatig met samenwerking vandoen, dan roept netwerk-FOMO ongetwijfeld veel herkenning bij je op, net als de nodige vragen trouwens. Want waar komt deze diepgewortelde angst onder samenwerkende professionals nou eigenlijk vandaan? En hoe beïnvloedt het hun doen en laten aan de samenwerkingstafel? Wat betekent FOMO voor de effectiviteit en duurzaamheid van een samenwerkingsverband, en hoe gaan we daar dan vervolgens mee om? En niet onbelangrijk: wat vinden we eigenlijk met elkaar van zoiets als netwerk-FOMO, wanneer niet ratio en logica maar angst en emotie de overhand krijgen in belangrijke besluitvormingsprocessen? Is er binnen dat soort processen wel ruimte voor emotionele afwegingen en irrationele beslissingen? Of… zou FOMO in de samenwerkingscontext zomaar eens een stuk vanzelfsprekender én nuttiger kunnen zijn dan dat we op het eerste gezicht denken?
Openhartig
Hoog tijd om dit markante verschijnsel onder de loep te nemen! Aan het woord in deze vierdelige blogreeks zijn samenwerkende bestuurders en professionals, die openhartig vertellen over hun ervaringen, opvattingen en zelfs eigen worstelingen met netwerk-FOMO in hun dagelijkse samenwerkingspraktijk.
Ook delen procesbegeleiders van Common Eye hun inzichten en adviezen. We ontdekken dat er niet één ‘juiste’ of ‘correcte’ manier is om naar dit fenomeen te kijken of mee te dealen. Van eerlijke gesprekken en bekentenissen tot verassende inzichten en onverwachtse twists.
Binnenkort de volgende blog voor je klaar. In ‘Help, mijn netwerk heeft FOMO?!’ lees je hoe menig professional en netwerk wordt geteisterd door deze ‘samenwerkingsplaag’ en hoe ook jij de kenmerken en effecten van Netwerk-FOMO in jouw samenwerking kan herkennen. Maar eerst nodigen we je van harte uit om op dit artikel te reageren. Wat zijn jouw ervaringen met netwerk-FOMO? Heb of ken jij Netwerk-FOMO? Laat het weten onder de post van Common Eye op LinkedIn.