Sabine Doevendans
Sinds september 2024 is Sabine werkzaam als junior adviseur bij Common Eye. Met veel professionele en persoonlijke belangstelling houdt ze zich bezig met hoe mensen zich in samenwerkingen gedragen en tot elkaar verhouden. Haar achtergrond in sociale- en organisatiepsychologie en journalistiek komt hierbij goed van pas.
Samenwerken is wat mij betreft bovenal een sociaalpsychologisch fenomeen. Psychologisch, omdat het gaat over mensen en menselijk gedrag. Sociaal, omdat het gaat over mensen die samenkomen en daarmee een sociale omgeving en dynamiek tot stand brengen waarbinnen ze iets met elkaar willen, moeten en kunnen. Hoe ze zich binnen deze context tot elkaar verhouden, naar elkaar kijken en dingen doen, is uiteindelijk van grote invloed op de vitaliteit van de samenwerking.
Mijn streven is om oog te hebben voor de sociaalpsychologische mechanismen en verschijnselen die zich in teams, organisaties en netwerken kunnen aandienen. Ik geloof dat we er baat bij hebben om deze op te merken en bespreekbaar te maken, zeker wanneer ze samenwerkers ervan weerhouden om op een goede en fijne manier met elkaar te werken. Vanuit deze belangstelling kijk ik uit naar het versterken van samenwerking in verbanden die te maken hebben met spanningen, bijvoorbeeld door conflict, strijdige motieven, trauma en meer.
Netwerk-FOMO in samenwerkingen
Een sociaalpsychologisch verschijnsel in samenwerkingen waar ik mij onlangs in heb verdiept, is de angst van samenwerkers om geen deel uit te maken van een samenwerkingsverband; netwerk-FOMO noem ik dat. Hiervoor voerde ik een serie aan gesprekken met samenwerkende professionals uit de maatschappelijke praktijk over hun persoonlijke ervaringen en met procesbegeleiders van Common Eye. De inzichten uit dit onderzoek heb ik opgetekend in een vierdelige blogreeks, die binnenkort terug te vinden is in het Kennislab op deze website.
Samenwerken met Sabine
Houdt de vitaliteit van jouw samenwerking jou bezig? Ik denk graag met je mee.