Over de streep
Over de streep is een werkvorm ten behoeve van kennismaking of als gespreksmethode bij groepsgesprekken, evaluaties, discussies. Ook als opwarmer/gespreksstarter kan het worden ingezet. Aan de hand van een aantal stellingen of gesloten vragen kunnen deelnemers elkaar beter leren kennen.
- verdiepende kennismaking
- deelnemers hun reflecties te laten geven op een prikkelende stelling en stelling te nemen ten opzichte van elkaar.
- bereid een aantal vragen of stellingen voor
- denk bij een kennismaking bijvoorbeeld aan: ‘wie heeft wel eens..’. vragen. Dit kan heel persoonlijk
- denk bij inhoudelijke gesprekken aan stellingen zoals: ‘dienstverlening is verslechterd sinds..’ Of ‘de interne communicatie is verbeterd sinds…’
- maak eventueel op de vloer een streep (met tape bijvoorbeeld) en geef vervolgens aan waar de ene en andere kant van de streep voor staan. (Bijvoorbeeld eens of oneens, Ja of nee, wel of niet)
- benoem het doel van de opdracht
- je noemt de stellingen en vraagt mensen een keus te maken in de twee opties en aan die kant van de streep te gaan staan. Door het innemen van een plek in de ruimte, wordt direct duidelijk waar iedereen staat en is een groepsgesprek makkelijker en energieker.
- je vraagt een aantal mensen uit te leggen waarom ze voor een kant hebben gekozen. Laat het gesprek hierin eventueel lopen.
Tape om een streep op de grond te trekken.
Een boek vol spellen
Vergaderen saai? Samenwerken lastig en ingewikkeld? Dat hoeft niet! Aan jouw samenwerking met anderen binnen en buiten je eigen organisatie kun je spelenderwijs werken. In het boek ‘Spelen met samenwerken’ maak je kennis met 21 korte samenwerkingsspellen die je kunt inzetten in de werksituatie. Ze zijn ontwikkeld voor mensen die zelf in samenwerkingen acteren: voor professionals, managers en bestuurders. Maar ook voor procesbegeleiders, projectleiders, trainers en coaches die vanuit een begeleidende rol bij samenwerkingen betrokken zijn. Voor elk spel biedt het boek een praktische handleiding en achtergrondinformatie, zodat je ze zelf in je eigen praktijk kan inzetten. Voor sommige spellen is speciaal ontwikkeld spelmateriaal beschikbaar. De spellen laten je ervaren hoe je – even weg van de vergadertafel, de agenda’s en de notulen – op een prettige en speelse manier de samenwerking kan starten, analyseren of versterken. De spellen zijn leuk, maar leiden vooral ook tot resultaten. Door op een andere manier met elkaar bezig te zijn, ontstaan nieuwe inzichten en dynamieken, die kunnen leiden tot (kleine of grote) doorbraken in de samenwerking. Spelen met samenwerken is dan ook geen kinderspel: het is serious business!