Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 vragen aan Tibor van Bekkum

Dat we ons als adviesbureau richten op samenwerken is bekend. Maar wie zijn de mensen achter het bureau? Vanaf nu laten we met regelmaat een adviseur aan het woord. Tibor van Bekkum trapt af. Waarom zit hij in het adviesvak, wat zijn zijn drijfveren en waarom boeit samenwerken hem? "Zonder nieuw of ander perspectief kun je niet veranderen", is zijn motto.

Ruim drie jaar werkt Tibor bij Common Eye. Hij is vooral bezig met vraagstukken voor partijen die op zoek zijn naar een gemeenschappelijke visie, ambitie en strategie. Welke kant willen ze gezamenlijk op? Tibor vertelt: “Als je kijkt naar de grote maatschappelijke vraagstukken en/of de snelheid waarmee markten zich ontwikkelen, dan zie je dat verschillende partijen steeds meer op elkaar aangewezen zijn voor het realiseren van hun ambities. Het ontwikkelen van een relevante en duurzame koers vraagt van organisaties dat zij vanuit ecosysteemperspectief leren kijken. Kernvragen zijn dan: hoe kunnen wij in het samenspel met anderen waarde creëren? Vanuit welke rol en positie is onze bijdrage het grootst én wordt onze relevantie herkend en erkend? Het succes van een organisatie wordt steeds meer bepaald door haar onmisbaarheid voor het ecosysteem waarvan zij onderdeel is.”

Waarom zit je in het adviesvak?
“Al tijdens mijn studie leek mij het een spannende en interessante wereld. Toen ik in het vak ging werken, bleek mij dat goed te liggen. Ik vind het erg leuk om in de keuken van verschillende organisaties te kijken. En het geeft me voldoening dat ik bij complexe problemen verheldering kan brengen.”

En wat spreekt jou in samenwerken aan?
“Samenwerken is onlosmakelijk verbonden met strategievraagstukken van organisaties. De vaardigheid van organisaties om in samenspel waarde te creëren wordt steeds belangrijker. Bovendien zijn het uitdagende vraagstukken: hoe verhouden al die identiteiten, perspectieven en belangen zich tot elkaar? En hoe kunnen we het werkend krijgen? Het is interessant om koersvraagstukken vanuit ecosysteemperspectief te bekijken.”

Tibor van Bekkum
Tibor van Bekkum

“Samenwerken en strategievraagstukken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”

Waarom werk je bij Common Eye?
“Het is fantastisch om te werken bij een bureau dat echt een ‘thought leader’ is op het gebied van samenwerkingsvraagstukken. Heel inhoudelijk, daar houd ik van. Maar het is ook gewoon een erg leuk bureau met fijne collega’s en een goede open sfeer. Echt een inspirerende werkomgeving.”

Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen in jouw vak?
“Voor mij is de grootste uitdaging om mensen te helpen anders te kijken naar hun omgeving, hun organisatie en de verhouding tussen die twee. Een koers, strategie of richting moet niet alleen bij mooie woorden blijven. Het is de uitdaging nieuwe inzichten en perspectieven op te doen. Om het beeldend uit te leggen: ik wil nieuwe luikjes in het brein openmaken. Zonder nieuw of ander perspectief kun je niet veranderen. Als dat lukt, kun je als adviseur een grote bijdrage leveren.”

Waar ben je trots op in je werk?
“Eigenlijk ben ik trots op best veel projecten. Maar om er twee te noemen: ik heb een bijdrage geleverd aan het positioneringsvraagstuk van Alliander. Deze netwerkbeheerder had nadrukkelijk de vraag: welke rol en positie moeten wij innemen om optimaal te kunnen bijdragen aan de energietransitie? Daarnaast was ik betrokken bij de herpositionering van de Levenseindekliniek naar het Expertisecentrum Euthanasie. De kliniek had de wens om door een professionaliseringsslag meerwaarde te kunnen bieden aan mensen in een kwetsbare situatie. Hoe mooi is het om hieraan een bescheiden bijdrage te leveren?”