Search
Close this search box.

Linda Klont

Als kind wist adviseur Linda Klont al dat ze ‘iets met mensen’ wilde doen. Via de studie verpleegkunde en Gezondheidswetenschappen, houdt ze zich nu bezig met complexe samenwerkingsvraagstukken in de zorg.

“Tijdens mijn gehele studietijd werd ik al gezien als een vreemde eend in de bijt. Ik deed altijd net een beetje meer, een beetje anders. Ik neem graag initiatief, heb oog voor het proces en altijd op zoek ga naar hoe dingen beter kunnen. Het liefst op mijn eigen, onorthodoxe manier.

Iets in de zorg

In alle vriendenboekjes schreef ik al dat ik ‘zuster’ wilde worden. Met veel liefde heb ik de studie verpleegkunde gevolgd, en heb ik zo’n twee jaar als verpleegkundige in de wijk gewerkt. Al snel merkte ik dat mijn handen aan het bed heel waardevol zijn, maar dat ik daar op grotere schaal te weinig impact mee zou genereren. Ik wilde door. Het werd Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Twente. De studie paste me als een jas. Ik stelde mezelf al snel een nieuw doel: ziekenhuisbestuurder worden. Niet vanwege de macht, begrijp me goed, maar omdat ik op termijn meer invloed wil kunnen uitoefenen om de zorg beter te maken. Ik weet, het is een stip op de horizon; tot die tijd vind ik het enorm interessant om me te verdiepen in de organisatorische kant en inrichting van de zorg. Na het behalen van mijn master Gezondheidswetenschappen, ben ik dan ook aan de slag gegaan als adviseur bij VvAA. Ik hield me daar bezig met innovaties in de zorg en beleidsmatige vraagstukken en procesoptimalisatie in de eerstelijns- en tweedelijnszorg.

Het waarom

De afgelopen jaren heb ik van dichtbij gezien hoe snel de zorgsector in de oplossingen- en doestand terechtkomt. Urgente problemen zoals nieuwe eisen van de zorgverzekeraar, veranderingen in wet- en regelgeving of een bestuurlijke crises in een zorginstelling zorgen ervoor dat iedereen onmiddellijk op zoek gaat naar oplossingen. Dat is jammer. Niet altijd staat men stil bij de vraag welke oplossing welk doel dient. En minstens zo belangrijk: door de complexiteit van de zorg gaat de oplossing nooit één persoon of één organisatie aan. Samenwerken is noodzakelijk. Maar ook lastig. Niet altijd ervaart men samenwerken als samenwerken, laat staan dat men gezamenlijk naar oplossingen zoekt. Ik gún het de zorgsector zo om het samen te doen, om oprecht de beste zorg voor patiënten te leveren.

Gedeelde ambitie

Neem nu bijvoorbeeld de huisarts, die moet samenwerken met bijvoorbeeld ziekenhuizen, GGZ en thuiszorg om de substitutie verder te brengen. Daar help ik graag bij. Hoe? Wat mij betreft staat het formuleren van een gezamenlijke ambitie voorop. Een gedragen ambitie. Als je blijft denken en handelen vanuit je eigen koker kom je niet verder. Ik heb gezien dat als partijen zich in een gemeenschappelijke ambitie kunnen vinden, er energie ontstaat. Die energie neem ik zelf ook graag mee in mijn functie als adviseur. Ik ben vrolijk, duidelijk aanwezig en ga op zoek naar wat partijen bindt, met een scherp oog voor de menselijke kant.

Die waarden vind ik ook terug bij Common Eye: er werken zeer betrokken mensen. Ze gúnnen het de klant om beter samen te werken. ‘Daar wil ik wel bij horen’, dacht ik. Natuurlijk houd ik me bezig met vraagstukken in de zorg, maar op termijn ben ik ook benieuwd naar andere vraagstukken, in het sociaal domein bijvoorbeeld.”

Ik nodig je graag uit aan onze leestafel!

Linda Klont