Search
Close this search box.

Tijs Heunks

Tijs heeft werken in het ziekenhuis verruild voor een adviseursrol in de breedte van het maatschappelijke domein.

Conceptueel denken, pragmatisch handelen

‘’Samenwerken draait om het organiseren van verandering. Soms zijn partijen op zoek naar verbindingen buiten het eigen domein of zorgt grote onzekerheid over de toekomst ervoor dat een vraagstuk helemaal op slot zit. Ik zie het als mijn opdracht als adviseur om structuur te bieden bij het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en het creëren van beweging. Dit vraagt inlevingsvermogen en verbeeldingskracht. Een conceptueel resultaat is mooi, maar ik haal er pas echt plezier uit als het werkbaar is in de praktijk’’.

Tijs studeerde bouwkunde in Delft. ‘’Ik leerde er conceptueel denken, maar merkte al snel dat er weinig interessante gebouwen uit mijn vingers kwamen. omdat ik wel geïnteresseerd was in de maatschappelijke dilemma’s van ontwerpopgaves ben ik bestuurskunde en later beleid en management in de gezondheidszorg gaan studeren’’.

Strategisch adviseur

Tijdens zijn studie kon Tijs aan de slag in het Diakonessenhuis in Utrecht. Daar bleef hij vier jaar, waarvan de laatste 2,5 jaar als strategisch adviseur voor de Raad van Bestuur. “Ik vind het erg leuk dat ik mijn loopbaan ben begonnen in het hart van een 24-uurs bedrijf. Een ziekenhuis is een maatschappij op zich. Door er te werken leer je de dilemma’s van de praktijk niet alleen kennen, maar je leert voelen waar energie zit’’.

Tijs was onder meer betrokken bij het ontwerpen van dienstroosters voor het operatiekamercentrum, fusies van ondersteunende afdelingen en hij leidde visie- en strategietrajecten. In de laatste jaren werkte hij in een samenwerkingstraject met verschillende externe partners waaronder huisartsen en het nabijgelegen UMC Utrecht. ‘’De samenwerking met andere organisaties werd strategisch steeds belangrijker voor het ziekenhuis en daarmee ook dominanter voor de interne organisatie. Ik merkte al snel dat het raakvlak van organisatiestrategie en complexe samenwerkingsvraagstukken geweldig boeiend en relevant werk is’’.

Volgende stap

In het samenwerkingstraject met het UMCU leerde Tijs Common Eye kennen. ‘’Of het nu gaat over procesoptimalisatie, portfolio-uitbreiding of technologische innovatie: goed samenwerken wordt steeds belangrijker. Ook omdat er steeds meer over disciplines en sectoren heen samengewerkt wordt. Hoe komen we tot nieuwe, eenvoudige, en werkbare oplossingen in onbekende en vaak complexe omgevingen? De mogelijkheid om bij Common Eye in de breedte van het publieke domein met veel ervaren collega’s maatwerk voor samenwerkingsvraagstukken te ontwikkelen, vind ik geweldig stimulerend.”

Zullen we verkennen waarmee ik je kan helpen?

Tijs Heunks