Search
Close this search box.

Top 5 artikelen samenwerken eerste halfjaar

Het eerste halfjaar van 2023 is alweer ruimschoots voorbij. Welke inhoudelijke artikelen of blogs van Common Eye werden het meest bekeken op LinkedIn? Heb jij misschien wat gemist? Bekijk onze top 5 van artikelen: een variatie aan onderwerpen maar altijd met de rode draad van samenwerken en samenwerkingsverbanden. Lees de uitgebreide artikelen of download de publicaties.

1. Samenwerken aan maatschappelijke opgaven

Manon de Caluwé en Edwin Kaats leggen de laatste hand aan het nieuwe boek ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’. Manon vertelt in een blog over de totstandkoming van het boek en het schrijfproces. Bij elkaar hebben ze er zo’n vijf jaar aan gewerkt; een resultaat van een hele reis. Waarom heeft dit boek bij Manon en Edwin een mindshift gebracht?
Ps. het boek verschijnt in de loop van september.

2. Schaalverwarring, wat is dat?

In discussies over regionale samenwerkingen en netwerken in zorg en welzijn spelen schaalkeuzes altijd een rol. Vaak is het een ingewikkelde zoektocht. Vilans schreef samen met Common Eye een publicatie die het bestuurlijke gesprek over schaal en meerschaligheid faciliteert. Op zoek naar ‘schaalverhalen’ zijn we met 10 bestuurders in gesprek gegaan. Zij deelden hun verhalen over situaties, gesprekken, keuzes en dilemma’s in schaalkeuzes. De publicatie biedt hulp bij het maken van schaalkeuzes.

3. Ecosysteemperspectief: waardecreatie door samenspel

Steeds meer bestuurders zien de relevantie om vanuit het ecosysteemperspectief vorm te geven aan hun strategie en organisatie. Zij beschouwen hun organisatie als onderdeel van een geheel dat in en door samenspel met anderen waarde creëert. Tibor van Bekkum schreef het artikel ‘Ecosysteemperspectief: waardecreatie door samenspel’ dat is gepubliceerd in Holland Management Review (HMR), januari-maart 2023.

4. Dilemma’s en aandachtspunten van toezicht in en op netwerken

Domein overstijgend en regionaal samenwerken is meer en meer de manier om de toegang tot de zorg te waarborgen. Samenwerken staat vaker op de strategische agenda. Dit vraagt wat van het toezicht en bestuur van zorg- en welzijnsorganisaties. Wat is de rol van de toezichthouder bij strategische samenwerkingen in netwerken? Waar begint en waar eindigt toezicht over grote samenwerkingsverbanden? Vilans, Levinas Governance Instituut en Common Eye zijn samen het initiatief ‘Een goed gesprek over toezicht op netwerken’ gestart met een publicatie als resultaat.

5. Samenwerking effectiever maken

Het adviesvak blijft zich ontwikkelen. Zo zijn samenwerkingen niet meer weg te denken. De redactie van het magazine van de Ooa vroeg Edwin Kaats en Manon de Caluwé naar hun visie op het vak van samenwerken, netwerken en ecosystemen. Hoe zien zij het samenwerkingsvak de komende jaren ontwikkelen en welke gevolgen heeft het voor het adviesvak? Edwin en Manon schreven een artikel in het magazine Aan de Orde over een nieuwe fase met andere uitdagingen voor adviseurs.

Wil je meer lezen over samenwerkingen, netwerken en samenwerkingsverbanden? Neem ook eens een kijkje in ons Samenwerkingslab.