Joost Smit

Met de kwaliteit van samenwerken houd ik mij al jaren met veel plezier bezig. Sinds begin 2023 als adviseur bij Common Eye en daarvoor als bestuurder en toezichthouder in de ouderenzorg, de GGZ, de eerstelijn en huisartsenposten.

Joost Smit Common Eye

Voor mij wordt het interessant als deelnemers aan netwerken hun samenwerking willen verbeteren. Als ze écht de tijd en aandacht willen besteden om dit daadwerkelijk vorm te geven. Het kan daarbij gaan om een traject binnen een netwerk of binnen een organisatie die deelneemt aan netwerken.

Door mijn achtergrond weet ik van binnenuit wat er speelt, wat het ingewikkeld maakt, wat de uitdagingen en valkuilen kunnen zijn. Daardoor sluit ik makkelijk aan bij gesprekspartners op verschillende niveaus. Ze voelen dat ik hun wereld ken en dat geeft vertrouwen. Graag nodig ik gesprekspartners uit om de voorliggende vragen te onderzoeken, door vragen te stellen en samen tot inzichten en conclusies te komen.

Samenwerken vraagt iets bijzonders

Vooral opdrachten over samenwerking in de zorg hebben mijn belangstelling. En dan gaat het om zorg in de brede zin, dus samen met zorgverzekeraars, gemeenten en organisaties uit het sociaal domein. Als ex-bestuurder begrijp ik de reflex om vanuit hiërarchie en de eigen organisatie te denken en te handelen. Dat is immers wat bestuurders, managers en zorgprofessionals zeker 90% van de tijd doen. De spelregels van een netwerk zijn echter anders en vanuit die andere spelregels help ik samenwerkingspartners om hun samenwerking vorm te geven en te onderhouden. Graag begeleid ik het gesprek over de ambitie die de partijen met elkaar willen bereiken. In de verdieping gaan we op zoek naar de concrete onderwerpen die centraal staan in de samenwerking, en welke organisaties daar aan bij kunnen en willen dragen.

Het proces naar samenwerken vraagt aandacht

In mijn ervaring helpt het om écht de tijd te nemen voor de opzet of de evaluatie van een netwerk. Met een aantal verschillende organisaties aan de slag is natuurlijk een ander soort gesprek dan dat je binnen één organisatie voert, zo heeft het onder meer een andere dynamiek en een andere besluitvorming. Meer nog dan bij ‘gewone’ organisaties gaat het om het vinden van de gezamenlijke energie en motivatie. Een netwerk moet iets extra opleveren, het kost immers ook extra.

Van binnen naar buiten

Daarnaast begeleid ik organisaties bij het vertalen van hun strategie naar een samenwerkingsstrategie. Waar hebben zij anderen voor nodig en hoe stellen zij zich op binnen netwerken om hun eigen strategie én hun maatschappelijke opdracht waar te maken. Uit eigen ervaring weet ik dat de gremia voor dit onderwerp belangrijk zijn. Hoe kijken de ondernemingsraad, de cliëntenraad en de raad van toezicht naar (al die) samenwerkingsverbanden? Wat betekent dit voor de eigenheid van de organisatie? Het is belangrijk om deze gesprekken expliciet en tijdig met elkaar te voeren.

Samenwerken met Joost

Kan ik je helpen bij het vinden van de gezamenlijke energie en motivatie in een samenwerking?