Search
Close this search box.

Johanneke Schilthuis

Johanneke dacht het zeker te weten: ze wilde later arts worden. Ze studeerde geneeskunde, werd arts, maar twijfelde: was dit het nu? Ze besloot het roer om te gooien en samenwerkingsadviseur te worden. "Samen bouwen we aan het verhaal."

“Al tijdens mijn studie geneeskunde trok de organisatorische kant van de zorg me aan. Nadat ik besloot te stoppen met het vak van arts, kon ik als adviseur aan de slag bij adviesbureau Twynstra Gudde. Ik kreeg de kans om me breed te oriënteren in het adviesvak en de zorg, en opleidingen te volgen op het gebied van adviesvaardigheden, strategie en bedrijfskunde. Ik deed in die tijd veel opdrachten in ziekenhuizen, maar ook binnen de VVT en GGZ-instellingen, eerst op gebied van bedrijfsvoeringsvraagstukken, later vooral op het gebied van strategie. Dat laatste raakt in de zorg direct aan het thema samenwerken, aangezien niemand in de zorg het meer alleen kan: je hebt anderen nodig. Ik vind het waardevol om zorgorganisaties te helpen bij het maken van keuzes en het opzetten en realiseren van nieuwe samenwerkingen. ‘Samen’ is hierbij het sleutelwoord, met een (multidisciplinair) team, zodat het een toekomstbestendige en gedragen richting is.

Een aantal jaar geleden zette ik opnieuw een spannende stap in mijn carrière en ben ik begonnen als zelfstandig adviseur. Dat paste in die periode goed bij mijn work-life balance. Omdat in de zorg steeds meer vraagstukken spelen omtrent samenwerking, leerde ik Common Eye beter kennen. Het klikte onmiddellijk en we vulden elkaar mooi aan: ik de inhoudelijke kennis van de sector en zij de expertise op het gebied van samenwerking. We hebben een aantal opdrachten samen uitgevoerd, zoals de samenwerking tussen drie Utrechtse ziekenhuizen die leidde tot het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU).

Inhoud verbindt

Ik kreeg meer behoefte me vakinhoudelijk te verdiepen en me te verbinden aan een leuke club collega’s. Toen Common Eye me vroeg of ik hun team zou willen komen versterken, was de keuze snel gemaakt. Common Eye is een jong, dynamisch en innovatief bedrijf, waar iedereen wordt gewaardeerd om wat hij of zij als persoon meebrengt. Ruimte voor verschillen dus en tegelijkertijd staan, door de sterke verbinding op het thema samenwerken, de neuzen dezelfde kant op.

Voor mij gaat samenwerken altijd over de inhoud. Inhoud verbindt. Samenwerken is succesvol wanneer iedereen dezelfde ambitie voor ogen heeft; anders gaan individuen minder snel bewegen. Hoe ik dat doe? Ik ben er voorstander van om mensen snel bij elkaar aan tafel te zetten. En dan gauw samen stappen te zetten, het gewoon gaan doen. Daarbij werk ik steeds aan het vergroten van het onderling vertrouwen, anders krijg je niets voor elkaar. Daarbij ben ik duidelijk, daadkrachtig en als het nodig is een beetje streng. Mensen weten daardoor altijd wat ze aan me hebben. Samen bouwen we aan het verhaal. Dat helpt mij, maar de anderen ook.

Projecten die ik doe zijn samenwerkingstrajecten, bijvoorbeeld tussen twee ziekenhuizen of tussen laboratoria. En ook projecten op het gebied van patiëntveiligheid en op gebied van strategie passen bij mij. Ik vind het heerlijk om dit samen met mijn opdrachtgevers en met mijn collega’s op te pakken.”

Meer weten over Johanneke? Lees dan dit interview met haar.

Bel me eens op, wie weet komt er een leuke samenwerking uit.

Johanneke Schilthuis