Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ruben van Wendel de Joode

“We moeten samenwerken niet langer zien als iets dat je er bij doet. Het is een echt vak.” Het is deze overtuiging die Ruben drijft om mensen te adviseren, begeleiden en trainen in samenwerken. Het is ook een belangrijke drijfveer geweest bij de oprichting van Common Eye. Een bureau dat zich in alles richt op het beoefenen en het verder ontwikkelen van het vak samenwerken.

Het is in deze complexe tijd steeds belangrijker om goed met elkaar te kunnen samenwerken. Ik ben de laatste om te zeggen dat dat eenvoudig is. Dat roept strategische vragen op, stelt hoge eisen aan persoonlijke vaardigheden en zet bestaande structuren en werkwijzen onder druk. Een belangrijke les die ik ervaar bij samenwerken is dat positie er minder toe doet. In iedere samenwerking beginnen we weer opnieuw, zijn we in essentie gelijkwaardig en kunnen we zomaar uit de samenwerking stappen. Dat betekent dat we over een dun koord lopen met elkaar. Dat proces is spannend, maar ook waardevol. Organisaties en mensen moeten in de kern altijd op zoek naar wat ze voor elkaar kunnen betekenen, wat hen verbindt.

Ondersteunen en confronteren

Mijn hart ligt bij maatschappelijk sectoren, zoals Goede Doelen, Onderwijs en Zorg. Daar is het vraagstuk om goed samen te werken, zeer relevant. Het is zonde als goede intenties niet worden gerealiseerd, omdat een samenwerking niet slaagt. Maar met de juiste praktische instrumenten, kennis en advisering wordt de kans van slagen aanzienlijk groter. Ik zie vaak zo veel meer potentie om beter samen te werken. Met mijn ervaring, analytisch vermogen en scherpe blik wil ik organisaties een spiegel voorhouden en hen helpen bij samenwerken.

Ik wil ondersteunen en ben oplossingsgericht, zonder het zelf over te nemen of op te lossen. Ik schep de voorwaarden en voel de verantwoordelijkheid om de partners verder te helpen, maar het eigenaarschap blijft bij de betrokkenen. Bovendien ga ik de confrontatie niet uit de weg. Ik durf scherp en kritisch te zijn, maar de basis is altijd betrokkenheid en vertrouwen.

Bulk aan ervaring

De kracht van Common Eye? Dat we elkaars kwaliteiten kunnen inzetten en elkaar zo versterken. We hebben inmiddels een bulk aan ervaring en kennis en aan praktische handvatten om mensen beter te laten samenwerken. Als managing partner wil ik binnen Common Eye de juiste condities creëren zodat wij ons vak zo goed mogelijk kunnen uitoefenen. En dat vak is samenwerken.

Ik nodig je graag uit voor een gesprek!

Ruben van Wendel de Joode