Ruben van Wendel de Joode

Ruben studeerde economie, promoveerde, werkte als adviseur op het gebied van verander- en organisatiekunde en samenwerken en schreef daar meerdere boeken over. Geen wonder dat hij met zijn ervaring één van de oprichters is van Common Eye. “We moeten ‘samenwerken’ niet langer zien als iets dat je er bij doet. Het is een echt vak.”
“Het is in deze complexe tijd steeds belangrijker om goed met elkaar te kunnen samenwerken. Ik ben de laatste om te zeggen dat dat eenvoudig is. Dat roept strategische vragen op, stelt hoge eisen aan persoonlijke vaardigheden en zet bestaande structuren en werkwijzen onder druk. Een belangrijke les die ik ervaar bij samenwerken is dat positie er minder toe doet. In iedere samenwerking beginnen we weer opnieuw, zijn we in essentie gelijk en kunnen we zomaar uit de samenwerking stappen. Dat betekent dat we over een dun koord lopen met elkaar. Dat proces is spannend, maar ook waardevol. Organisaties moeten in de kern altijd op zoek naar wat ze voor elkaar kunnen betekenen, wat hen verbindt.
Ondersteunen en confronteren
Mijn hart ligt bij maatschappelijk sectoren, zoals Onderwijs en Zorg. Daar is het vraagstuk om goed samen te werken, zeer relevant. Het is zonde als goede intenties niet worden gerealiseerd, omdat een samenwerking niet slaagt. Maar met de juiste praktische instrumenten, kennis en advisering wordt de kans van slagen aanzienlijk groter. Dat is mijn drijfveer: ik zie vaak zo veel meer potentie om beter samen te werken. Met mijn ervaring, analytisch vermogen en scherpe blik wil ik organisaties een spiegel voorhouden en hen helpen bij samenwerken. Ik wil ondersteunen en ben oplossingsgericht, zonder het zelf over te nemen of op te lossen. Ik schep de voorwaarden en voel de verantwoordelijkheid om de partners verder te helpen, maar het eigenaarschap blijft bij de betrokkenen. Bovendien ga ik de confrontatie niet uit de weg. Ik durf scherp en kritisch te zijn, maar de basis is altijd betrokkenheid en vertrouwen.
Bulk aan ervaring
De kracht van Common Eye? Dat we elkaars kwaliteiten kunnen inzetten en elkaar zo versterken. We hebben inmiddels een bulk aan ervaring, kennis en aan praktische handvatten om mensen beter te laten samenwerken. Daarnaast is Common Eye een relatief klein bureau, waardoor we flexibel zijn en snel kunnen inspelen op actuele vragen. We hebben oprechte passie voor de klant en het vraagstuk: we zijn in hart en nieren allemaal echte adviseurs.”

Ik nodig je graag uit voor een gesprek!

Ruben