Zoeken
Sluit dit zoekvak.

The Mexican stand off: van speaking naar shooting terms

Beelden en in het bijzonder cartoons lenen zich goed om een samenwerkingssituatie treffend te duiden. Zowel bij het uitleggen van theorie, als bij het duiden van een moeilijk gesprek. Daarom hebben wij een boeiende en verrassende collectie cartoons in ons materiaal opgenomen, van de hand van procestekenaar André Weenink. Iedereen van Common Eye heeft iedereen een favoriete cartoon. In dit blog The Mexican stand off, de nummer één van Tim Dees.

“Als liefhebber van het werk van Quentin Tarantino is dit voor mij een herkenbaar plaatje! Het beschrijft feilloos een samenwerking waarin de relatie op ‘scherp’ staat. Soms ontstaat er een conflict tussen partijen waardoor één opmerking de boel kan laten ontploffen óf juist goed kan laten aflopen. Cruciale momenten in een samenwerking! Als het slaagt, benoemt iedereen jaren later nog dat spannende, doorslaggevende moment. Als het spaak loopt, is dit de situatie die samenwerkingsrelatie beëindigt.

Vertrouwen in een relatie vraagt tijd
De cartoon licht een getekende intentieovereenkomst uit. Je zou denken: en nu verder! De werkelijkheid is vaak anders. Een contractuele verbinding klinkt bepalend en logisch, maar is soms meer een symbool dan een uiting van daadwerkelijke intentie tot samenwerking. Soms is van een samenwerking te zeer een lonkend perspectief geschetst bij de start, zonder de samenwerking echt concreet en gezamenlijk te definiëren. Het kan ook te maken hebben met een kleine groep enthousiastelingen die vergeten zijn hun eigen achterban mee te nemen. Weinig slechte bedoelingen dus, maar het kan wel de basis vormen voor een gespannen ‘samenwerkingstafel’.

Een voorbeeld: bestuurders hebben een prachtige concrete intentieverklaring gemaakt. Echter, de mensen die de samenwerking moeten uitvoeren, ervaren het als ‘opgelegd.’ Ze hebben er weinig gevoel bij, voelen zich niet gehoord en hebben het bouwproces tot nu toe niet meegemaakt. Ze moeten werken aan een ambitie die niet ‘van hun’ is. Ze hebben ook geen tijd gehad om collega’s bij de samenwerkingspartner te leren kennen en zo gezamenlijk betekenis te geven aan het doel van de samenwerking. Dat is een rijke voedingsbodem voor wantrouwen. In zo’n situatie kan iedere prikkeling van de ander als negatief worden geïnterpreteerd. Omdat het vertrouwen in de relatie laag is, is het lastig om hieruit te komen. Voor je het weet, ben je niet meer op speaking terms, maar op shooting terms.

Samenwerken vraagt de kunst om vertrouwen te krijgen in de relatie. Vertrouwen moet groeien en dat gebeurt door gezamenlijk iets te maken en op te bouwen.

Deze vertrouwensdriehoek illustreert het belang van de tijd nemen voor het groeiproces van vertrouwen in een relatie (bron: Krackhart 2003).