Welke berichten vanuit Common Eye zijn het meest bekeken op LinkedIn? Hieronder de top 5 van inhoudelijke berichten van het eerste halfjaar van 2024. Een variatie aan onderwerpen maar met altijd één gemeenschappelijke deler: samenwerken aan – bijna altijd – maatschappelijke opgaven. Bekijk de top 5 met waardevolle content, inclusief een whitepaper, twee volledige artikelen uit gerenommeerde tijdschriften en een publicatie. Alles kun je direct lezen, zonder een mailadres achter te laten.
1. Video bekendmaking Ooa-boek van het jaar
Absoluut het meest bekeken bericht: het moment dat Manon de Caluwé en Edwin Kaats hoorden dat hun boek Samenwerken aan maatschappelijke opgaven Ooa-boek van het Jaar werd. Het blijft een feestje om de video te bekijken.
Of lees het inhoudelijke interview met Manon en Edwin waarin zij een aantal praktische handvatten geven. Voor iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij een samenwerking aan een maatschappelijk vraagstuk.
2. Whitepaper Netwerkregie – Omarm de eenvoud
Dit is meer dan een berichtje op LinkedIn want hierachter zit een uitgebreide whitepaper over regionaal samenwerken in zorg en welzijn. IZA, GALA en WOZO; ze vragen om regionale netwerken om transformatie in het domein te organiseren. Deze whitepaper is geschreven door Sabya van Elswijk, Wilfrid Opheij en Jolijn Uittenbogaard en biedt onder meer 7 bouwstenen om regionale samenwerking vorm te geven.
Liever geen omweg? Ga dan direct naar de whitepaper.
3. Publicatie over schaal en meerschaligheid
Overwegingen en dilemma’s over schaal en meerschaligheid. In discussies over over regionale samenwerkingen en netwerken in zorg en welzijn spelen schaalkeuzes altijd een rol. Wat is de juiste schaal en hoe maak je de keuze? Vilans schreef samen met Ben Hammer en Wilfrid Opheij een publicatie die het bestuurlijke gesprek over dit onderwerp faciliteert.
Lees het bericht of ga direct naar de publicatie.
4. Artikel over het ecosysteemperspectief
Actueler dan ooit: het ecosysteemperspectief. Hoe kijk je naar je eigen organisatie als onderdeel van een geheel dat in samenspel met anderen waarde creëert? Tibor van Bekkum schreef het artikel Ecosysteemperspectief: waardecreatie door samenspel, dat werd gepubliceerd in HMR.
Lees het bericht of het volledige artikel uit HMR, jan-mrt 2023.
5. Artikel over toezicht vanuit netwerkperspectief
Nog een inhoudelijk onderwerp: maatschappelijke opgaven vragen om een andere manier van toezicht. Namelijk toezicht vanuit netwerkperspectief in plaats van het traditionele ecocentrisch perspectief. Hoe kunnen toezichthouders en commissarissen van grotere betekenis zijn voor netwerken? In een artikel in Goed Bestuur & Toezicht duidt Barbara Geurtsen hoe anders kijken en handelen bijdraagt aan een stimulerende rol van toezicht in de beweging naar organisatienetwerken. Lees het bericht.
Je kunt ook direct naar het volledige artikel uit Goed Bestuur & Toezicht (3/2023).
Stuk voor stuk zijn dit actuele en inhoudelijke onderwerpen. We zeggen niet dat samenwerken aan opgaven altijd makkelijk is, maar we hopen met deze artikelen handvatten te bieden om het gesprek te openen en om ermee aan de slag te gaan.