Zoek
Sluit dit zoekvak.

Freek van Berkel

Het liefst gaat Freek aan de slag voor publieke en maatschappelijke organisaties die staan voor een uitdaging bij het realiseren van samenwerking of het slimmer en strategischer inspelen op maatschappelijke opgaven.

Freek heeft een achtergrond in Bestuur- en Organisatiewetenschap en Psychologie. Na zijn studie werkte hij in het Openbaar Bestuur waar hij heeft ervaren hoe weerbarstig het kan zijn om overheden in beweging te krijgen om samen met andere overheden, maatschappelijke partners en inwoners te werken aan maatschappelijke opgaven. In diezelfde periode begon Freek aan zijn promotieonderzoek naar de invloed van politieke besluitvorming op samenwerking in publieke netwerken. Dit deed hij in het infrastructurele domein van Amsterdam ten tijde van kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten als de Noord-Zuid lijn. Hier zag hij hoe complex samenwerken kan zijn voor organisaties die werken onder grote druk vanuit de samenleving, media en politiek.

Na de verdediging van zijn proefschrift in 2016 heeft Freek zich helemaal toegelegd op het adviesvak. In zijn werk als adviseur ligt de focus vooral op strategie, innovatie en samenwerking van publieke en maatschappelijke organisaties. Zo helpt hij bijvoorbeeld waterschappen bij samenwerking rondom innovatie en de digitale transformatie. Ook geeft hij samen met gemeenten vorm aan kern-, wijk-, en gebiedsgericht werken om met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners te werken aan lokale en regionale opgaven.

Ook heeft hij talloze (regionale) samenwerkingsverbanden helpen opzetten en doorontwikkelen. Dit doet hij in de rol van onafhankelijk adviseur, procesbegeleider, aanjager en soms als onderzoeker om vanuit een scherpe analyse de vinger op de zere plek te leggen.

 

In zijn werk is Freek zorgvuldig, energiek en enthousiasmerend met de focus op daar waar het over moet gaan. In relatie tot opdrachtgevers is Freek fijn om mee samen te werken met zijn grote betrokkenheid bij opdrachten, heldere manier van communiceren en gevoel voor humor. Ook vindt Freek het belangrijk om kritisch na te denken over de gangbare ideeën over organisaties. Mede om die reden is hij na zijn promotie blijven doceren aan de universiteit en werkt hij momenteel aan een boek over trends en hypes in de organisatie van de 21ste eeuw.

Benieuwd naar de drijfveren van Freek? Lees dit interview met hem.

Kom eens langs, de koffie staat al klaar!

Freek van Berkel Common Eye


Publicatie